Ultima oră

MEDIA PUBLICITATE:Noul sef al TVR, Alexandru Lazescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro:

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 595 vizualizări
Cerbul de Aur 2010 foarte probabil nu se va tine. Mi se pare normal ca Rodica Culcer sa-si recapete atributiile. Trebuie facut un audit la TVR

"Mi-as dori ca televiziunea publica sa nu mai fie asociata pregnant cu o anumita putere politica, ceea ce, trebuie sa recunosc, nu e deloc usor", spune noul sef al TVR, Alexandru Lazescu. Potrivit acestuia, o posibila masura pentru reducerea pierderilor Televiziunii este ca festivalul Cerbul de Aur 2010 sa nu se mai tina. "Mi se pare normal sa ajungem la situatia initiala", in care Rodica Culcer a castigat un concurs pentru sefia Stirilor, mai spune el. Alexandru Lazescu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre planurile sale la Televiziunea publica.


Alexandru Mihai Lazescu, desemnat de Presedintie in Consiliul de Administratie al SRTv, a fost validat, marti, de Parlament pentru functia de presedinte-director general al SRTv. Lazescu preia sefia Televiziunii publice de la Alexandru Sassu, al carui Consiliu de Administratie a fost demis in prima parte a anului prin respingerea raportului de activitate al SRTv pe 2008.


Lazescu a fost validat de Parlament la capatul unei sedinte furtunoase, marcata de scandaluri si tensiuni intre Putere si Opozitie. El a fost, de altfel, ales presedinte al TVR potrivit legii vechi, in conditiile in care ultimul proiect de depolitizare a TVR a fost respins in Senat luna aceasta. Lazescu va conduce un Consiliu format din 13 membri, unde numirile au fost facute din nou pe criterii politice.


El preia conducerea unei institutii care a incheiat anul 2009 cu un deficit de 48 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate pe 2009. Raportul precedent al TVR, ce prezenta un deficit de 53,8 milioane de lei in 2008, a fost respins in Parlament primavara aceasta, ceea ce a determinat demiterea Consiliului de Administratie condus de Alexandru Sassu.


Despre Alexandru Lazescu, pe scurt:


fondator al retelei nationale de publicatii locale Monitorul (1991)

actionar al Grupului de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi

membru al Grupului pentru Dialog Social a fost expert media pentru proiecte europene


a coordonat proiecte europene dedicate mass-media, a fost membru fondator si membru in conducerea unor organisme profesionale precum BRAT sau ARCA

a fost membru in CA al SRTv in perioada 2002-2005

in prealabil, a ocupat un post de director executiv in cadrul Televiziunii publice si a fost membru in CA al SRTv (1999-2000)




Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.




Citeºte mai multe despre srtv "¢ tvr "¢ intalnire_online "¢ alexandru lazescu + SHARE


întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


--------------------------------------------------------------------------------


întrebarea nr. 1 Stelu Predescu

1. In ultimele zile au fost vehiculate o suma de "informatii" privind relatiile dvs. cu Sorin Ovidiu Vantu si formulate cateva alegatii privind eventuale influente in politica editoriala a TVR. Cum comentati?

2. Cum ati vrea sa arate TVR la incheierea mandatului dvs.?



Alexandru Lazescu

1. In perioada in care functiona reteaua Monitorul, in structura de actionariat a acesteia a intrat pentru o vreme o companie controlata de Sorin Ovidiu Vantu, care a preluat partile sociale detinute de Gelu Tofan. A fost o decizie care nu a depins de echipa initiala care a lansat cotidianul Monitorul si editiile succesive. Aceasta coabitare a durat destul de putin, pentru ca din pacate reteaua s-a dezmembrat, ziarele incepand sa capete o existenta separata. Practic, din 2001 incoace nu am mai avut legaturi de afaceri si nici de alta natura cu Sorin Ovidiu Vantu.

