Ultima oră

Bugetarii din primarii, amenintati cu extinctia

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 1991 vizualizări
Angajatii din primarii se pregatesc sa plece in somaj, potrivit unui proiect de ordonanta aprobat miercuri de Guvern u primariile vor trebui sa aprobe in termen de 40 de zile alte organigrame, cu mai putini salariati u restructurari se vor face chiar si la Prefectura, unde o alta organigrama va sosi in aceste zile si de unde va disparea un post de subprefect u la Directia pentru Agricultura pe lista neagra sint cei cu doua lefuri in familie

Pe bugetari ii asteapta zile negre. Nu numai ca vor ramine fara 25% din leafa, insa multi dintre ei ar putea fi trimisi in somaj peste 40 de zile. Anuntul facut de Guvernul Boc, potrivit caruia pina la 60.000 de angajati din sectorul public vor fi concediati, a creat panica si in Vrancea. Deocmadata nimeni nu stie sau nu vrea sa spuna cum vor fi operate concedierile. Cei mai multi salariati ar urma sa plece de la primarii, care ar putea fi nevoite sa dea afara pina la 40% din angajati, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta realizat de Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor. De la nivel judetean reactiile sint diferite. Daca Institutia Prefectului a anuntat ca asteapta directive de la centru pentru punerea in aplicare a legii, juristii de la Consiliul Judetean Vrancea au anuntat ca se pregatesc sa conteste ordonanta care va fi speculata politic fara indoiala de catre baronul Marian Oprisan in folosul PSD. De concedieri nu va scapa nici Prefectura, care isi va scutura organigrama cu un post de subprefect. Totodata, se anunta disponibilizari si in mai multe servicii publice deconcentrate. Numai de la Directia pentru Agricultura ar putea sa plece peste 40 de angajati. In aceasta perioada se lucreaza la listele celor care vor fi trimisi in somaj.

Guvernul a decis, miercuri, disponibilizarea a aproximativ 55.000 pina la 60.000 angajati din sectorul public, dintre care cei mai multi, respectiv circa 54.000 persoane vor fi concediate din administratia locala, iar restul din ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii. Disponibilizarile de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost care se vor aplica in administratie, potrivit noii ordonante aprobate de Guvern. Conform anuntului facut de Guvern, cei mai multi angajati, respectiv 53.432, vor fi concediati din administratia locala. Peste 70% din personalul din administratia publica locala lucreaza in invatamint, sanatate si asistenta sociala. Cheltuielile de personal din aceste domenii sint acoperite in cea mai mare parte din transferuri de la bugetul de stat. Procedurile de concediere vor fi derulate in principal pe baza de ordonante de urgenta, dupa cum a anuntat Guvernul. Practic, autoritatile locale vor fi obligate sa definitiveze in termen de 40 de zile noile organigrame care vor fi aprobate de Institutia Prefectului, potrivit deciziilor introduse in ordonanta. In consecinta, autoritatile locale vor primi cu 22% mai putini bani de la bugetul de stat si nu vor putea oferi plati compensatorii celor concediati. Primarii care nu fac disponibilizari in 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei "raspund disciplinar, material sau penal, dupa caz", se arata in act. întrebat daca cifra de 53.432 de persoane echivaleaza cu un numar similar de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate, ministrul Blaga a confirmat ca acestea "vor pleca din structura administratiei publice locale". Blaga declarat ca OUG intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, prefectul are la dispozitie cinci zile pentru a informa autoritatile din judet cu privire la prevederile din OUG, iar in 40 de zile de la momentul publicarii, primarii si presedintii Consiliilor judetene trebuie sa prezinte noile organigrame.


