Ultima oră

EDUCATIE:Update: Varianta 8, la proba scrisa de Limba si Literatura Romana

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 827 vizualizări
Candidatii care au sustinut astazi prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, cea la Limba si Literatura Romana, au avut de rezolvat varianta 8.

La proba scrisa a examenului de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2010), disciplina Limba si literatura romana, s-a extras varianta 8, din cele 10 variante finale elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Dupa modelul postat inca de la inceputul anului scolar pe site-ul MECTS, candidatii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare de cate 30 de puncte.


La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat din creatia dramatica a lui Vasile Alecsandri. Pornind de la fragmentul din comedia Iorgu de la Sadagura , sunt formulate noua cerinte care vizeaza cunostintele de limba romana si, in mod deosebit, pe cele de receptare a unui text dramatic. Cu exceptia unei cerinte, mai dificila, toate celelalte au avut un grad mediu de dificultate.


Subiectul al II-lea a urmarit modul in care candidatii cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, despre omenie, pornind de la urmatorul proverb: Fapta buna lauda pe om. Citatul este generos, permitand redactarea numarului minim de randuri indicat.


La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini are in vedere prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj dintr-un basm cult studiat. Se putea opta, de exemplu, pentru Danila Prepeleac sau pentru Povestea lui Harap-Alb, ambele apartinandu-i lui Ion Creanga.


Elevii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare dintre ele notate cu 30 de puncte. Ca timp de lucru, au avut la dispozitie 3 ore. La primul subiect candidatii au mai multe cerinte pe marginea unui text la prima vedere, cerinte prin care sint verificati in ce masura stapinesc cunostintele de vocabular sau notiuni precum figuri de stil , genuri, specii si motive literare. Totodata, ar putea fi pusi in situatia de a justifica de ce au fost utilizate anumite semne de punctuatie in text. Subiectul al doilea consta in elaborarea unui text argumentativ de maximum 30 de rinduri, prin raportare la textul de la primul subiect. Cel de-al treilea subiect presupune realizarea unui eseu structurat care vizeaza aspecte de analiza tematica sau stilistica a unor opere studiate la clasa. Proba scrisa la limba si literatura romana este comuna pentru toate profilurile si specializarile.



Autor: Loredana Oprea www,ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.