Ultima oră

CJ a devenit stapân pe CUP

Doina Ganea
1 iul 2010 1413 vizualizări

Dupa ce tocmai a pus pe butuci o firma din subordine, Societatea de drumuri si poduri, Consiliul Judetean a pus ochii pe o alta societate profitabila u CUP SA Focsani, firma care asigura servicii de apa si canalizare si care deruleaza un proiect de peste 100 de milioane de euro, a fost preluata de conducerea CJ u chiar daca au facut unele comentarii, consilierii PDL au fost de acord cu preluarea actiunilor u mai ramine acum ca si restul consiliilor locale actionare la CUP sa fie de acord cu aceasta tranzactie cu titlu gratuit

Consilierii judeteni au fost ieri de acord cu transferul fara plata catre judetul Vrancea a actiunilor SC Compania de Utilitati Publice SA Focsani de catre toti actionarii societatii. Motivul acestui transfer este destul de ambiguu. In timp ce seful CJ Vrancea, Marian Oprisan, sustine ca transferul s-a facut "pentru binele comunitatii", seful CUP sustine ca e bine sa existe o singura autoritate, iar primarul Focsaniului a multumit din suflet pentru aceasta preluare. Inainte de a supune la vot insa proiectul, presedintele CJ Vrancea a cerut aparatului de specialitate sa faca unele precizari. "In legea societatilor comerciale exista posibilitatea ca un actionar la o societate sa poata face transferul actiunilor sale catre alta persoana. Acest lucru il faceti dvs. astazi in sensul ca actionarii din judet ai SC CUP SA vor ceda gratuit actiunile pe care aceste autoritati le au, urmind ca CJ sa gestioneze proprietatile acestei societati de utilitati publice, cu amendamentul ca pina va veni raspunsul autoritatilor locale, dl. presedinte sa faca propunerea ca una din aceste autoritati locale sa ramina actionar alaturi de CJ Vrancea. Aceasta deoarece, potrivit ultimilor modificari privind societatile, in acest caz trebuie sa mai fie inca un asociat", a precizat secretarul judetului, Raluca Dan. Acelasi lucru l-a sustinut si "tehnicul" Iulian Matache care a mentionat pe scurt situatia CUP care opereaza in Vrancea alimentarea cu apa, alaturi de societati care au actionari majoritari primariile Focsani, Adjud, Marasesti, Panciu si Odobesti. "Aceasta masura a aparut ca urmare a faptului ca societatea CUP SA, in calitate de operator regional, a cistigat un proiect european in valoare de 107 milioane de euro care presupune reabilitarea sistemelor de apa si canalizare in principalele localitati din Vrancea. Avind in vedere ca operatiunea se deruleaza la nivelul intregului judet de aceea am solicitat ca toate actiunile de la municipiile Focsani si Adjud si orasele Panciu, Odobesti si Marasesti sa treaca la Consiliul Judetean", a precizat Iulian Matache, directorul Directiei de Dezvoltare din cadrul CJ.


"Nu se intimpla nimic, sintem oameni care respecta legea"


Obiectiunile la aceasta preluare au apartinut consilierului liberal Nicolae Latcan care a tinut sa se asigure ca tranzactionarea actiunilor se face legal si consilierului Corneliu Negru (PDL) care a cerut asigurari ca modificarea actionariatului la CUP SA nu va duce la pierderea proiectului de 107 milioane de euro cu UE. De data aceasta seful CJ, Marian Oprisan, a incercat sa alunge suspiciunile dind asigurari ca si Focsaniul va primi ceva "un 5-10% acolo din actiuni. Dar nu va ginditi, nu se intimpla nimic, sintem oameni care respecta legea". Cel mai mult Oprisan a vrut sa cunoasca opinia primarului Bacinschi pe care l-a ridicat in picioare sa-si prezinte osanalele. "Din punctul meu de vedere eu sint de acord cu aceasta preluare. Deoarece tot ce s-a realizat la nivelul municipiului Focsani, Teatrul, Primaria, fosta Prefectura, Mausoleele s-au realizat cu ajutorul Consiliului Judetean. Eu va multumesc pentru tot ce ati facut pentru acest municipiu. Dupa parerea mea, atita timp cit aceasta decizie nu desfiinteaza proiectul de reabilitare, eu sint de acord. Noi va trebui sa initiem un proiect de hotarire pe care vor trebui sa-l aprobam cu votul a doua treimi dintre membrii Consiliul Local", a spus plin de recunostinta edilul sef al Focsaniului.


Totul pentru binele cetateanului


Seful CJ Vrancea a tinut sa sublinieze ca transferul actiunilor CUP se face numai si numai pentru binele cetateanului. "Vreau sa va informez ca si programul cu "Vrancea curata", si acest proiect de 107 milioane de euro privind modernizarea retelelor de apa la nivel judetean nu va avea absolut deloc de suferit, asupra traditiei CUP SA care asigura furnizarea de apa in municipiul Focsani. Important este ca aceasta societate, care a devenit operator regional, sa functioneze normal pe o infrastructura modernizata de nivel european. Operatorul regional, pe baza discutiilor pe care le-am avut cu ceilalti colegi de consilii judetene si pe baza viitoarei legi de impartire adminstrativ teritoriala pe regiuni, imi doresc ca aceasta societate sa preia regia de apa si din judetul Vaslui, dar si din judetul Buzau", a spus Oprisan. La aceasta ora in Vrancea exista in functiune 115 sisteme de alimentare cu apa grupate in 5 orase, 8 localitati componente ale acestora si 102 localitati rurale. Prin POS Mediu, Vrancea a beneficiat de asistenta tehnica pentru pregatirea unor proiecte care au in vedere reabilitarea, extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare. "Daca avem in vedere prevederile UE ca pina in 2015 localitatile cu o populatie intre 2.000-10.000 sint obligate sa respecte normele de mediu, atunci este mai bine fiindca in acest context este nevoie de o coordonare unitara a activitatii de apa si canal", ne-a declarat directorul SC CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu. Proiectul privind transferul de actiuni a fost in cele din urma votat cu o majoritate de voturi. Consilierii judeteni mai au insa experienta unei societati la care CJ a fost actionar majoritar, dar care a ajuns in faliment. Este vorba despre Societatea de Drumuri si Poduri SA. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.