2. O institutie cu o identitate mult mai bine precizata decat in prezent, mai flexibila, cu o politica editoriala credibila si cu un impact semnificativ in peisajul media romanesc



întrebarea nr. 2 Sebastian

Un scenariu: In primul an evaluam situatia, facem audit, analizam rezultatele etc. Urmatorul an socotim ce putem face in situatia data si facem niste schimbari in esalonul doi, schimbam niste sefi cu altii care au fost sefi inainte etc. In anul trei scoatem niste emisiuni din grila si bagam altele facute de aceiasi oameni eventual si pregatim relansarea tvr 2 si tvr info. In anul patru relansam tvr 3 si pregatim platforma online pentru tvr cultural ca site de nisa, programat sa se autosustina din publicitate. dupa care e din nou scandal in parlament si asteptam jumatate de an sa vedem cand cade CA si cine vine in loc, poate e pe fir si noua lege. E realist scenariul meu?



Alexandru Lazescu

Auditul financiar, institutional si in politica de programe trebuie facut mult mai repede, in cateva saptamani. In rest imi doresc sa facem schimbari reale, dar ele trebuie sa tina cont si de contextul in care functioneaza institutia si de constrangerile existente.



întrebarea nr. 3 JJ

Buna ziua, 2 intrebari va rog:


O veti aduce inapoi sefa la stiri pe Rodica Culcer?


Ce veti face cu sefii care stau pe post fara concurs si cand veti face ceva, daca veti face?



Alexandru Lazescu

1. Rodica Culcer, din punct de vedere tehnic, nu a plecat niciodata de la stiri. Numai ca i-au fost luate atributiile principale in acest departament. Ceea ce mi se pare normal sa facem este sa ajungem la situatia initiala, aceea in care ea a castigat un concurs cu o anumita fisa de post, care prevedea explicit coordonarea departamentului de stiri din TVR.

2. In legatura cu aceasta chestiune, ar trebui, intai, sa am informatiile necesare. Deocamdata nu am la indemana elemente in acest sens.



întrebarea nr. 4 Vasile

Florin Iaru denunta de ceva vreme ori de cate ori are ocazia puturosenia si dolce far niente din tvr. Cum vi se pare ideea ca ar trebui facute disponibilizari masive acolo? Le veti putea face sau miza este pur politica (de-mogulizarea tvr si re-mogulizarea pro-basescu)?



Alexandru Lazescu

In TVR exista si oameni care muncesc mult si fac treaba buna si oameni care trec pe la serviciu doar din cand in cand. Chiar daca cineva si-ar propune sa faca disponibilizari masive, legislatia muncii introduce constrangeri majore din acest punct de vedere. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie identificate zonele cu risipa majora de resurse, umane sau de alta natura. In ceea ce priveste miza, din punctul meu de vedere ea este una nu de natura politica, ci de natura institutionala. Mi-as dori ca televiziunea publica sa nu mai fie asociata pregnant cu o anumita putere politica, ceea ce, trebuie sa recunosc, nu e deloc usor.



întrebarea nr. 5 ovidiu35

1.Care sunt pierderile TVR pe anii Sassu si ce veti face ca sa readuceti pe profit? Restructurari? Concedieri voluntare? Calitate editoriala?

2.pe cand tvr pe iphone/smartphone?

3.antena3 deja simte pericolul unui tvr independent si va acuza ca sunteti \' omul lui vantu\' . V-ati mai intalnit/ vorbit cu sov dupa ce ati vandut reteaua monitorul acum 12 ani?



Alexandru Lazescu

1. Pe 2009, pierderile depasesc 10,5 milioane de euro. Ce se poate face? Economii in zona de productie, eventual o incercare de colectare mai buna a taxei audiovizuale, deci o crestere de venituri (gradul de colectare in prezent e chiar mai mic de 50%), renuntarea la anumite proiecte costisitoare (de exemplu, in aceasta toamna probabil nu vom mai face Cerbul de Aur) si o incercare de marire a veniturilor din publicitate, desi in actualele conditii de piata asteptarile trebuie sa fie destul de moderate.

