Ultima oră

POLITICA:Guvernul Boc provoaca din nou nemultumiri in interiorul PDL

Ziarul de Vrancea
3 iul 2010 516 vizualizări
Cristian Preda: Boc ar trebui sa-si dea demisia. Ioan Oltean: Regret ca nu s-a facut remanierea Guvernului

Gestionarea de catre Guvern a crizei inundatiilor a provocat un nou val de nemultumiri in interiorul PDL. Dupa criza legilor austeritatii care a starnit nemultumiri in randurile democrat-liberalilor si scaderea drastica in sondaje a PDL, Guvernul Boc este din nou criticat de parlamentari. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean si-a exprimat public regretul pentru faptul ca actualul Cabinet nu a fost remaniat. Si europarlamentarul Cristian Preda sustine ca premierul ar trebui sa-si dea demisia.


Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca, in interiorul partidului, clocoteste din nou nemultumirea fata de ministrii si premierul Emil Boc, iar presedintele Traian Basescu a intrerupt comunicarea cu Executivul.


Sursele citate sustin ca mai multi parlamentari PDL sunt foarte iritati de modul in care a gestionat Guvernul criza inundatiilor. Deputatii si senatorii sunt nemultumiti de activitatea si lipsa de reactie a ministrilor.


"S-a intarziat foarte mult cu solicitarea ajutorului Uniunii Europene. Nu trebuia sa ajungem la morti si evacuarea a mii de persoane si abia apoi sa cerem ajutorul UE. In plus, acum doi ani au fost afectate aceleasi zone. Nu s-a facut nimic si acum il vedem pe Boc la televizor in costum si pantofi punand nisip in saci. Este un haos total, atat in partid cat si in Guvern", ne-a declarat un lider PDL.


De altfel, democrat-liberalii au inceput sa-si rosteasca nemultumirile inclusiv prin declaratii oficiale. Vicepresedintele Ioan Oltean a criticat, vineri, intr-o conferinta de presa, membrii Guvernului pentru ca au intarziat sa plece in judetele afectate de inundatii.


"Cred ca premierul si ministrii s-au dus in teritoriu relativ tarziu, ca ar fi trebuit sa fie mai repede prezenti la locurile unde s-au produs calamitatile. E bine, totusi, ca au fost si ca acum sunt in contact direct cu aceste locuri, iar masurile care vor fi luate sa speram ca vor fi de natura a diminua un pic din suferinta acestor oameni", a declarat Oltean. Vicepresedintele PDL a precizat ca este nemultumit ca nu a avut loc o remaniere a guvernului.


"Personal, sunt nemultumit ca nu a avut loc remanierea, dar subscriu punctului de vedere pe care partidul l-a luat. Eu am spus-o atunci si va repet: atunci trebuia sa aiba loc o remaniere guvernamentala. O asteptam in toamna, daca evident lucrurile vor merge intr-o directie negativa si nu in una pozitiva".


Sursele HotNews.ro sustin ca si presedintele Traian Basescu este suparat pe ministrii si pe premierul Emil Boc. Dupa decizia Guvernului de a majora TVA-ul, presedintele nu ar mai fi vorbit cu demcorat-liberalii. Sursele citate sustin ca seful statului ar fi fost deranjat de intalnirea de la Mogosoaia a tripletei Blaga-Videanu-Berceanu, care incearca sa-si consolideze puterea in partid.


Deputatul PDL Sever Voinescu si europarlamentarul Cristian Preda, fideli presedintelui Traian Basescu, critica deschis Executivul condus de Emil Boc. Sever Voinescu considera "profund gresit" faptul ca toti liderii Partidului Democrat-Liberal sunt in Guvern si ca intreaga activitate a formatiunii se limiteaza la guvernare. Voinescu a declarat, la Radio RFI, ca PDL trebuie sa aiba gradul lui de autonomie fata de Guvern:


"PDL este foarte implicat in chestiunea guvernarii in acest moment. Am spus-o cu alta ocazie, din punct de vedere institutional, asistam la o situatie care aminteste de un film thriller de categoria B: sufletul cuiva s-a mutat in trupul altcuiva. Practic, sufletul sau mintea Partidului Democrat Liberal s-a mutat in trupul Guvernului".


Parlamentarul democrat-liberal avertizeaza ca PDL nu trebuie sa ajunga in postura partidului-stat: "Relatia PDL cu Guvernul nu trebuie sa fie sub nici o forma una de totala suprapunere, pentru ca asta ne impinge catre tipul partidului-stat, care este in acelasi timp partidul perdant".


Pe de alta parte, europarlamentarul Cristian Preda sustine, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, ca a constatat "o relatie extrem de tensionata intre Guvern si presedinte" si afirma ca, daca ar fi fost in locul premierului Boc, "era deja in cautarea unui job".


Preda a declarat ca, in opinia sa, Guvernul Boc nu mai are credibilitate nici macar in randul PDL, lucru constatat la intrevederile de la Snagov cu seful statului. "Eu vad mai degraba o relatie extrem de tensionata intre Guvern si presedinte. Asa am vazut la Snagov si acest lucru se observa si din interventiile publice ... In acest moment cred ca asta este situatia, (PDL inprovizeaza si nu are o strategie) si e regretabil ca lucrurile stau asa. Eu am cerut inca de la inceputul anului intalniri periodice intre Guvern si parlamentari, intre Guvern si alesii locali, dar mi s-a ras in nas. Mi s-a spus ca de la Bruxelles nu se vede bine situatia. Deciziile se iau consultand partidul, nu consultantii in comunicare".


Preda si-a nuantat declaratia la Realitatea FM, declarand ca daca ar fi in locul premierului Boc ar demisiona.


"A fost intrebarea unui jurnalist care m-a rugat sa ma identific pentru o clipa cu situatia in care se afla premierul si sa-i spun ce as face. Si i-am spus ce as face. (...) Da (as pleca, n.r.). Este un gest firesc pentru ca este evidenta erodarea mai mult decat semnificativa si atunci trebuie sa tragi concluzia la un moment dat. Nu trebuie sa te agati de scaun, asta e ideea".


Ministrii PDL, in frunte cu Emil Boc, au fost aspru criticati in interiorul PDL si au fost la un pas de remaniere. Parlamentarii partidului au cerut demisia ministrilor si a fost nevoie de interventia presedintelui Traian Basescu. Seful statului s-a intalnit de doua ori cu parlamentarii la Snagov pentru a-i tempera si a cere sustinerea Cabinetului si a masurilor de austeritate.



de Luminita Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.