Ultima oră

POLITICA:Cum explica senatorul Gyorgy Frunda macelarirea legii ANI

Ziarul de Vrancea
30 iun 2010 394 vizualizări
Am facut o treaba onesta, corecta si eficienta, acum agentia este constitutionala si legala. Horia Georgescu, ANI: Vor exista critici in raportul de tara. Domnul Frunda are ceva de ascuns

Dupa ce Comisia juridica din Senat a respins cele mai importante puncte din legea ANI formulate prin cererea de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu, secretarul general ANI, Horia Georgescu, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca agentia nu va functiona eficient. Reprezentantul ANI sustine ca macelarirea legii ANI va fi criticata in raportul de tara al Comisiei Europene si ca singura solutie pentru ca agentia sa functioneze coerent este initierea si aprobarea unei noi legi de functionare a institutiei. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cel care a pledat si a sustinut eliminarea mai multor puncte din legea ANI (secretizarea declaratiilor de avere, un termen de maxim un an pentru investigatii, eliminarea comisiilor de pe langa Curtile de Apel etc.) contestate de opinia publica si de presedintele Traian Basescu, spune ca, in opinia sa, ANI este acum mai constitutionala si mai legala.



Eliminarea prevederilor care permiteau ANI sa functioneze in parametrii normali au reprezentat si motivele pentru care conducerea agentiei a protestat in cadrul comisiei senatoriale. Iata cele mai importante declaratii facute de secretarul general al ANI, Horia Georgescu, pe marginea legii ANI intr-un interviu telefonic acordat pentru HotHews.ro.


Astazi am vazut acelasi scenariu de data trecuta din Comisia juridica unde toate elementele care faceau din ANI un instrument eficient au fost practic scoase din lege. Iar cererea de rexaminare formulata de presedinte a fost respinsa in totalitate.


Termenul de un an in care Agentia poate face verificari face practic imposibila verificarea eficienta a averilor si, mai grav, prescrie foarte multe dosare aflate pe rolul ANI, dintre care unele foarte importante. Sunt 4.000 de dosare, dintre care dosarele cu mandatele terminate in 2008 nu vor mai putea fi terminate pentru nici o categorie de functionari publici.



Tehnic, nu se mai poate face nimic. Presedintele este in imposibilitatea de a refuza promulgarea legii. Este de asteptat ca raportul de tara sa sublinieze si sa critice toate elementele negative, mai ales ca nu ne putem indeplini conditionalitatea numarul doi, care priveste ANI. Este de preferat ca, in viitorul apropiat, sa fie initiat un nou proiect de lege.


Nu am primit nici o informatie tehnica din partea comisiei. Persoanele care au ridicat obiectii si au eliminat aceste puncte din legea ANI, in special domnul senator Frunda, au ceva de ascuns. A fost o dezbatere in interes personal.




Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a fost cel care a modificat legea si in luna mai eliminand exact aceleasi puncte. Senatorul UDMR a cerut eliminarea acestor puncte cu toate ca luni, 28 iunie, a avut o intrevedere cu ambasadorii SUA, Mark Gitenstein, si Germaniei, Andreas von Mettenheim care i-au solicitat sa nu slabeasca legea ANI. Principalul punct este, potrivit reprezentantilor ANI, reducerea termenului in care Agentia poate efectua verificari de la trei ani la un singur an. Reducerea acestui termen a determinat reprezentantii ANI sa se retraga in semn de protest de la lucrarile comisiei.



Iata cele mai importante declaratii ale senatorului UDMR:


Consideram ca Agentia are, intr-un an de zile, timp suficient sa ancheteze si sa adune probe. ANI nu a putut sa ne arate un caz concret in care nu a putut finaliza investigatia intr-un an de zile.


Cauzele aflate pe rolul ANI au termen inca un an sa fie finalizate, dupa parerea mea. Este un principiu juridic ca orice lege nu se aplica retroactiv.


Cererea presedintelui cu care, in principiu, am fost de acord este acea ca persoanele si rudele lor care intra sub incidenta legii sa isi declare contractele cu statul. Aflandu-ne in procedura de reexaminare nu se pot face amendamente. Iar, pe de alta parte, presedintele Romaniei nu are initiativa legislativa. Am decis ca maine dimineata sa facem o propunere legislativa similara care sa fie semnata de toti membrii din cele doua comisii din toate partidele pentru ca aceasta propunere sa intre in vigoare pana in octombrie.


In ceea ce priveste comisiile de pe langa Curtiile de Apel: Acestea sunt profund neconstitutionale din perspectiva mea.


Declaratiile secrete, confidentiale si publice: Am urmat ce spune Curtea Constitutionala. Vor exista declaratii secrete si unele publice. Trebuie sa respectam dreptul la imagine al persoanei.


ANI este ceea ce este in definitia legii, adica o autoritate administrativa autonoma care va avea atributii administrative. Nu este cu nimic mai putin eficienta ci este doar mai constitutionala. Am facut o treaba corecta, onesta si eficienta. Decizia este a Senatului iar eu imi asum deciziile politice in fata electoratului meu. Reprezentantii ANI sunt subiectivi si este normal sa fie asa.


Romania este singura tara din comunitatea europeana care are o astfel de institutie si unde declaratiile de avere sunt atat de detaliate. ANI este mult mai constitutionala acum si mai legala.


de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.