Restructurarile incep cu Prefectura


Reactiile la nivel local sint de teama. Primarii consultati de ziarul nostru, indiferent de partidul din care provin, ne-au declarat ca nici nu indraznesc sa se gindeasca ce vor face fara personal specializat daca vor fi obligati sa renunte la oameni. Toata lumea asteapta publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, inclusiv cei de la Prefectura. Subprefectul Vincentiu Micheci ne-a declarat ieri doar ca Institutia Prefectului va acorda "asistenta de specialitate, sprijin si consultanta" primariilor si consiliilor locale pentru punerea in aplicare a legii, dar a evitat sa faca alte comentarii precizind doar ca au loc schimburi de radiograme cu Bucurestiul pe aceasta tema. Afectata de restructurari va fi insa si Institutia Prefectului care urmeaza sa primeasca o noua organigrama in urmatoarea perioada dupa ce conducerea a raspuns unei solicitari de reorganizare si restructurare. Singurele care nu vor fi afectate sint posturile infiintate la recomandarea UE, cum este cel de consilier pentru problemele romilor. Prefectura Vrancea, cu tot cu serviciile publice comunitare de permise si pasapoarte, numara 74 de angajati. In afara de un post de subprefect, ar putea disparea din schema si alte functii publice. De exemplu, normativul de personal pentru serviciile de evidenta persoanelor este de un post la 6.500 de locuitori pentru comune, orase si municipii si un post la 15.000 de locuitori pentru judete. "Pornind de la organigrama aprobata de Ministerul Administratiei si Internelor, putem discuta despre eventuale criterii avute in vedere la reincadrarea personalului in functiile publice, in functie de cerintele si specificul fiecarui post. Si aici avem in vedere criterii privind vechimea in specialitatea functiei, complexitatea si volumul de activitate solicitat, criterii sociale si asa mai departe", ne-a declarat subprefectul Micheci, adaugind ca toate aceste documente sint in lucru. Cert este ca dupa aceleasi model cu primariile, prefectura ar urma sa primeasca un fond de salarii diminuat cu 25 %, corelat cu numarul de functii publice din viitoarea organigrama. Acelasi lucru este valabil si pentru serviciile publice deconcentrate aflate sub coordonarea Prefecturii.


Oprisan primeste munitie politica de la Guvern


O atitudine ostila acestei masuri guvernamentale a venit de la Consiliul Judetean, unde juristii au fost pusi sa faca sfat pentru a vedea cum pot sa contracareze efectele viitoarei ordonante de Guvern, inclusiv printr-o actiune in justitie. Secretarul judetului, Raluca Dan, ne-a declarat ieri ca sta cu ochii pe Monitorul Oficial pentru a vedea prevederile exacte ale actului normativ, insa a spus ca acestea ar putea incalca autonomia locala prevazuta de Constitutie. Raluca Dan spune ca la inceputul anului a avut loc o intilnire cu primarii exact pe aceasta tema, ocazie cu care s-au trimis la ministerul de resort o serie propuneri concrete de imbunatatire a unei legi similare, dar care nu au fost luate in seama. "Noi, cei de la Consiliul Judetean Vrancea, si cei de la Asociatia Comunelor am fost singurii care am venit cu propuneri concrete. Nu este posibil ca tu, ca legiuitor, sa imi transferi niste institutii si atributii, si tot tu sa vii sa imi iei din personal. Sint primarii cu cinci oameni. Cine sa se mai ocupe de starea civila, asistenta sociala, mai e secretarul, contabilul, sint atributii ce nu pot fi indeplinite decit de personal specializat", ne-a declarat Raluca Dan. Aceasta spune ca, "la maniera in care se pune problema, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, s-a pronuntat deja pentru gasirea unei formule prin care sa atacam ordonanta ca fiind neconstitutionala". Aceasta daca nu o vor face alte organisme specializate de la Bucuresti, cum ar fi Avocatul Poporului. Si cei de la Asociatia Comunelor au primit cu reticenta vestea ca vor fi nevoiti sa concedieze oameni. "Trebuiau sa consulte situatia pe localitati. La noi gradul de dificultate este mult mai crescut decit in alta comuna cu acelasi numar de locuitori. Este o lege facuta din biroiu", ne-a declarat Valerica Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului si vicepresedinte al filialei Vrancea a Asociatiei Comunelor din Romania.


