Ultima oră

FINANTE BANCI: FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 419 vizualizări
Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 24%, a declarat pentru Mediafax seful misiunii de evaluare a institutiei financiare internationale, Jeffrey Franks

"In Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a tintei noastre de inflatie pentru acest an, ca urmare a cresterii TVA. Am majorat tinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel ca centrul bandei de fluctuatie va fi de 7,9%", a spus Franks.


El a mentionat ca FMI se asteapta ca impactul cresterii TVA sa aiba un singur efect asupra preturilor, care va disparea gradual in cursul anului viitor, astfel ca nu vor exista presiuni inflationiste persistente.


Banca centrala a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la 6,25%, dupa ce Guvernul a anuntat majorarea TVA de la 19% la 24%, si a aratat ca va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.


FMI nu va modifica semnificativ prognoza privind evolutia PIB al Romaniei


Prognoza FMI privind evolutia Produsului Intern Brut al Romaniei in 2010, respectiv o scadere de 0,5%, nu va fi modificata semnificativ dupa decizia autoritatilor de reducere a salariilor din sectorul bugetar si majorarea TVA, a mai spus Jeffrey Franks pentru Mediafax.


Fondul mentine deocamdata prognoza de contractie economica de 0,5% in acest an, insa expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare, pe baza unor noi date privind economia romaneasca, daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie.


Franks a spus totodata ca FMI mentine estimarea privind o crestere economica pozitiva anul viitor, iar expertii Fondului se asteapta la o crestere trimestriala pana la finele acestui an.


"Nu anticipam ca vor fi efecte negative suplimentare (asupra PIB, n.r.) din cresterea TVA comparativ cu cele din masurile de taiere a cheltuielilor anuntate anterior. Pensionarii vor avea mai multi bani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalti oameni vor plati un TVA mai mare, deci vor avea mai putini bani de cheltuit. Astfel, cele doua efecte se vor anihila reciproc", a apreciat el.


Reprezentantul FMI a spus ca ar fi fost bine ca Romania sa aiba spatiu pentru stimuli fiscali la inceputul crizei, dar cand a inceput criza Romania deja avea un deficit bugetar foarte mare.


In ceea ce priveste majorarea TVA de la 19% la 24%, Franks a precizat ca membrii board-ului FMI au fost "placut impresionati" de rapiditatea cu care Guvernul a gasit o alternativa la decizia Curtii Constitutionale de a nu aproba reducerea pensiilor.


Intrebat daca primul set de masuri, care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a raspuns negativ, precizand ca Fondul a propus chiar de la ultima vizita in Romania o majorare de taxe.


"Nu, de fapt noi suntem destul de multumiti de actualul mix de politici. De fapt, in timpul ultimei vizite la Bucuresti noi am prezentat Guvernului un pachet de masuri care includeau cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli. (...) Acum avem masuri de 1% din PIB pe partea de cresterii veniturilor si de 1,3% din PIB pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este un pachet echilibrat", a explicat Franks.


FMI asteapta un semnal clar din partea Guvernului pentru a incepe discutiile privind un nou acord


Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by, potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks.


"Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni, odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a mai declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI in Romania.


Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.


Reprezentantul FMI a spus ca in cazul unui nou acord "in mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care Romania va trebuie sa le indeplineasca, iar acestea vizeaza domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piata muncii.


"Daca autoritatile romane aleg sa incheie un nou acord, va exista un nou set de masuri de reforma structurala, care vor fi implementate ca parte a acelui program, dar nu vor fi incluse acest program pentru ca in actualul acord agenda este deja plina", a spus Franks.


El a adaugat ca viziunea FMI este ca intr-un eventual nou acord sa fie incluse anumite reforme structurale aditionale care sunt necesare pentru a imbunatati investitiile in sectorul public si functionarea pietei muncii.


De asemenea, pentru a facilita cresterea pe termen lung, este nevoie ca Romania sa aiba o infrastructura mai buna, companii de stat mai eficiente din punct de vedere operational, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar si al electricitatii, dar si o functionare mai buna a pietei muncii si a marfurilor.


"Daca autoritatile aleg sa incheie un nou acord, in mod cert ca vom vrea sa vedem niste reforme in aceste zone", a explicat Franks.


El a amintit ca presedintele Traian Basescu si-a exprimat interesul fata de posibilitatea incheierii unui nou acord cu FMI, odata ce se incheie actualul acord in primavara anului viitor.


* Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei. Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.




de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.