Ultima oră

AFACERI:Guvernul s-a sucit iar in privinta impozitarii proprietatilor imobiliare

Ziarul de Vrancea
29 iun 2010 469 vizualizări
Executivul a decis sa elimine taxa de solidaritate pentru case din proiectul Codului Fiscal. Totusi persoanele care au mai multe case nu vor scapa de majorarea impozitelor, Guvernul pregatind un alt act normativ.

Guvernul a decis, ieri, sa elimine din proiectul de modificare a Codului Fiscal articolul care impunea proprietarilor de mai multe locuinte sa achite in acest an o taxa de solidaritate, urmind ca impozitarea sa fie reglementata printr-un act normativ distinct fara incidenta asupra Codului Fiscal. "Am rediscutat luni ordonanta de modificare a Codului Fiscal si am decis sa eliminam articolul privind taxa pentru cladiri, urmind ca Ministerul Finantelor sa reglementeze procedura printr-un proiect de lege", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Surse oficiale au precizat ca Executivul a decis eliminarea articolului care introducea taxa de solidaritate pentru mai multe cladiri detinute in proprietate considerind ca acesta era "atacabil". Surse ministeriale ar explicat totodata, ca membrii Guvernului au apreciat ca taxa de solidaritate nu poate fi introdusa prin modificarea Codului Fiscal, ci trebuie reglementata printr-un act normativ distinct fara legatura cu acest Cod. Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat saptamina trecuta de Guvern, prevedea ca persoanele care detin mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligate sa achite, pina la 30 septembrie, "o taxa de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate. Conform documentului, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sint inchiriate unei alte persoane, urmau sa datoreze in acest an o taxa de solidaritate reprezentind 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si 200% din impozit pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu. Taxa trebuia platita pina la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local. Noua taxare era justificata de Guvern prin necesitatea cresterii veniturilor bugetelor locale in contextul economic si financiar actual, estimindu-se ca astfel vor fi colectate inca 31 milioane lei in 2010. In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sint inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.


Avem taxe mari, dar colectam la buget cel mai putin din UE


Veniturile din taxe colectate la bugetul de stat in Romania sint cele mai scazute din Uniunea Europeana ca procent din PIB, reprezentind 28% din productia interna in 2008, in timp ce media UE se apropie de 40%, potrivit unui raport al Eurostat. Veniturile din taxe reprezinta 39,3% din PIB in UE, respectiv 39,7% din PIB in zona euro. Desi Romania nu are cele mai reduse rate implicite de taxare, veniturile colectate din taxe sint cele mai mici din UE ca procent din PIB. Astfel, Romania avea in 2008, anul la care se raporteaza studiul Eurostat, o rata implicita de taxare de 29,5% asupra muncii (34,2% media UE), respectiv 17,7% asupra consumului (21,5% in UE), niveluri mai mici fiind inregistrate in mai multe state membre, care au reusit insa sa stringa mai multe venituri fiscale la buget. Marea Britanie, care practica o rata impicita de taxare de 26,1% pe munca si 17,6% pe consum, a adunat venituri din taxe reprezentind 37,3% din PIB. In situatii similare cu Marea Britanie prin comparatie cu Romania (taxe mai mici, dar venituri mai mari ca procent din PIB) se gasesc si Letonia sau Malta. Danemarca si Suedia colecteaza cele mai mari venituri fiscale raportat la PIB, de 48,2%, respectiv 47,1% din productia interna, cu rate de taxare mai ridicate. Veniturile din taxe colectate in Bulgaria sint echivalente cu 33,3% din PIB-ul tarii, nivelul plasindu-se la 36,1% in Cehia, 40,4% in Ungaria sau 34,3% in Polonia. Guvernul din Grecia a colectat in 2008 taxe reprezentind 32,6% din PIB.


Ordonanta de modificare a TVA, publicata in Monitorul Oficial


Ordonata ce modifica Codul Fiscal a fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Aceasta inseamna ca masurile de austeritate anuntate vor intra in vigoare de la 1 iulie 2010. Principale masuri cuprinse in actul normativ sint:


1. Cota TVA creste de la 19% la 24%


2. Tichetele de masa, cele cadou, de vacanta sau de cresa, precum si dobinzile atit cele din conturi curente, cit si cele din economii vor fi taxate cu 16%


3. La tranzactiile realizate la Bursa si cele valutare cota de impozitare va fi de 16%


4. Unificarea cotei de impunere la jocurile de noroc la 25%


5. Orice venituri de natura profesionala, altele decit cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si de somaj.


6. Baza de calcul la care se aplica contributiile sociale individuale la veniturile de natura profesionala (activitati independente) este limitata la cinci salarii medii brute pe economie la nivelul cuantumului luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.


7. Cotele de cheltuieli forfetare acordate la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala vor fi diminuate de la 40% la 20%, iar in cazul veniturilor de acesta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25.


Sursa:www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.