Ultima oră

ESENTIAL:Guvernul a decis disponibilizarea a peste 53.000 de salariati din administratia locala

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 659 vizualizări
Ordonanta privind supraimpozitarea celor ce detin cel putin doua locuinte a fost adoptata

Peste 53.000 de angajati din administratia locala vor fi disponibilizati, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern, informeaza Agerpres. Executivul a mai adoptat si ordonanta de urgenta privind instituirea impozitului suplimentar pentru cei care detin mai multe locuinte cu pana la 300%, precum si o ordonanta de urgenta privind dublarea impozitului la autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc, a anuntat primul ministru Emil Boc, la finalul sedintei de guvern de miercuri. Premierul a prezentat si situatia din zonele inundate si a declarat ca se vor acorda ajutoare de inmormantare in valoare de 5.000 de lei pentru familiile in care s-au inregistrat decese in urma inundatiilor.


Peste 53.000 de salariati, disponibilizati din administratia locala


In 40 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, primarii vor fi obligati sa prezinte prefectilor organigrame noi, urmand ca apoi sa se demareze procedurile legale de disponibilizare a salariatilor incadrati cu depasirea limitelor stabilite de Guvern, a precizat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.


"In urma calculelor facute, si avem analiza facuta pe fiecare unitate administrativ-teritoriala din Romania, numarul de posturi peste normativ este de 53.432, din care numar de posturi peste normativul de baza - deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului va fi 38.666, numarul de posturi peste normativ la evidenta persoanelor - 4.070, numar de posturi peste normativ la Politia Comunitara - 10.696", a detaliat Blaga.


In proiectul de OUG initiat de MAI pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru adoptarea unor masuri financiare, se arata ca "pentru reducerea cheltuielilor de personal si incadrarea acestora in numarul maxim de personal (...), respectiv in nivelul maxim de cheltuieli de personal stabilit (...), ordonatorii de credite (...) reduc numarul de posturi finantate si, respectiv, disponibilizeaza, in conditiile legii, personalul aferent", relateaza sursa citata.


Potrivit anexei la proiectul de OUG, primaria unei comune cu mai putin de 1.500 de locuitori poate avea maximum 19 angajati, iar cea a unei comune de 20.000 de locuitori, maximum 76 de salariati. In cazul oraselor cu pana la 3.000 de locuitori, primaria poate avea cel mult 42 de angajati, in timp ce in cazul unui oras cu pana la 50.000 de locuitori, primaria poate avea maximum 260 de salariati.


De asemenea, municipiile cu pana la 20.000 de locuitori pot avea maximum 199 de angajati in primarie, iar primariile municipiilor cu pana la 400.000 de locuitori vor putea avea cel mult 1.600 de salariati.


Totodata, consiliile judetene ale judetelor cu mai putin de 500.000 de locuitori vor putea sa aiba incadrati maximum 595 de angajati, iar in cazul judetelor cu peste 500.000 de locuitori consiliile vor putea avea pana la 1.000 de salariati.


Limitarile de personal nu cuprind si salariatii din serviciile de invatamant, sanatate, asigurari si asistenta sociala.


Ordonanta privind supraimpozitarea celor ce detin cel putin doua locuinte a fost adoptata


Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 252 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Guvernul urmareste sa introduca o supraimpozitare la locuintele suplimentare fata de cea de domiciliu, informeaza Agerpres.


Astfel, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta vor trebui sa plateasca o taxa de solidaritate care se va situa intre 65% si 300% din impozitul pe proprietate.


Taxa de solidaritate va fi de 65% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, de 150% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si de 300% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele, in afara celei de la adresa de domiciliu.


In plus, Guvernul a adoptat si dublarea impozitului pe autoturismele cu capacitate de peste 2.000 cmc.


Iata cele mai importante declaratii ale premierului Emil Boc dupa sedinta de guvern de miercuri:



In momentul de fata, situatia este urmatoarea: 426 de localitati afectate, 22 persoane decedate si una disparuta, 12.457 de persoane evacuate, 4.772 locuinte inundate, 246 locuinte distruse.

Drumuri nationale afectate - 32, drumuri judetene - 88, drumuri comunale - 120. 5.480 de hectare de padure si 23.795 hectare de teren arabil au fost afectate.

Am dispus: disponibilizarea de la rezervele de stat a unor cantitati de produse pentru sprijinirea persoanelor evacuate. Vorbim despre paturi, apa minerale, conserve si carburanti. Exista resurse necesare pentru a interveni in continuare daca va fi nevoie

Prin hotarare de guvern am dispus acordarea de ajutoare pentru inmormantare in valoare de 5.000 lei familiilor in care s-au inregistrat decese in urma inundatiilor.

Joi ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se vor deplasa in judetele Braila, Galati si Tulcea, urmand ca si ceilalti membri ai Cabinetului sa se deplaseze in teritoriu.

Am adoptat o ordonanta de urgenta pentru a majora impozitul pe cladiri pentru cei care detin mai multe proprietati. Acestia vor plati un impozit suplimentar, in perioada 1 iulie - 31 decembrie, cu 65% mai mare pentru a doua locuinta, de 150% pentru urmatoarea locuinta si 300% pentru a patra locuinta detinuta. Banii vor merge la bugetele locale.

Am decis sa dublam impozitul pe masinile cu capacitate de peste 2.000 cmc.

Am abordat subiectul de continuare a reformei statului. Peste 351 de spitale sunt trecute in administratia autoritatilor locale.

Pensiile speciale, cele care nu au la baza principiul contributivitatii, se recalculeaza.

Am adoptat o ordonanta de urgenta privind finantele publice locale care are doua componente. Una care vizeaza o disciplina fiscala la nivel local si a doua care se refera la personalul din aparatul administrativ. Ministerele vor continua restructurarile la nivel central si local.

Garantii guvernamentale si dobanda subventionata pentru reabilitarea termica a cladirilor


Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta privind reabilitarea termica a cladirilor prin finantare cu ajutorul creditelor cu garantie si dobanda subventionata, a declarat, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Dezvoltarii Rurale si Turismului, Elena Udrea, informeaza Agerpres.


\'\'Fata de programul actual in care Ministerul Dezvoltarii cofinanteaza 50% din lucrarile de reabilitare a locuintelor din blocuri, acum se finanteaza si locuinte unifamiliale. A doua noutate se refera la faptul ca statul ofera garantii guvernamentale si suporta subventionarea dobanzii la credite\'\', a spus Elena Udrea.


Aceasta a mentionat ca prevederile noului act normativ vor intra in vigoare in sapte zile de la aprobare si ca este vorba despre credite acordate in conditii asemanatoare celor din programul \'\'Prima Casa\'\', iar dobanda va fi negociata de Ministerul Finantelor cu institutiile ce vor acorda credite. "Am discutat cu bancherii si si-au exprimat dorinta de a participa la acest program", a precizat Elena Udrea.


Udrea a mai declarat ca saptamana viitoare se va intruni Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Investitii (CNI) si va decide desfiintarea acestei companii.


\'\'CNI se desfiinteaza in acest moment prin metode legale. Dupa desfiintarea companiei se va ajunge la o reducere de personal in MDRT de 28%", a spus Udrea.



de Victor Cozmei HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.