Ultima oră

Vine o viitura mare pe Siret

Mihaela Beșleagă
30 iun 2010 927 vizualizări
De astazi se asteapta si in Vrancea o viitura puternica pe Siret, care vine din Ucraina si care va dubla debitul riului u ramine de vazut daca lacurile de acumulare de la Calimanesti si Movileni vor face fata in continuare torentelor u ieri s-au inregistrat infiltratii care pun in pericol digul de la Suraia-Vadu Rosca, intarit cu saci de pamint

Locuitorii din zona "fierbinte" a inundatiilor din ultimii ani, Suraia-Vulturu, stau de veghe la digul de la Siret, din ce in ce mai vulnerabil in fata apelor tumultoase. Oamenii, ingrijorati, care nu au uitat clipele de groaza de la inundatiile din 2005, au facut drumuri dus-intors pina la Siret pentru a vedea daca si cu cit a crescut nivelul riului. Ieri, in incinta indiguita Suraia-Vadu Rosca s-au produs infiltratii pe sub corpul digului pe circa 100 metri liniari ( km 6A800). Pentru a preveni extinderea infiltratiilor, Formatia Siret""Diguri a Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta au actionat pentru impermeabilizare prin depozitare, la baza digului si pe taluz, de saci cu pamint, captusiti cu folie pentru izolare. Primarul de la Suraia spune ca situatia este destul de ingrijoratoare, intrucit se asteapta viituri mai mari, dar ca in prezent situatia este sub control. "A ajuns apa la dig. Avem o zona mai periculoasa la Vadu Rosca, dar speram sa nu fie probleme. A crescut bine apa, dar poate sa mai reziste daca mai creste un metru, un metru si ceva, dar se anunta viituri mai mari. Sintem in supraveghere permanenta, toata noaptea stam de veghe la dig", ne-a spus edilul Vasile Grosu de la Suraia.


"Se fac calcule pentru timpii de propagare a viiturii"


Directorul de la Ape da insa asigurari ca digurile nu sint in pericol si ca debitul pe Siret nu pune probleme. "Digurile nu sint puse in pericol, am pus saci cu folie la baza digului de la Suraia "" Vadu Rosca, nu prezinta pericol nici infiltratiile. La debitul de 2.500 mc/s pe Siret acum nu sint probleme, in comparatie cu debitul de 4.500 mc/s de la inundatiile din 2005", ne-a declarat Dorina Vraciu, directorul SGA Vrancea. Situatia s-ar putea inrautati in urmatoarea perioada, de astazi asteaptindu-se o viitura puternica pe Siret care vine dinspre Ucraina, care va dubla practic debitul actual al Siretului. De altfel, ieri, mai multe sute de persoane din zonele inundabile ale riului Siret din localitati ale judetelor Suceava si Neamt au fost evacuate din fata apelor dezlantuite. In Vrancea, aceasta viitura se spera a fi diminuata de acumularile Calimanesti si Movileni. "In prezent se fac calcule pentru timpii de propagare a viiturii. In aceasta seara (aseara, n. r.) nu se asteapta, oricum noi monitorizam permanent evolutia. Acumularile de la Calimanesti si Movileni deverseaza pentru a se goli in eventualitatea de a primi aceasta viitura. Acumularea Movileni este golita in proportie de circa 80%", ne-a asigurat aseara directorul SGA Vrancea.


Cod portocaliu pe Siret


Agentia Nationala Apele Romane a reactualizat ieri avertizarea hidrologica cod galben pe bazinele superioare ale riurilor Putna, Rimnicu Sarat, Trotus pentru perioada 29 iunie, orele 13.00-1 iulie, ora16.00, precum si avertizarea cod portocaliu pe riul Siret, amonte Cosmesti. Ieri, la Adjudu-Vechi a fost depasita cota de inundatie cu 30 cm, debitul fiind de 3.415 mc/s. "Debitul Siretului in lacul de acumulare de la Calimanesti, la ora 13.00, era de 2.460 mc/s iar la Movileni de 2.440 mc/s. în urmatoarele ore tendinta este de crestere. Situatia din teritoriu este monitorizata atent pe tot parcursul avertizarilor pentru interventii operative in caz de nevoie", transmite Biroul de Presa al Institutiei Prefectului. Prefectul Ion Oprea a precizat, in cadrul videoconferintei de ieri cu ministrul de Interne, ca situatia este sub control si ca se monitorizeaza in special localitatile de pe malul Siretului, intrucit ieri a fost emisa o avertizare hidrologica cod portocaliu pe sectorul Dragesti-Lungoci. Maxima precipitatiilor inregistrate in cursul noptii de luni spre marti a fost la Botirlau - 58 l/mp. Ministrul Vasile Blaga a subliniat ieri ca este deosebit de importanta salvarea vietii oamenilor si a cerut prefectilor fermitate in aplicarea deciziei de evacuare a celor expusi pericolului. De asemenea, a mentionat ca fiecare familie indoliata va primi cite 5.000 lei ajutor de inmormintare din partea statului. 19 persoane au decedat in total in ultimele zile din cauza inundatiilor, 14 persoane numai in ultimele 24 de ore, dintre care si una din Vrancea, un cioban surprins de viitura de pe riul Trotus de acum patru zile. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.