2. In general ideea de a utiliza mai bine spatiul virtual, inclusiv o prezenta pe iPhone, va fi prioritara in perioada urmatoare. Ideea este de a obtine, pe cat se poate, o integrare si o complementaritate intre emisie si spatiul virtual TVR, intr-o maniera care urmareste o strategie oarecum similara a BBC-ului.

3. Am raspuns deja. Vedeti mai sus



întrebarea nr. 6 Pergamon

De ce ar accepta cineva care teoretic nu e in politica sa se faca sef la o institutie ca tvr, care in afara ca primeste si plimba bani de la buget si de la cetateni e ca si moarta?



Alexandru Lazescu

Pentru ca e un proiect care reprezinta o provocare, care poate sa aiba succes sau nu. Dar e o incercare merita facuta. Din aceasta perspectiva, nu ne-am apuca niciodata de niciun proiect care are sanse mici de reusita. Si, totusi, de multe ori o facem.



întrebarea nr. 7 DDD

Daca scoatem din calcul chestiile de sezon gen CM sau Eurovision, eventual filmele si stirile la care probabil v-ati uitat putin macar asa orientativ zilele astea sa vedeti ce va asteapta, la ce emisiune v-ati uitat ultima data la tvr si cand? Si de ce?



Alexandru Lazescu

Din interes profesional, ma uit la emisiuni din grila TVR, in principal la jurnalele de stiri. Parerile sunt amestecate, dar tocmai de aceea imi propun sa fac o evaluare si pentru grila de toamna si pentru alte grile sa avem niste repere care sa ne ajute sa crestem calitatea editoriala.



întrebarea nr. 8 Spock

Ce credeti despre reclamele la TVR? Deoarecee noi suntem obligati sa platim abonamentul TV m-as astepta sa nu vad reclame pe postul national. Dar platim abonament si primim reclame in loc de emisiuni. Nu mi se pare fair play nici fata de public nici fata de concurenta.



Alexandru Lazescu

Cea mai mare parte a televiziunilor publice din Europa au venituri mixte, din taxa audiovizuala si publicitate. BBC-ul este o exceptie. Dar totul depinde de nivelul taxei audiovizuale. La nivelul actual si la gradul de colectare, este nerealist sa renunti la banii din publicitate. Oricum TVR are limitari din acest punct de vedere: o limita maxima de 8 minute pe ora vs. 12 minute pentru televiziunile comerciale si nu are voie sa intrerupa emisiunile cu pachete publicitare.



întrebarea nr. 9 Ba2

1.) Deficitul TVR se va rezolva cumva prin cresterea tarifului abonamentelor obligatorii , cand platim deja la cablu?

2.) In cadrul TVR sunt salarii care depasesc salariul Presedintelui Romaniei? Daca DA, aveti in vedere vreo masura ?



Alexandru Lazescu

Pe moment, e greu sa ceri o ridicare a taxei audiovizuale, desi aceasta e neschimbata de 5-6 ani. Cred ca putem lua in calcul un astfel de demers spre sfarsitul anului, dupa ce putem proba public ca am facut si demersuri de reducere a costurilor si de micsorare a deficitului prin alte mijloace.


Nu stiu sa raspund la a doua intrebare. Nu am vazut inca o lista cu veniturile din TVR (salarii plus altele)



întrebarea nr. 10 Gabriela

Buna ziua Domnule Lazescu,

Va felicit pentru noua provocare ce va asteapta si va doresc sanatate,putere, dar si o picatura de noroc. Sa va ajute Dumnezeu!


Este oare posibil sa fie readusa pe micile ecrane emisiunea "Profesionistii "care a disparut chiar daca un profesionist ca Eugenia Voda facea cinste TVR ?


In conditiile in care aproape tot spectrul TV este ocupat de televiziuni cu interese vadit personale ale patronilor acestor posturi ,care sunt primele masuri la care va ganditi pentru ca TVR sa atraga prin informatii corecte,rapide si echilibrate de care avem atata nevoie acum...............


Va multumesc.



Alexandru Lazescu

Din punctul meu de vedere, "Profesionistii" era una dintre emisiunile importante pentru identitatea TVR si voi face tot ce este posibil ca emisiunea sa revina in grila.



