Ultima oră

Cotele de atentie pe Siret, depasite cu 20-40 cm

Mihaela Beșleagă
29 iun 2010 2299 vizualizări
Debitele de deversare din lacurile de acumulare de la Calimanesti si Movileni sint chiar si de 10 ori mai mari decit in mod normal

Siretul este in continuare riul care pune cele mai mari probleme in judet, in trei puncte depasindu-se cota de atentie cu cel putin 20 de cm. Ingrijorati, localnicii din zonele afectate de inundatiile din 2005 fac naveta la riu pentru a vedea daca a mai crescut debitul. Ca si in zilele trecute, zonele critice sint la Adjudul Vechi, unde s-a depasit cota de atentie cu 20 cm si s-a inregistrat un debit de 1.885 mc/s, Cosmesti, unde Siretul a depasit cota de atentie cu 38 cm si la Lungoci, unde ieri la ora 12.00 se masurasera 20 cm peste cota de atentie si se inregistra un debit de 2.885 mc/s. "Sintem in faza de aparare. Pe celelalte riuri din judet nu avem probleme", ne-a declarat Costel Tecu, seful Biroului de specialitate Aparare Inundatii din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea. Lacurile de acumulare de la Calimanesti si Movileni sint in continuare suprasolicitate, debitele de evacuare fiind de 3.210 mc/s la Calimanesti, 2.380 mc/s la Movileni si 1.570 mc/s la Bercheci, debite chiar si de 10 ori mai mari decit in mod normal. Tocmai din cauza debitelor mari, mii de hectare de terenuri agricole si pasuni situate in lunca Siretului se afla sub ape. A plouat si ieri in judet, insa cantitatile de apa nu au fost atit de mari. Cel mai mult a plouat la Martinesti "" 19,5 l/mp, Botirlau "" 10 l/mp si Focsani "" 4 l/mp, conform datelor centralizate ieri de SGA Vrancea intre orele 7.00-14.00. Vrancea este in continuare sub avertizare meteo de cod galben pina astazi, la ora 9 dimineata, fenomenele vizate fiind cantitati de apa insemnate, intre 20 l/mp si 40 l/mp. "In acelasi interval de timp vor fi fenomene de instabilitate si in sudul si centrul tarii, unde pe arii extinse vor fi ploi indeosebi sub forma de aversa, asociate cu descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vintului si posibil caderi de grindina", se arata in atentionarea meteo emisa de Administratia Nationala de Meteorologie. (Mihaela BESLEAGA)


O familie din Vidra s-a trezit cu apa in casa


Membrii unei familii din satul Scafari, comuna Vidra, au apelat duminica la ajutorul pompierilor dupa ce, din cauza ploilor abundente, s-au trezit cu un mic lac in curte. La fata locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Statiei de Pompieri Vidra care a intervenit pentru scoaterea apei din curte. Servantii au folosit o motopompa remorcabila pentru a evacua apa ce a acoperit circa 500 mp din curtea locuintei si 10 mp dintr-o anexa. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.