Ultima oră

ESENTIAL:Traian Basescu, din nou la Saucesti: Aici nu au fost bani pentru diguri, nu mai mintiti.

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 564 vizualizări
Vom aloca 6 milioane de euro si pana la anul se va face un dig de 18 km

Presedintele Traian Basescu a revenit, duminica dupa-amiaza, in localitatea Saucesti din judetul Bacau, grav afectata de inundatiile din ultima saptamana.


Seful statului a intrat in mai multe gospodarii afectate de ape. Potrivit Agerpres, localnicii i s-au plans presedintelui de faptul ca nu mai suporta aceasta situatie generata de viitura de pe raul Siret si l-au intrebat "cat mai dureaza". "Deocamdata asteptati sa vedem ce se intampla in Ucraina", a raspuns Basescu.


Presedintele Traian Basescu a declarat ca a venit din nou la Saucesti, pentru ca, in urma cu o zi, a promis unor femei sinistrate din zona ale caror case au fost distruse sau avariate ca va reveni, dar si pentru ca a aflat ca se minte foarte mult, transmite Mediafax.


Localnicii au acuzat ca, in urma inundatiilor din 2008, administratia a primit bani pentru construirea unui dig, dar ca acestia "au fost furati". In schimb, presedintele a sustinut ca nu au fost alocati bani pentru dig, ci pentru un canal ce urma sa fie construit in zona localitatii Prajesti, dar proiectul a fost sistat pentru ca "statul nu a putut cumpara un teren de la un cetatean".


* "Aici nu au fost bani pentru diguri, primaria nu a primit bani. Banii au fost pentru un canal, specialistii au recomandat sa faca la Prajesti un canal care sa preia din Siret. Dar nu au reusit sa se inteleaga cu proprietarii de la Prajesti", a spus Traian Basescu.


Potrivit sefului statului, acel canal nu s-a facut pentru ca oamenii nu au vrut sa-si cedeze terenurile.


* "Eu am venit in urma cu doi ani si am facut aici case. Acum facem digul."


* "Se renunta la canalul de la Prajesti si pana la anul se face digul. Va promit ca nu se mai sta sa se scoata casele de la Prajesti, de-acolo, ci se va ridica digul. Vor incepe lucrarile dupa ce trec inundatiile."


* "Vom aloca, in total, sase milioane de euro pentru realizarea unui dig pe o lungime de 18 kilometri, ceea ce inseamna bani pentru comunele Saucesti si Prajesti, (n.r. - aceasta din urma situata in aval de Saucesti, pe malul Siretului). Banii nu vor veni direct la Primarii, ci vor veni prin Ministerul Mediului", a mai spus Basescu.


Presedintele nu a mentionat initial de unde va fi luata aceasta resursa financiara, dar ulterior a spus ca banii vor proveni "putin de la invatamant, putin de la armata, cate putin din alte domenii, pentru ca este o situatie de urgenta in zona", potrivit Agerpres.


Basescu a fost intampinat de o batrana care i-a spus ca ea nu crede ca vor fi dati bani pentru dig, la care Basescu a replicat: "Doamna, eu nu mint!"


* "Eu va promit ca se face digul, o sa vin des aici dupa ce incep lucrarile, sa vad cum se face digul... De unde putem, luam bani si facem 18 kilometri de dig pentru toata comuna", a repetat Basescu care, la un moment dat i-a spus primarului din Saucesti: "Astea sa se faca transparent, ca sa nu fie probleme".


Seful statului a adaugat ca, sambata, cei care au tipat cel mai mult sunt cei care au mintit.


* "Ieri cei care se tineau de propaganda erau cei care tipau cel mai mult, se tineau de facut politica (...) Mie imi place sa vorbesc cu oamenii, dar ieri nu mi-a placut, pentru ca mi s-a parut ca a fost prea multa minciuna si m-am dus si-am verificat".


* "Nu mint doar ministri, secretari de stat, ci mint si oameni obisnuiti. Am verificat si pot sa spun cu certitudine ca la Saucesti, pana in prezent, nu a fost alocat niciun ban pentru dig. Au fost dati niste bani comunei Prajesti, insa pentru a se face un canal colector care sa preia apa Siretului", a afirmat Basescu.


"Atatea promisiuni a facut primarul, ca nu mai avem incredere", i-a spus o femeie lui Basescu, la care aceasta a replicat:


* "Ce sa-i fac, ca nu eu l-am adus. Nici nu-l cunosc, eu ieri l-am vazut. Hai sa nu mai facem politica, sa nu mai vorbim de alegeri".


* "Nici eu nu am incredere in cei care ma mint... Un ministru care ma minte, il dau afara... nu ma luati drept unul de la televiziune, Tatulici, Diaconescu... Daca spuneti ca s-au furat bani, mintiti, pentru ca nu s-a dat niciun ban pentru dig. Incetati sa mai mintiti in comuna, ca nu va mai ascult, am inchis subiectul. Toti cu asta umblati, de ieri numai asta spuneti, ca v-a furat primarul, ca v-au furat consilierii. Nu a furat nimeni pentru ca nu a avut ce fura".


* "Oameni buni, nu va mai luati dupa televiziuni. Interesul lor este sa-i invrajbeasca pe localnici impotriva administratiei si institutiilor statului", a continuat presedintele.


Intrebat de un reporter de televiziune cum "va da afara un ministru care minte", Traian Basescu a replicat:


* "Cerand premierului si semnandu-i apoi decretul. Ce, e framantat Vantu cum se da afara un ministru? Care e problema la Realitatea? (...) Tatulici e ziaristul care-i indemna pe romani sa mearga la Caritas...stia foarte bine ca nu sunt bani pentru suprainaltarea digului".



Seful statului a fost prezent si sambata la Saucesti, dupa ce, vineri, s-a aflat la Dorohoi, si in localitatile sucevene Patrauti si Dornesti. In cursul zilei de sambata, presedintele a vrut sa intre la casele unor sinistrati, situate intr-o zona mai joasa a localitatii Saucesti, dar nu a putut intra din cauza ca apa era foarte inalta, pana la piept, astfel ca a promis proprietarilor acestor locuinte ca va reveni duminica.


Peste 200 de familii din localitatea bacauana Saucesti au fost evacuate inca de joi seara din calea apelor Siretului, unii dintre localnici refuzand insa sa plece din case de teama hotilor, potrivit Mediafax. Judetul Bacau este in continuare sub atentionare hidrologica cu cod rosu pe raul Siret.


Localitatea bacauana Saucesti s-a confruntat cu inundatii puternice si la sfarsitul lunii iulie 2008, cand aproape toate casele din Saucesti si Schineni, apartinand comunei Saucesti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Saucesti si Letea Veche au fost evacuate, dupa ce apele Siretului s-au revarsat peste gospodariile lor. Atunci, cota de pericol a fost depasita cu aproape un metru in zona respectiva, iar debitul raului a atins maximul de 2.676 mc/s. La vremea respectiva, autoritatile promisesera ca vor construit in zona un dig, licitatia a fost contestata, iar lucrarile nu au mai inceput.


de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.