întrebarea nr. 11 ramona

Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa cotizez la plata taxei radio si TV. Pur si simplu platim o taxa (inca una) care dpdv al consumatorului nu-si are rostul. Pt ce? Ca sa-si ia cei din conducere salarii imense din banii polulatiei?

Intrebare: cum pot scapa de plata taxei radio si TV?



Alexandru Lazescu

Daca admitem ideea acceptata in tot spatiul european ca este nevoie de o televiziune si de un radio public, atunci trebuie sa acceptam si ideea unei taxe audiovizuale - de radio si televiziune. Alta formula de finantare nu exista. Sunt si alte modele - in Statele Unite exista o alta formula, in care exista structuri separate care doar produc programe ce se difuzeaza pe canale de radio si televiziune private. Personal cred ca, pe moment cel putin, o televiziune publica si un radio public sunt prezente necesare in spatiul media, care, daca functioneaza profesionist si corect, pot regla derapajele din zona posturilor comerciale private.



întrebarea nr. 12 buha

Ce televiziune credeti ca este modelulspre care ar trebui sa se indrepte tvr?

Aveti un model de televiziune din alte tari: BBC, RAI?



Alexandru Lazescu

Toata lumea vorbeste de BBC, dar in fapt nici macar televiziunile din alte mari state occidentale nu au reusit sa aiba prestigiul profesional si influenta BBC. Chestiunea aceasta tine de o cultura institutionala si de standarde profesionale speciale si modelul ca atare pare sa fie extrem de greu de replicat. In rest, modelul de operare TVR urmareste un model relativ raspandit in alte state europene, de exemplu in Polonia, cu un canal generalist, un canal ceva mai elitist, unul regional si prezente pe canale de nisa pe satelit. Aceasta este formula de operare. Cat sunt de bune sau de performante aceste canale este o alta discutie.



întrebarea nr. 13 Dragos

1. Care sunt obiectivele referitoare la cateva componente importante din cadrul televiziunii publice:


a). politica editoriala cu tot cea ce implica aceasta, cu accent pe independenta

b). eficientizare/optimizare costuri si maximizare venituri.

c). schimbarea culturii organizationale


2. Care sunt metodele folosite pentru atingerea acestor obiective, cu detalii pe componentele de mai sus?


3. Care sunt dificultatile cele mai mari pe care le estimati ca le veti intampina pe termen scurt si cum considerati ca veti rezolva problema nenumaratelor interese/contracte "ineficiente" ?



Alexandru Lazescu

Un raspuns complet ar cere un spatiu extrem de generos si, in esenta, ar trebui sa se regaseasca intr-un plan de reforma interna a televiziunii, atat din punct de vedere editorial, cat si din punct de vedere al mecanismelor de operare. In particular, schimbarea culturii organizationale e o provocare imensa si, de regula, cere mult timp. Evident, ca orice institutie mare, cu structuri si interese interne, adesea divergente, cu influente externe, TVR este o structura greu de gestionat. O formula de abordare ar fi: 1 cat mai multa transparenta; 2 proceduri clare care sa incurce pe cat se poate astfel de interese clientelare sau de alta natura.



întrebarea nr. 14 Sergiu Banariu

1. Credeti ca TVR poate concura pe segmentul de stiri cu televiziunile de profil? Si daca da, cum?

2. Veti efectua disponibilizari la postul public?

3. Vizati o dezvoltare pe on line a produselor media din SRTV?



Alexandru Lazescu

1. Deocamdata TVR Info nu e un adevarat canal de stiri. In principiu, ar putea fi interesant ca TVR sa dezvolte un astfel de canal de stiri, dar cel putin pe termen scurt, datorita situatiei financiare, e greu de indeplinit un astfel de proiect. Altfel, nu vad de ce TVR nu ar putea face fata din punct de vedere jurnalistic, editorial, chiar mai bine decat televiziunile de stiri comerciale.

