Ultima oră

Ghetu mai sta doua luni, subordonatii devin functionari si 150 de posturi dispar

Mihaela Beșleagă
1 iul 2010 1971 vizualizări
La Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului se vor reduce 150 de posturi, iar cele de conducere vor scadea de la 71 la 47 u acesta este un prim pas pentru ca angajatii sa devina functionari publici, Directia Vrancea fiind printre ultimele din tara care nu au adoptat acest statut, restrictiv pentru salariatii care sint si psihologi cu cabinete private u UAMS Odobesti a devenit parte integranta din DGASPC, pentru a putea deveni functionala

Cei peste 1.000 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, una dintre ultimele directii din tara ai carei angajati nu sint functionari publici, vor "imbraca" in curind acest statut. "Agentia Nationala a Functionarilor Publici a solicitat in mod imperativ DGASPC, avind in vedere dispozitiile legale in vigoare, transformarea posturilor de natura contractuala in posturi aferente functiilor publice. Inca din anul 2008, in calitate de secretar al judetului, am demarat procedura de transformare a unor posturi din cadrul DGASPC in functii publice, procedura care nu a putut fi finalizata ca urmare a refuzului salariatilor acestei institutii. Majoritatea Directiilor din tara au avizata structura de functii publice potrivit legii", argumenteaza Raluca Dan, secretarul judetului si presedintele Colegiului director al DGASPC Vrancea. Multi dintre angajatii Directiei au refuzat statutul de functionar public pentru ca este mult mai restrictiv, in sensul ca acestia nu mai pot desfasura si alte activitati, stiut fiind faptul ca multi angajati ai DGASPC au cabinete de consiliere sau psihologie, de unde mai pot obtine un venit suplimentar.


Reducerile de posturi, "situatii de criza extraordinara"


Un prim pas pentru avizarea si aprobarea structurii de functii publice pentru aceasta institutie a fost realizat ieri, cind consilierii judeteni au aprobat cu unanimitate de voturi noua organigrama si statutul de functii al DGASPC. Institutia-mamut a solicitat modificarea organigramei, numarului de personal si statului de functii in sensul reducerii numarului de posturi cu 150, de la 1.270 la 1.120, iar a numarului de posturi de conducere de la 71 la 47. Nu se vor concedia angajati, ci se vor comasa diverse servicii si vor disparea unele birouri, restrucurare care "vizeaza interesul judetean si constituie situatii de criza extraordinara a caror reglementare nu poate fi aminata", dupa cum se arata in referatul intocmit de Dumitru Dita, directorul Directiei Economice din CJ si Nicusor Halici, directorul Directiei Juridice. "Avind in vedere necesitatea eficientizarii si imbunatatirii actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare de personal, precum si pentru a se evita reducerea de personal ce ar putea avea implicatii sociale grave apreciem ca fata de propunerea institutiei se mai pot reduce un numar de 12 posturi de conducere, in principal prin desfiintarea unor birouri care functionau in cadrul unui serviciu, activitatea urmind a fi coordonata doar de seful serviciu. Propunerea este ca din 71 de posturi de conducere sa ramina 47, prin comasarea unor activitati si centre si includerea UAMS Odobesti in cadrul DGASPC ca Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica", se arata in referatul intocmit de directiile de specialitate ale CJ. Intr-o adresa trimisa de Agentia Nationala a Functionarilor Publici Consiliului Judetean, scrie ca "Structura propusa in organigrama este corect intocmita, in masura in care se vor respecta prevederile Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, ca numarul total al functiilor publice de conducere sa fie de maxim 12% din numarul total al functiilor publice". Proiectul de hotarire al CJ aprobat ieri este unul dintre actele necesare ce trebuiesc trimise la ANFP in vederea obtinerii avizului privind stabilirea functiilor publice.


UAMS Odobesti, sub umbrela Directiei


Modificarea organigramei DGASPC este determinata si de comasarea cu Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (UAMS) Odobesti. UAMS va deveni serviciu in subordinea directa a directorului DGASPC, sub denumirea de Centru de tip rezidential de acordare de servicii de ingrijire, medicale si sociale, persoanelor aflate in nevoi. UAMS a fost infiintata in 2003, sub autoritatea CJ, cu un numar total de 34 de posturi, cheltuielile curente si de capital fiind asigurate numai din venituri proprii si din subventii de la bugetul local. Unitatea nu-si poate deservi beneficiarii deoarece din cele 34 de posturi aprobate institutia nu are ocupate decit 4 posturi, angajarile fiind blocate, desi unitatea este proaspat reabilitata si dotata complet. "Reabilitarea si dotarea institutiei s-au realizat la cele mai inalte standarde, insa in contextul imposibilitatii functionarii potrivit destinatiei sale, ne aflam in situatia in care autoritatea judeteana finanteaza doar conservarea unui imobil. Astfel, singura posibilitate de a utiliza imobilul, dotarile, personalul, dar si de a veni in sprijinul beneficiarilor, este aceea a comasarii UAMS la DGASPC, institutie care poate suplimenta resursa umana necesara furnizarii serviciilor sociale", sustine Raluca Dan, secretarul judetului. Sediul UAMS este situat in imobilul din Odobesti, str. Pictor Grigorescu nr. 2. (Mihaela BESLEAGA)


Ghetu nu mai e sef la DGASPC de la 1 septembrie


Constatarea incetarii de drept a raporturilor de munca ale lui Toader Ghetu la conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASCP) se va aplica de la 1 septembrie, nu 1 iulie, cum era precizat initial in proiect. "In prima sedinta ordinara urmatoare vom desemna conducerea DGASPC pentru interimatul pentru perioada de dupa 1 septembrie", a spus ieri Marian Oprisan. Motivul "debarcarii" din functie a lui Toader Ghetu, care detine de 5 ani functia de director interimar la DGASPC, este faptul ca sefii Consiliului Judetean nu au aprobat prelungirea activitatii acestuia la Directie, in timp ce este si pensionar. Un alt motiv este acela ca nu poate obtine statutul de functionar public deoarece este pensionat. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.