Ultima oră

FINANTE BANCI:Executia bugetara pe primele 5 luni: venituri mai mici, cheltuieli mai mari, iar gaura de la pensii a ajuns la 1 mld euro

Ziarul de Vrancea
29 iun 2010 417 vizualizări
Conform datelor provizorii publicate de Ministerul de Finante, executia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 16,7 miliarde lei, reprezentand 3,1% din PIB, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

1. Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 64,2 miliarde lei, cu 1,6% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.



"¢La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent: taxa pe valoare adaugata cu -7,8%, impozitul pe venit cu -6,4%, impozitul pe profit cu -2,7%.

"¢Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 4,4% in timp ce la accize s-a inregistrat o crestere de 20 mil. lei ceea ce reprezinta +0,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"¢De asemenea, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 802,0 mil. lei precum si a sumelor restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 915 mil. lei.


2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 80,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB:


"¢Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 965 de mil. lei, ceea ce reprezinta cca. 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"¢Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%*.

"¢Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"¢Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+102,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.

"¢De asemenea, la nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei, incalzirea locuintei.

"¢Cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.


Concluzie: incasarile bugetului general consolidat sunt usor mai mici decat in 2009, cheltuielile mai mari, iar deficitul bugetar a atins un nivel de 3,1% din PIB. In plus, un sfert din acest deficit este generat de bugetul Asigurarilor Sociale, care a ajuns la un minus de 1 mld euro in doar 5 luni, cu 61% mai mare decat in primele 5 luni din 2009.


de Cristian Orgonas khris


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.