2. Pot avea o imagine clara doar dupa ce am o evaluare a situatiei concrete din TVR. Dar, cum am spus si mai sus, chiar daca vrei sa faci disponibilizari sunt constrangeri importante din perspectiva legislatiei muncii.

3. Da, dupa cum am detaliat mai sus.



întrebarea nr. 15 Garda de Fier Vechi

Buna ziua, as dori sa stiu si eu cateva lucruri:

1. ce veti face cu "puzderia" de canale ale TVR, tinand cont ca au o audienta foarte slaba?

2. veti reanaliza emisiunile slabe si foarte slabe care se doresc "talk-show" sau "divertisment", ale caror denumire putin isi aduc aminte?

3. veti relua stiri importante pentru tara -- comunicatele prezidentiale, guvernamentale, etc?

Va multumesc si va urez succes!



Alexandru Lazescu

1. Personal cred ca a fost o eroare strategica sa lansezi atatea canale fara resursele necesare. Ce vom proceda in continuare voi putea spune doar dupa o privire comparativa asupra bugetelor de operare a acestora.

2. Intentia noastra este sa facem o analiza generala a programelor difuzate de TVR. In ceea ce priveste calificativele acordate programelor, aici va trebui sa tinem cont de doua criterii: calitate editoriala, dar si o audienta rezonabila, pentru ca altfel TVR nu e relevant.



întrebarea nr. 16 MarianD

Ce legaturi aveti cu presedintele Basescu, tinand cont ca el v-a propus pt CA? Ce legaturi mai aveti cu liberalii?


Vom continua sa ii vedem pe Almasan, Burtea&Co? Aveti parghiile necesare sa scoateti de pe post astfel de vedete de maxima audienta, daca veti considera necesar?



Alexandru Lazescu

Nu am legaturi speciale cu presedintele Basescu, dar il cunosc personal de circa 15 ani. In buna masura am fost in acord cu el pe obiectivele politice majore pe care si le-a propus, desi, cateodata, nu am agreat optiunile sale tactice.

Cu o parte dintre liberali continui sa am legaturi personale bune, cu altii legaturile s-au racit. Personal sunt extrem de dezamagit de virulenta pasiunilor care despart persoane care, in mare, impartasesc valori comune. Dar aici s-a ajuns in politica romaneasca si nu mai e mult de spus din acest punct de vedere.



întrebarea nr. 17 new wave mogul

Buna ziua, as fi curios cat de rece / calduros va veti saluta cu domnul Titi Dinca la prima revedere in TVR.

Multumesc



Alexandru Lazescu

Am lucrat destul de bine cu domnul Titi Dinca in urma cu 9-10 ani. Intre timp ne-am mai vazut ocazional si sper sa putem sa colaboram bine si in continuare.



întrebarea nr. 18 MBD

Tot circula de cateva zile ca Sassu a facut in ultimele zile "sus" niste aranjamente sa paseze contracte la Adevarul Holding, unde se si duce de altfel. Ce veti face daca veti gasi proiectele pe masa cand va asezati in locul lui?



Alexandru Lazescu

Nu vreau sa fac speculatii. Astept sa am toate informatiile necesare pentru a avea un punct de vedere.



întrebarea nr. 19 paul

1. Cum credeti ca a reflectat TVR activitatea presedintelui tarii in perioada precedenta si care va sunt directiile in a inbunatati acest rol al Televiziunii Publice, daca este cazul ?



Alexandru Lazescu

E de notorietate conflictul dintre conducerea TVR si Presedinte. Pe de alta parte, mi se pare absolut normal (e de altfel chiar o obligatie legala) ca TVR sa ofere posibilitatea sefului statului sa-si exprime punctele de vedere si in mod profesionist sa le dezbata ulterior. Conditia de baza este ca demersul sa fie facut cu buna credinta si cu respectarea unor norme profesionale. Altfel spus, nici nu trebuie periat seful statului, dar nici agresivitatea si lipsa de politete nu ar trebui sa fie atributele unei astfel de demers jurnalistic.