Agricultura taie de la radacina


De la Directia pentru Agricultura Vrancea ar trebui sa plece in jur de 40 de angajati. Directorul Costica Neata spune ca procentul anuntat de ministrul de resort Mihail Dumitru, de 50-60%, e prea mare si asteapta criteriile de disponibilizare inainte de a actiona. "Nu ni s-a transmis nimic oficial, am vorbit cu secretarul de stat Adrian Radulescu si ne-a spus de masurile preconizate, dar nu cred ca au cum sa plece atitia oameni, aproape 2.000 la nivelul tarii. O sa vedem criteriile de disponibilizare cind ni le vor trimite, noi am cerut sa ne lase sa le completam cu altele gindite de noi. La ora asta e greu sa spun ca pleaca unii sau pleaca altii, nu e nimic batut in cuie. E posibil ca procentul prevazut sa fie mai mic, noi militam pentru asta", spune directorul Costica Neata, care a admite ca posibila si propunerea ca departamentul de Dezvoltare Rurala sa treaca in subordinea Autoritatii Nationale de Management. "Nu as vrea sa ma lansez in speculatii, poate de la 1 august or sa plece oameni, colegii vin continuare la lucru la birou", s-a limitat sa declare Neata. Schema de personal de la DADR cuprinde in acest moment 73 de persoane, cifra care include si soferii si femeia de serviciu. Angajatii Directiei Agricole sint ingrijorati pentru locul de munca, mai ales dupa ce seful institutiei le-a dat de inteles indirect la cea mai recenta sedinta ca cel care va ramine in continuare pe functie va fi personalul de la centru. Situatia nu are cum sa convina inginerilor care lucreaza in comune, in numar de 17. Precum in alte institutii, nemultumirea vine din partea acestora, care se vad lasati pe dinafara desi cuantumul de munca precum consilierea pentru lucrari, informarea agricultorilor cu privire la subventii ori statistica e mai mare comparativ cu a colegilor de la Focsani. De mentionat ca studiile ca posibil criteriu nu sta in picioare, ele fiind aceleasi si pentru persoanele din teritoriu si pentru cele din "centrala". Ministerul i-a cerut de altfel lui Neata lista cu cei angajati dupa anul 2004, vrind sa dea senzatia ca urmareste sa concedieze proptelele politice aparute pe functie in mandatul PD-L-istului. Primii pe lista neagra sint insa cei cu doua salarii in familie. In DADR exista si citeva cazuri in care oamenii s-ar putea pensiona anticipat, dar ei nu inclina se pare catre aceasta varianta. Sutul in dos e cu atit mai dureros cu cit unii dintre specialistii care lucreaza in comune au pus umarul ani de zile la CAP-uri, spre exemplu. Senzatia celor din teritoriu ca ei vor fi cei care pleaca a fost accentuata si de faptul ca directorul le-a transmis ca va discuta cu fiecare in parte dupa primirea criteriilor si mai ales ca le-a spus subalternilor de sansele mari de fi alesi de comunitati in viitoarele Camere Agricole Locale. Neata nu a uitat sa amintesca de durata somajului, de un an si trei luni pentru cei cu vechime considerabila. Desi exista si cererea unei analize dupa specificul judetului, viticol in cazul Vrancei, incertitudinea planeaza in continuare asupra viitorului profesional al specialistilor din agricultura, care se asteapta sa primeasca din zi in zi hirtia care ii anunta ca nu au serviciu. (Silvia VRINCEANU, Ciprian FANARU)


63 de posturi taiate la Politia Comunitara


Politia Comunitara a ramas cu mai putine posturi in organigrama. Politia Comunitara a Municipiului Focsani a solicitat reorganizarea Serviciului paza obiective, bunuri si valori in Serviciul paza obiective, bunuri si transport valori prin comasarea Biroului de paza institutii publice cu Compartimentul obiective locale si private si cu Compartimentul obiective speciale si transport valori, dar si reducerea unui numar de 63 de posturi. Asta deoarece posturile sint vacante, iar unul din paznici doreste sa fie disponibilizat pentru ca in prezent se afla in concediu fara plata ca urmare a desfiintarii postului de paza de la Consiliul Judetean-sediul Bancorex. Asa se face ca in Consiliul Local s-a decis ca numarul de posturi sa se reduca de la 319 la 256 de posturi, respectiv functii de conducere contract de munca de la doua posturi la un post si personalul contractual de la 213 posturi la 151 posturi. Aceasta reorganizare vine dupa ce anul trecut 29 de angajati contractuali ai unitatii au fost disponibilizati. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.