Ultima oră

INTERNATIONAL:Presa in Diagonala: Catalunia amana votul impotriva valului islamic; Explozie in Cecenia soldata cu ranirea a cinci politisti

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 378 vizualizări
Atac nereusit al talibanilor asupra unei baze NATO

Explozie in Cecenia soldata cu ranirea a cinci politisti


O bomba a explodat miercuri ranind cinci politisti in capitala Ceceniei Grozni. Un tetorist de 22 ani aflat in apropierea unei masini a politiei parcata langa o sala de concerte a detonat bomba pe care o avea asupra lui. In acest timp presedintele Ramzan Kadyrov se afla in respectiva cladire. Kremlinul s-a angajat sa duca o lupta nemiloasa impotriva grupurilor militante, dar se confrunta si cu o rata foarte mare a somajului, crima organizata, rivalitatea clanurilor si coruptia, toate aceste fiind cauze ale violentelor care se petrec in regiune, scrie Ria Novosti.


Catalunia amana votul impotriva valului islamic


Parlamentul regional din Catalunia a amanat miercuri votul pentru interzicerea valului islamic in spatiul public, o problema care a nascut dezbateri in intreaga Spanie. Votul a fost amanat fara a se fixa o data anume din cauza ca Parlamentul din Catalunia ramasese in urma cu dezbaterea altor probleme privind mediul de afaceri. Organizatia Amnesty International din Turcia a cerut catalanilor sa respinga motiunea pe motiv ca aceasta interdictie ar incalca drepturile omului, libertatea de expresie si cea religioasa. Camera superioara a Parlamentului Spaniol a aprobat saptamana trecuta o motiune prin care cere guvernului Zapatero sa interzica purtarea valului islamic in public. Tari precum Franta sau Belgia au adoptat deja aceasta masura de interdictie, scrie AFP.


Fost dictator argentinian, judecat pentru abuzuri


Un fost dictator va fi trimis in judecata saptamana aceasta pentru abuzuri pe care le-a facut asupra populatiei Argentinei intre anii 1976 si 1981, in timpul guvernarii de dreapta. Jorge Rafael Videla a fost unul dintre liderii care au destituit-o din functia de presedinte pe Isabela Martinez de Peron in martie 1976. Videla a condus tara pana in 1981. Luciano Benjamin Menendez, fostul sef al Corpului Trei al Armatei a fost si el acuzat ca a incalcat drepturile cetatenilor argentinieni si va fi judecat impreuna cu Videla. In Argentina procesele de acest tip nu sunt singulare. Un alt dictator, Generalul Reynaldo Benito Bignone, acum in varsta de 82 ani a fost condamnat in aprilie 2010 la 25 ani de inchisoare pentru ca a rapit si torturat 56 persoane in timp ce conducea tara intre iunie 1982 si decembrie 1983, informeaza CNN.


Atac nereusit al talibanilor asupra unei baze NATO


Opt talibani au murit miercuri intr-un atac sinucigas cu bomba asupra unei baze aeriene la Jalalabad, in estul Afganistanului. Rebelii au detonat masina pe care o conduceau chiar in fata portilor bazei NATO. Explozia a fost urmata de atacuri cu grenade si diverse alte arme. Desi talibanii nu au reusit sa patrunda in baza NATO de la Jalalabad atacul a intrerupt pentru mai multe ore traficul pe drumul de duce la granita dintre Afganistan si Pakistan. Talibanii au revendicat atacul intr-un interviu telefonic. Potrivit purtatorului de cuvant al NATO doi soldati au fost raniti in timpul exploziei, informeaza New York Times.


Bulgaria va primi gaze naturale de la Azerbaidjan


Bulgaria va primi gaze naturale din Azerbaidjan incepand cu anul 2011, potrivit unei intelegeri intre cei doi presedinti Georgi Parvanov si Ilham Aliyev. Parvanov a plecat miercuri intr-o vizita de doua zile in Azerbaidjan pentru a purta o noua runda de discutii despre rezervele de gaze naturale si securitatea energiei. Cei doi presedinti au discutat asupra planului stabilit la intalnirile anterioare urmand ca Azerbaidjanul sa furnizeze Bulgariei gaze naturale prin Georgia. In discutie a aparut si Turcia ca o alternativa pentru Georgia. Aceasta posibilitate s-a ivit dupa ce Azerbaidjanul a incheiat recent mai multe intelegeri cu Turcia pentru tranzitul gazelor naturale. Cu toate acestea Aliyev a respins propunerea bulgarilor de a organiza o intalnire trilaterala care sa includa si Turcia. Parvanov si Aliyev au reafirmat proritatea pe care trebuie sa o aiba proiectul Nabucco ca o solutie alternativa pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale a Europei, anunta Novinite.


de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.