întrebarea nr. 20 garfield 4:3

TVR-ul este televiziune publica. Ca urmare, drepturile de transmisie pentru World Cup si pentru Formula 1 au fost cumparate din banii TUTUROR contribuabilor. Cu toate acestea, TVR a decis sa transmita aceste evenimente in format 16:9, doar pentru minoritatea care poseda televizoare widescreen. Restul telespectatorilor (majoritatea) este obligata sa priveasca imagini deformate. Care e punctul Dvs de vedere? Ce ma sfatuiti: sa sesizez CNA-ul, Protectia consumatorilor? Va multumesc.



Alexandru Lazescu

Niciodata nu poti multumi pe toata lumea. Probabil ca cei care au televizoare de 16:9 ar avea cu totul alt punct de vedere.



întrebarea nr. 21 Stefan M

... nu este publica, prin modul de numire a conducerii, ea este orientata politic. In aceste conditii, ea ar trebui sa fie sustinuta financiar de catre cei care ii numesc conducerea. De ce sa plateasca cetateanul de rand, obligatoriu, abonament TV si Radio pentru a sustine o orientare politica pe care nu o agreeaza si sa plateasca salarii exorbitante unor salariati numiti pe criterii politice, clientelare ? Aceste institutii trebuie sa functioneze pe aceleasi principii ca si televiziunile private.



Alexandru Lazescu

Ca orice institutie publica din Romania, si TVR si SRR au conduceri numite de Parlament, care reflecta tot spectrul de optiuni politice. Alta formula mai buna decat aceasta nu exista. Ca sa va dau un exemplu, Consiliul de Administratie al BBC e propus de ministrul Culturii, care poate fi laburist, conservator. Ceea ce inseamna ca oricand putem aduce acuze de influenta politica. Problema de fond nu e cine numeste, ci cu ce criterii se opereaza atunci cand se fac numirile si cat caracter, cata coloana vertebrala si cat respect de sine au cei numiti acolo.



întrebarea nr. 22 Adriana

Considerati ca este normal angajarea copiilor angajatilori tvr -fiind postul national care traieste de pe spinarea romanilor?Cind o sa faceti curatenie in acest sens?Va asumati raspunderea de a prezenta toate domeniile sociale,economice si politice intr-un mod cat mai realist?Va doresc succes!



Alexandru Lazescu

Daca va referiti la niste cazuri concrete, deocamdata in prima zi de cand am intrat in institutie nu le cunosc. In masura in care vor fi astfel de situatii voi putea sa-mi exprim o pozitie asupra lor.



întrebarea nr. 23 Garett

Pana acum TVR a fost relativ echidistanta si a pastrat un graqd de profesionalism in relatarea stirilor.

Cum va afecta faptul ca ati fost propus de presedentie aceasta echidistanta?

Ce ne garanteaza ca nu veti incerca sa va "revansati" printr-o relatare mai "luminoasa" a actiunilor presedentiei si prin extensie a guvernului, in detrimentul obiectivitatii?

De exemplu daca o sa prezentati, sa zicem, oameni care sa se declare multumiti de masurile de austeritate si cresterea TVA, cata credibilitate sa va acordam?



Alexandru Lazescu

Inainte de a face speculatii, sa asteptam sa vedem ce se intampla. Garantia pe care pot sa v-o dau e aceea ca pun pret pe credibilitatea institutiei si pe credibilitatea mea personala din punct de vedere personal.



întrebarea nr. 24 football fan

E clar.Dupa ultimele norme UE iesim la pensie la 70 de ani.TVR-ul este locul perfect de unde sa iesi la pensie.Dar ce facem cu elefantii din institutie de care numai moartea ne mai scapa.V-ati uitat la tot ceea ce iconjoara main eventul anului la tvr, CM de fotbal ?

Cei mai prosti comentatori, cel mai urit studio cu invitatii cei mai stupizi...Oare de ce tre sa-l suportam pe Ionel Stoica, pe care nu-l darima nimeni de la revolutie? Este de nezdruncinat, ca unitatea de monolit a partidului (comunist)...



