Ultima oră

TVA-ul ne scumpeste traiul cu pina la 12%

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 2651 vizualizări
Vrincenii vor gasi astazi in magazine produse mai scumpe cu cel putin 5%, insa unii comercianti vorbesc de mariri de pret de pina la 12 % u cresterea cotei de TVA de la 19 la 24 % a dat peste cap si activitatea magazinelor care au facut o noapte alba pentru a modifica softurile si preturile la mii de produse de pe raft u «Cu siguranta aceasta modificare a Codului Fiscal nu va duce la o relansare a economiei nationale, poate duce chiar la reducerea incasarilor la bugetul de stat prin cresterea evaziunii fiscale , sint de parere specialisti consultati de ziarul nostru u vrincenii stau cu ochii pe rafturile magazinelor pentru a vedea cit ii costa sa mai traiasca u de asemenea, se estimeaza ca va creste rata somajului

în urma deciziei Guvernului de a majora TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, oamenii de afaceri incearca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a depasi mai bine aceasta perioada grea. Efectele majorarii TVA vor lovi direct in economia reala si vor duce la scaderea consumului si a PIB-ului, falimente, somaj, devalorizarea monedei nationale, inflatie, gonirea investitorilor straini, cit si cresterea evaziunii si a economiei subterane. Astfel, intreprinzatorii se gindesc ce masuri trebuie sa ia pentru a-si reduce la minimum pierderile, si de a mai rezista pe piata. Printre acestea, cele mai vehiculate au fost reducerea cheltuielilor si disponibilizarile. Cresterea TVA-ului la 24% va incuraja evaziunea fiscala, dupa parerea unora, si clientii se vor indrepta spre produse foarte ieftine. Preturile produselor comericalizate de magazine nu vor ramine la nivelul de acum, iar furnizorii vor avea de pierdut, desi contractele sint incheiate pe un an de zile. Se asteapta apoi ca unii producatori autohtoni sa falsifice retetele produselor comercializate, introducind in noile formule ingrediente ieftine si de proasta calitate. Cu toate acestea, in 40 de zile pretul de raft va creste cu 8-10%. Reprezentantii hypermarketurilor sint prudenti. Dar inclina tot mai mult spre cresterea preturilor pina la sfirsitul anului. Hypermarketurile vor importa foarte mult, pe fondul diferentelor de TVA dintre Romania si statele membre ale UE. Estimari mai optimiste privind industria carnii spun ca preturile produselor din carne vor creste cu "doar" 5-8% odata cu majorarea TVA-ului la 24%. Majorarea TVA pune in dificultate si marile lanturi de magazine, nu doar micile magazine. Cresterea TVA cu 5 procente implica o modificare in softul hypermarketurilor, in contabilitate, dar si la raft, modificarea etichetelor si a indicatoarelor de pret. O perioada de timp optima pentru astfel de schimbari ar fi fost intre o saptamina si trei saptamini, insa cele mai multe au fost obligate sa se descurce intr-o singura noapte. Hypermarketurile pot inlocui insa provizoriu casele de marcat cu caietele de inregistrari. Vrincenii stau cu ochii pe rafturile magazinelor pentru ca de astazi toti vom plati mai mult pentru a ne asigura traiul zilnic.


Produsele de baza se vor scumpi cu 4- 12 %


Hypermarketul Carrefour a avut o noapte alba. Magazinul s-a inchis mai devreme cu o ora aseara, la orele 21.00, pentru a modifica softurile din casele de marcat. Valentin Popescu, directorul hypermarketului, spune ca s-a recurs la aceasta solutie pentru a perturba cit mai putin activitatea magazinului si pentru a nu crea disconfort clientilor. "De astazi vom avea program normal", a spus Valentin Popescu, care adauga ca nu s-a remarcat un aflux de clienti in ultimele zile, care sa cumpere pe fondul ingrijorarii ca preturile vor creste. Directorul spune ca nu poate comenta politica de preturi a retelei, intrucit magazinul din Focsani primeste marfurile de la sediul centralizat. "Preturile nu vor creste extraordinar de mult, va fi o crestere sensibila. In mod cert, nu intr-o maniera care sa sperie", a opinat directorul magazinului. Nici oficialii celorlalte supermarketuri din Focsani nu vor inchide prea mult unitatile, insa anunta cresteri de pret. Cei de la supermarketul Gima spun ca orarul magazinelor nu va avea de suferit pentru ca «se rezolva totul intr-o noapte». La raft vor aparea modificari de pret, cu cel putin patru procente, care se vor resimti insa pe parcurs, pe masura ce stocurile se vor epuiza. "Automat vor fi majorari de pret pentru ca depindem de preturile de achizitie, iar consumul va scadea cu siguranta. Sa vedem cum ne adaptam", ne-a spus un oficial din conducerea magazinului.


