Ultima oră

Ciobanul luat de ape lucra cu ziua la stina sefului de la APIA

Dan Chiriac
29 iun 2010 1333 vizualizări
Ciobanul Dan Musat a fost inghitit de ape, fiind invinuit de patron si de autoritati ca a nesocotit masura de evacuare u acesta nu avea carte de munca si era angajat temporar la stina liberalului Octavian Vieru

Ciobanul luat de viitura de pe riul Trotus era angajat cu ziua la stina directorului de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Vrancea, liberalul Octavian Vieru. Dan Musat, 44 ani, din Darmanesti, a murit simbata seara dupa ce a fost inghitit de apele riului Trotus, in vreme ce colegul sau, pe nume Nicolae Machis, a fost salvat in ultimul moment de pompieri. Directorul de la APIA a tinut la rindul sau sa consemneze cele intimplate. "Inca de la ora 10.00 dimineata i-am evacuat din aceea zona. A fost o masura preventiva pentru ca in acel moment apa nu avea mai mult de 10-15 centimetri. Exista insa o avertizare. De atunci am mai trecut de doua-trei ori prin zona ca sa ma asigur ca totul este in regula. Apa s-a revarsat pe izlazul din apropiere, iar pe la orele 19.30, eram impreuna cu Musat la intrarea spre stina. L-am invelit cu o patura si i-am zis sa ma astepte acolo, ca ma duc pina la Adjud sa pun benzina. M-am intors in zece minute, dar nu l-am mai gasit. Baietii aflati acolo mi-au spus ca au incercat sa-l opreasca, dar ca el a trecut apa in partea opusa. Am tras de el sa stea acolo, am strigat cit am putut la el, sa ramina pe malul pe care se afla, pentru ca apa crescuse 10-15 centimetri peste genunchi. Nu a ascultat, a intrat in apa, iar putin mai incolo exista un ghiol de apa, format dupa inundatiile din 2005. Groapa respectiva nu are mai mult de 1.70 metri, dupa aprecierea mea. Machis a incercat sa-l salveze, dar a fost la un pas sa fie tras la fund. S-a agatat de o creanga si a ramas acolo mai mult timp. Cei doi au plutit mai mult timp, au scos miinile, incercind sa se salveze. Doar unul a reusit! Eu am plecat cu masina inspre iesirea din apa in speranta ca firul apei il va aduce pe Musat la suprafata. Mi-am dat seama ca a fost doar o gindire a mea in acele moment de tensiune. Apoi am sunat la 112", ne-a relatat Octavian Vieru. Acesta spune ca nu are o stina in zona respectiva, ci doar isi creste cele peste 400 de oi pe care le detine in proprietate. "Erau angajati cu ziua, veneau doar temporar. Vom incerca sa alinam durerea familiei. Am facut toate formalitatile pentru ca barbatul sa ajunga acasa. Voi suporta toate cheltuielile de inmormintare si le voi acorda si o suma de bani, de 1.000-1.200 de lei. Imi pare rau de cele intimplate, dar se pare ca acesta era si baut in momentul incidentului. A fost neintelegator si s-a intimplat ce s-a intimplat", a continuat Octavian Vieru.


Incapatinarea i-a adus moartea


Varianta sefului de la APIA este sustinuta si de seful statiei de Pompieri din municipiul Adjud. "In citeva zile am avut doua situatii cu doi ciobani, dar situatia este diferita. Daca la Adjud a fost vorba de o intimplare nefericita, incidentul de simbata s-a produs si din cauza neglijentei ciobanului, care s-a intors intr-o zona de unde fusese evacuat anterior", ne-a spus maiorul Stefan Haiduc. Primarul comunei Ruginesti, Adrian Alexe, ne-a precizat ca stina lui Octavian Vieru avea unele autorizatii, dar nu si acceptul Consiliului Local. "D-l Vieru a ampalsat stinele cu avizul politiei, avea o lista care sa cuprinda numele ciobanilor. Acesta nu avea insa avizul Consiliului Local, care a autorizat in ultima vreme alte opt stine amplasate pe domeniul public. In schimb, stina d-lui Vieru era amplasata pe proprietatea sa. Daca vor fi alte viituri e greu sa fi acolo sa intervii, e nevoie sa previi si oamenii sa inteleaga si sa paraseasca zona. Eu am participat efectiv la actiunile de evacuare, oile au fost duse pe un platou, dar decizia ciobanului de a se intoarce in locul respectiv i-a apartinut si a venit ca urmare a neascultarii indemnului adresat de proprietar", ne-a spus primarul comunei Ruginesti. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.