Alexandru Lazescu

Pana la urma, meciurile conteaza cel mai mult :)



întrebarea nr. 25 George

Domnule Lazescu, nu stiu daca stiti dar dl. Sassu alaturi de oameni din tvr de la dep. Juridic sau IT au nascut anul trecut mai multe procese penale contra unor organisme de presa, cerand daune exagerate pentru cateva minute preluate din programele SRTV. Stiti despre ele? Ce parere aveti de asa ceva? Sunteti de acord sa continuati aceasta mostenire a domnului Sassu care pateaza libertatea presei dar si pune presiune de la nivelul tvr prin sumele nesimtite cerute?



Alexandru Lazescu

Ma voi interesa si voi vedea in ce stadiu sunt astfel de demersuri juridice, daca ele exista. Personal nu este o pista pe care as urma-o cu entuziasm.



întrebarea nr. 26 Dragos Gros

D-le Lazescu,

Asa cum stiti, Comisia parlamentara de ancheta a activitatii SRTv si SRR (2004) a elaborat un Raport. Incomplet, viciat de negocierile politice, Raportul a elaborat niste concluzii. Ce veti face pentru trimiterea in judecata a celor responsabili? R. Turcan nu a facut, psd si pnl au "acoperit" furturile (mai bine stiu despre cele de la Radio; sectiunea privitoare la TVR doar am parcurs-o). Dumneavoastra veti face necesarul recurs pentru a-l scoate la lumina? Daca nu aveti raportul, vi-l pun eu la dispozitie. Oricum, voi insista ca Raportul sa aiba o finalitate.



Alexandru Lazescu

Cred ca trebuie revazute acuzatiile care au aparut in raport si, in cazul celor consistente, de facut o analiza. Functie de concluzii, putem merge apoi mai departe.



întrebarea nr. 27 Vlad2

1. Romania are nevoie de o televiziune de stiri echidistanta si profesionista pe un format gen BBC, intrebarea me este daca chiar credeti ca sunteti in stare sa facerti acest lucru, sa transformati TVR info intro televiziune de stiri si analiza politica echidistanta.


2.In TVR sunt salarii echivalente cu PRO TV dar calitatea emisiunilor a ramas la nivelul anilor \'90 va intreb daca aveti forta sa concediati acei "producatori" invechiti care isi fac veacul in TVR.


3.Traiesc in SUA si imi doresc ca copilul meu sa invete limba romana, in aces sens as fi dorit ca pe TVR international sa fie emisiuni educative pentru copii pentru invatarea limbi romane. TVR international are emisiuni pentru copii dar sunt putin zis odioase de fapt nu stiu pe nimeni care sa urmareasca vreo emisiune pe TVR international.(un Ex: de TV pentru copii kera.org)



Alexandru Lazescu

1. Am dat deja raspunsul mai sus.

2. Nu trebuie generalizat. Sunt oameni competenti si in TVR, si in televiziunile comerciale, dupa cum sunt si altii incompetenti.

3. Dupa cum am spus, intre altele vom revizui si politica de programe pe TVR International.



întrebarea nr. 28 adrian

Televiziunile publice din Europa nu se ingrijesc doar sa le dea de facut emisiuni mai bune ori mai proaste angajatilor televiziunii, ci si sa incurajeze si sa stimuleze producatorii independenti. Televiziunile publice occidentale scot la concurs sloturi orare si emisiuni special pentru producatorii independenti, organizeaza concursuri de creatie pentru formate de emisiuni, pitchuri de proiecte si de campanii. Un canal public din Olanda are chiar o saptamana speciala in care difuzeaza emisiuni pilot realizate de producatori independenti, iar publicul alege emisiunile care sa ramana in grila. Programul se numeste TVLab si este un exemplu international de succes (detalii gasiti si aici http://www.banff2010.com/banff.international.pilots.competition.php).

Aveti de gand sa deschideti televiziunea publica si catre piata independenta sau TVR va ramane un monopol al "dinozaurilor" din interior?