Probleme mai mari au magazinele mai mici


Si magazinele mici sint nevoite sa modifice preturile a mii de sortimente in citeva zeci de ore. Administratorii unui magazin din cartierul Bahne, detinut de firma Improcom M.M. SRL, spun ca a fost nevoie de inventar pentru a adapta preturile la noua cota de TVA. Acestia adauga ca nu isi permit sa creasca preturile, mai ales ca in cartier locuiesc oameni obisnuiti, care isi iau oricum de la gura pe fondul crizei. "O sa mergem cu TVA-ul normal dar o sa rupem din adaos. A fost totul prea din scurt", spun oficialii magazinului. Cei mai putin implicati in aceste modifcari vor fi taximetristii, fiindca in majoritatea lor nu sint platitori de TVA. Potrivit legii, singurele TVA ""uri nemodificate au ramas cele de 5% si 9%, care se aplica la locuintele noi, vinzarea de carte, dar si la unele medicamente si piine. «Normal, la raft nu ar trebui sa existe o majorare mai mare de 4,5 "" 5 procente. Adica, daca acum laptele este, sa zicem, 3 lei, dupa majorarea TVA, pretul nu ar trebui sa fie mai mare de 3,15 lei. Depinde de comerciant, daca va exagera probabil ca va avea de pierdut. Au mai fost in Romania asemenea cresteri ale TVA. In 1993 a fost un TVA de 25%, apoi s-a ajuns la 16%, 19% ca cum sa fie 24%. Contabilul este obisnuit cu o asemena fluctuatie si nu i se ingreuneaza munca», ne-a declarat economistul Cristina Iliescu.


Cresterea TVA-ului de la 1 iulie da mari batai de cap firmelor


Specialistii in fiscalitate spun ca documentele contabile si softurile caselor de marcat trebuie modificate, dar nu sint operatiuni extrem de complicate. «Softul caselor de marcat trebui modificat de catre platitorii de TVA, dar doar de catre cei care le-au furnizorat, fiindca acestea sint sigilate si doar ei sint autorizati sa le deschida. In rest, facturile, chitantierele nu trebuie modificate pentru ca ele nu se mai cumpara de la tipografii. Programul de contabilitate va fi si el modificat automat, asa ca din punctul de vedere al elaborarii actelor contabile lucruile nu sint foarte complicate» , ne-a explicat inspectorul Elena Cenusa din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Nu de aceeasi parere sint si unii experti contabili. "Se va crea haos in cadrul societatilor comerciale care utilizeaza aparate electronice de marcat fiscal, in sensul ca acestea trebuiesc reprogramate pe noua cota de TVA in paralel cu inventarierea marfurilor in vederea cresterii preturilor si va da posibilitatea organelor de control fiscal sa aplice amenzi contraventionale", ne-a explicat Eduard Chiorescu, expert contabil.


Impactul cresterii TVA: scumpiri in cascada


Decizia guvernului de a majora peste noapte cota de TVA are in primul rind un impact social puternic. In opinia specialistilor cresterea TVA cu 5 procente va avea ca impact cresterea preturilor in toate domeniile economiei ceea ce va duce la reducerea consumului. Scaderea acestuia va avea ca efect restringerea activitatii firmelor putind duce la disponibilizari de angajati (cresterea somajului), dupa cum detaliaza expertul Eduard Chiorescu. «Angajatii din sectorul bugetar sint astfel loviti de doua ori, o data prin scaderea salariilor si a doua oara prin cresterea TVA», mai spune specialistul, adaugind ca impactul asupra investitorilor va fi descurajarea investitiilor, dar si deprecierea monedei nationale (ieri cursul a ajuns la 4,36 ron/euro). Cresterea cursului de schimb valutar are la rindul ei un impact negativ asupra firmelor care realizeaza importuri. «Cu siguranta aceasta modificare a Codului Fiscal nu va duce la o relansare a economiei nationale, poate duce chiar la reducerea incasarilor la bugetul de stat prin cresterea evaziunii fiscale. Nu in ultimul rind vor fi afectate contractele de finantare nerambursabile intocmite pina in prezent sau in curs de finalizare", a fost de parere expertul contabil Eduard Chiorescu.


