Ultima oră

Focsani, File din istoria comertului

Ciprian Fânaru
5 iul 2010 1236 vizualizări
Monografia care va fi lansata azi la Teatru propune o lectura captivanta cu informatii in premiera despre istoria si activitatea negustorilor care au vietuit in Focsani

Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focsani gazduieste azi, de la ora 18.00, lansarea cartii "Focsani, File din istoria comertului". Volumul semnat Stefan O. Neagu "" Nicu Mazere va constitui si un premiu acordat oamenilor de afaceri cu ocazia celei de-a doua editii a "Galei Oamenilor de Afaceri". Evenimentele organizate de Patronatul IMM de Comert Vrancea si Clubul Investitorilor fac parte din manifestarile dedicate "Zilelor Municipiului Focsani". Autorii spun ca Focsaniul avea nevoie de o carte care sa-i infatiseze istoria comerciala si sa omagieze contributia negustorilor la dezvoltarea lui. "Redactarea acestei carti a fost o obligatie morala, spirituala, de a ma implica. Am descoperit cu aceasta ocazie mai multe informatii decit ma asteptam. Pentru culegerea de date am mers la Arhivele Nationale, la Chisinau, Iasi, Bacau, dar am fost sprijinit si de Camera de Comert si Industrie din judet", ne-a spus consilierul judetean Nicu Mazere, co-autor la lucrare in calitate de comerciant. "Acesta este primul volum, care se refera la perioada 1546 "" 1948, dar il pregatim si pe al doilea. Este prima monografie unde se vorbeste numai de negustori", adauga omul de afaceri focsanean, patron al firmei Miorita SRL. Cartea cuprinde amanunte interesante si mai putin cunoscute despre istoria comertului din urbea de pe Milcov, unul dintre capitole fiind dedicat negustorilor care detineau pravalii pe ceea era denumita pe vremuri Strada Mare. Figurile comerciantilor din veacurile trecute sint si ele aminitite, la fel ca bursa de marfuri care a functionat o vreme la Focsani. "Sapaturile" necesare elaborarii volumului au scos la iveala latura religioasa, negustorii implicindu-se in constructia a aproape 20 de biserici din oras. Unul dintre simbolurile acestora, Biserica Sf. Nicolae Stroe, va fi azi de la ora 12.00 locul de depunere de coroane si flori, aici urmind sa aiba loc un hram de pomenire a negustorilor trecuti in nefiinta. In curtea bisericii se afla si o veche cruce din piatra, simbolul negustorilor. Din carte mai aflam ca negustorii focsaneni au sprijinit dezvoltarea economiei, educatiei si cultelor din oras, numeroase asezaminte precum Teatrul sau Ateneul fiind ridicate perin contributia lor. Interesant este ca intreprinzatorii din vechime si-au sustinut odraslele sa urmeze studii si cariere, printre urmasii de negustori numarindu-se maiorul Gheorghe Pastia ori compozitorul Florentin Delmar. Autorii promit ca vor continua munca de documentare pentru ca volumul a doilea sa vada lumina tiparului anul viitor. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.