Alexandru Lazescu

Chiar prin lege televiziunile publice din Europa sunt obligate sa achizitioneze programe produse de independenti, de regula intr-o proportie de 10%. Si TVR face acest lucru, dar sigur problema de fond este in ce masura e o competitie reala si sunt promovate programe de calitate. Ideea cu TVLab din Olanda despre care pomeniti e interesanta si nu pot decat sa va multumesc pentru ea.



întrebarea nr. 29 Sandu

In orice redactie, este obligatoriu sa se produca stiri. Cum credeti ca poate face fata TVR misiunii sale, in conditiile in care o singura echipa, de exemplu, acopera 3 judete. (Buzau, Vrancea, Ialomita). Cum este posibil sa ai stiri din aceste judete, daca ai alocat doar o echipa reporter/operator la TREI JUDETE. Veti continua aceasta politica de personal? Chiar daca posturile bugetare sunt blocate, nu s-a gandit nimeni sa reduca un post de la centru si sa-l transfere in provincie?



Alexandru Lazescu

In principiu aveti dreptate. Intreaga formula operationala de gestiune a stirilor din tara ar trebui regandita. Pe de alta parte, din experienta proprie ai ori stiri locale, ori stiri nationale de interes, ideea de stiri regionale fiind destul de artificiala. Insa, din pacate, asta e deocamdata filosofia de stiri pentru studiourile regionale. Vom cauta formule sa facem lucrurile mai bine in aceasta zona.



întrebarea nr. 30 Florin Budeu

Se va tine Cerbul de Aur,anul acesta?



Alexandru Lazescu

Foarte probabil nu.



întrebarea nr. 31 sorin laza

La noi la Timisoara colaboratorii sunt platiti cam de doua ori cat un angajat de la Realitatea sau ProTV .Cred ca sumele sunt mari fata de performanta inregistrata.Va gaditi sa echilibrati putin salariile?



Alexandru Lazescu

Dupa evaluarea de care am vorbit vom putea afla care este realitatea si cum putem actiona in continuare.



întrebarea nr. 32 caragiale

Vă rog să imi spuneți dacă in fine veți relua producția proprie de teatru și film a TVR , un brand deja binecunoscut și cu tradiție,de care noi telespectatorii avem atata nevoie mai ales pentru a se mai contrabalansa avalanșa de telenovele de prost gust din media romanească ...vă rog să faceți acest efort deoarece predecesorii Dvs ,au inropat această minunată tradiție !



Alexandru Lazescu

Cred ca acesta trebuie sa fie un obiectiv esential de perspectiva si de cursa lunga al TVR, in acord cu ceea ce fac si alte televiziuni publice din alte tari.



întrebarea nr. 33 fefe

1. Considerati ca aveti sustinere politica ca sa procedati la o restructurare a TVR? Intreb acest lucru in conditiile in care toti predecesorii dumneavoastra au fost constienti de problemele structurii supraincarcate, dar daca se atingeau si de o femeie de serviciu incepeau presiunile politice asupra lor.

2. Ce fel de televiziune publica doriti? O televiziune publica ca in Polonia care este in competitie directa cu canalele comerciale, sau o televiziune publica ca in Slovenia redusa la rolul de canal de stiri, educatie, cultura. Ceva mixt ca in Cehia? In general avem nevoie de n canale publice?



Alexandru Lazescu

Nu e niciun secret ca intotdeauna o restructurare provoaca reactii in interior, pe filiera politica sau pe filiera altor interese si relatii. Dar deocamdata e bine sa vedem cum arata lucrurile dupa evaluarea de care am vorbit, pentru a vedea ce se poate face concret, in cati pasi si cat timp va cere acest proces. Nu ma indoiesc insa ca nu va fi un lucru foarte simplu.



întrebarea nr. 34 radu

Veti face ceva cu arhiva TVR? (ati putea sa scoateti DVD-uri sau sa creati un site cu productii TVR noi si vechi disponibile la o calitate buna)



Alexandru Lazescu

Arhiva este deja valorificata de TVR Media, dar cred ca e mult loc pentru mai bine si pentru mai mult pe aceasta directie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.