Cotele reduse de TVA au ramas nemodificate


Cotele reduse de TVA de 9% si respectiv 5% au scapat de majorare, Executivul stabilind doar cresterea cu cinci puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de 19%. Cota redusa de 9% se aplica in cazul livrarii de medicamente de uz uman si veterinar, de produse ortopedice si proteze "" cu exceptia protezelor dentare. De asemenea, in cazul livrarii de manuale scolare, carti, ziare si reviste se aplica tot cota redusa. Mai beneficiaza de cota de 9% serviciile constind in permiterea accesului la castele, muzee, monumente istorice, gradini botanice, tirguri, expozitii, cinematografe, precum si cazarea in cadrul sectorului hotelier. La sfirsitul lunii decembrie 2008, autoritatile au decis aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% in cazul locuintelor noi, pentru a ajuta sectorul imobiliar.


Consumul de carne va scadea cu 10-15%


Majorarea TVA va favoriza dezvoltarea pietei la negru si va anula, practic, masurile de combatere a evaziunii fiscale, dupa cum apreciaza operatorii din piata. Un efect imediat va fi de scumpire a produselor agroalimentare cu 5-7%, dupa care circa 7-8 % dintre societatile din domeniul agricol ar putea falimenta si pina la 10% din angajati ar putea fi trimisi in somaj. Majorarea TVA vine la citeva luni dupa ce au fost anulate sau reduse mai multe subventii pentru sectorul agricol. In industria carnii tot producatorii cu "experienta" vor modifica retetele produselor si nu firmele "serioase". Sint estimari ca jumatate dintre firme vor modifica reteta produselor comercializate, ca sa faca fata cresterii cu 5% a TVA-ului. Companiile care au mai recurs la aceasta practica (modificarea retetei alimentelor, prin adaugarea ingredientelor de calitate proasta) pentru a rezista pe piata vor falsifica retetele produselor vindute, adaugind ingrediente ieftine si, probabil, nesanatoase. Falsificarea retetelor la produsele alimentare comercializate, ca sa fie vindute la preturi mici va fi o solutie doar pentru unii producatori. Efectele majorarii TVA-ului la 24% vor fi resimtite in industria carnii abia la toamna, cind consumul se estimeaza ca va scadea cu 10-15%. (D. GANEA, S. VRINCEANU, A. IONESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
Unde a disparut celebrul db?Nu mai apare sa faca el un comentariu pertinent si echidistant?
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
bine ,bine majorari de t.v .a la produsele ce vor intra in magazine dupa data de 1 iulie ,dar stocurile avute ca intrarii de t.v.a cu 19 % ce fac cu ele ? le aplica t.v.a marit ? de ce ? ar trebui citeste integral
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
probabil ca pe d.b. l-a trimis partidul in concediu ca drept recompensa pentru increderea lui in PD.
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
Numai banditi,ce vrei,daca asa a vrut Dumnezeu sa ma nasc eu aici faca-se voia Lui!Unde esti b.d. sa-mi bag cariciu in ma ta aia portocalie?!!!!!!!!!!
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
Lanturile de magazine Billa si Real nu maresc preturile la 1200 de produse de baza. Imi cer scuze fanilor mei dar in ultimul timp sunt mai mult pe drumuri si la ora cand schimba ZdV-ul editia de cele citeste integral
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
NUMAI IN ROMANIA SE POATE INTAMPLA ASA CEVA..ESTE O TARA PLINA DE HOTI SI NENOROCITI CE SE GANDESC NUMAI LA BINELE LOR.ALTII NU AU BANI NICI DE MANCARE!!!!SA VA FIE RUSINE !!!! RUSINE ROMANIA!!!!!
, acum 739392 zile, 3 ore, 40 minute, 59 secunde
invata sa scrii CORECT: TVA-ul ne scumpeste traiul cu pina la 12% de mult timp i din I se scrie in interiorul cuvantului cu i din A....ziaristi fiind ma gandesc ca stiti mai bine ca toti gramatica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.