Ultima oră

Un fumator indolent a transformat in scrum Magazia Garii

Silvia Vrînceanu Nichita
28 iun 2010 1393 vizualizări
Un fumator a declansat cel mai violent incendiu din Focsani u pompierii au constatat la fata locului ca nu au suficienta presiune la apa u focul a transformat in scrum una dintre cele mai vechi cladiri din zona garii, depozitele care au facut istorie in transportul feroviar

Magazia Garii Focsani, transformata in scrum de un incendiu violent izbucnit simbata seara, a ajuns ieri loc de pelerinaj pentru focsanenii care au venit sa vada ce a mai ramas din fostele depozite feroviare ale orasului. Incendiul extrem de violent risca sa extinda in cartier si doar lipsa vintului si atmosfera umeda au facut ca focul sa fie tinut sub control de pompieri. Depozitele statiei CFR Focsani, cunoscute sub numele de Magazia Garii, au luat foc din pricina unui fumator neglijent. Cum incendiul se vedea de la kilometri distanta, iar para de foc depasea inaltimile copacilor, la fata locului au fost mobilizate toate fortele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Focul a izbucnit inainte de ora 22.00, insa a fost observat mai tirziu, primul apel fiind primit de pompieri la ora 22.16. Unul dintre primii oameni care a anuntat vapaia a fost chiar un pompier care locuieste in apropiere. Sirenele pompierilor au adus sute de oameni in zona, unii in pijamale, panicati ca focul s-ar putea duce la rezervoarele de combustibil ale Petrom, la casele si sediile firmelor dar si la blocuri ori la cladirea garii.


Pompierii au prins focul cu gura


Intrucit cladirea era alimentata cu energie electrica, pompierii nu au putut folosi apa din primele momente intrucit riscau sa se electrocuteze. A fost nevoie de interventia unei echipe de electricieni de la Depoul CFR Adjud, care a ajuns mai tirziu cu o drezina pentru a scoate cladirea de sub tensiune. Intre timp flacarile se inteteau si au cuprins intregul imobil cu o violenta greu de oprit. Cel mai expus era depozitul de materiale de constructii de vizavi, detinut de firma Braduletul SRL. Un vagon cu reziduri petroliere, tras in apropierea rampei, risca sa se aprinda la rindul sau, ca si garajele si cele citeva case din vecinatate. In scurt timp, dupa ce au consumat apa din cazanele proprii, pompierii au descoperit cu stupoare ca nu aveau suficienta presiune la cei doi hidranti din reteaua orasului, unul in gara si celalalt pe strada Birsei. Practic, a fost momentul in care s-a intrat in panica. Citiva pompieri veniti direct de acasa, imbracati in civil, au dat o mina de ajutor colegilor care se straduiau sa incercuiasca focul. Un servant nu a ezitat sa injure Guvernul vazind ca situatia tinde sa scape de sub control din cauza lipsei de apa. A fost nevoie ca cineva sa-l sune pe directorul de la CUP SA, Gheorghe Vasilescu, pentru ridicarea presiunii la reteaua orasului.


"Putea sa arda tot cartierul... Gara..."


Inainte de miezul noptii, cladirea incandescenta s-a prabusit, imprastiind in aer vapaia. Din hala de peste 4.000 de metri patrati nu a mai ramas decit temelia si citeva gramezi de tabla contorsionata de temperaturile inalte. Ironic, o soba de teracota a ramas in picioare. "Noroc ca nu a batut vintul ca ardeam aici precum sobolanii. Am ajuns tara nimanui daca pompierii au venit sa stinga focul si nu mai aveau nici macar un litru de apa", spuneau proprietarii caselor din zona, disperati ca munca li s-ar fi putut duce pe apa simbetei. Seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, lt. col. Flavius Chiscop, spune ca este o problema cu sursele de apa din tot orasul. "Trebuie mai multi hidranti in oras, dar asta inseamna investitii. Noi nu gestionam hidrantii, ci doar ii exploatam pe timpul interventiei. Incendiul a fost intr-adevar unul violent, cu pericol de propagare, care ne-a pus ceva probleme, dar pe care am reusit sa-l lichidam. Nici nu vreau sa ma gindesc cit putea sa arda aici ... Tot cartierul... gara..,", ne-a spus lt. col. Flavius Chiscop, imediat dupa ce focul a fost stins de colegii sai. Cauza probabila a incendiului a fost stabilita ieri: un fumator neglijent. Lucru explicabil daca ar fi sa-i credem pe vecini, care spun ca imobilul era in stapinirea oamenilor strazii si a tinerilor uitati de parintii emigranti prin Focsani. "Aici era o destrabalare de nu va puteti imagina, un dezmat, nu alta. Se bea, se fuma, se .... Era o chestiune de timp sa se intimple ce s-a intimplat. Numai Politia e de vina", spuneau proprietarii de case, suparati ca Politia Garii nu facea mai des rondul pe la magazie. Politia a deschis o ancheta in speranta ca piromanul de ocazie va fi depistat si tras la raspundere. Unele voci spun ca nu ar fi exclus ca focul sa fi fost pus intentionat de catre cei care au interesul sa construiasca ceva in zona.


S-a dus cea mai veche cladire a garii


Potrivit Asociatiei Prietenii Cailor Ferate "RAILWAYFAN ROMANIA", Magazia Garii era cea mai veche structura din statia Focsani si a fost folosita ca depozit de marfuri si materiale, pe linia expeditiilor de coletarie. "Magazia garii a fost martora banchetului de inaugurare a liniei Buzau-Marasesti, a inaugurarii statiei Focsani in 1881, martora inchiderii liniei spre Odobesti, demolarii vechii gari si a declinului transportului pe calea ferata", scriu cei de la railwayfan.ro. In ultimii ani, magazia garii era goala, o parte din spatiu fiind inchiriat unei firme de materiale de constructii, care il folosea ca depozit. (Silvia VRINCEANU)


  • Cinste pompierilor!


  • Zeci de pompieri, coordonati de cinci ofiteri, au luptat pina ieri dimineata, la foc continuu, pentru a stinge pina si ultima scinteie. La fata locului s-a actionat cu sase masini de interventie de la Focsani, Vidra si Odobesti, dar si cu un autocamion de interventie dotat cu motopompa. Servantii ne-au spus ca misiunea a fost una dificila tinind cont si de tensiunea creata de lipsa apei si de puterea cu care ardea focul. Din cauza caldurii degajate de foc, dar si a fumului gros doar cei dotati cu echipamente speciale se puteau apropia. Cladirea nu a mai putut fi salvata pentru ca era ridicata pe structura de lemn. Meritele pompierilor au fost remarcate si de cetateni. "Am vazut pentru a nu stiu cita oara ca oamenii ce isi pun viata in joc pentru a apara pe semenii lor si bunurile acestora sint pompierii. Am vazut pompieri udati cu furtunul de colegii lor pentru a nu fi transformati in torte vii, incercind sa protejeze cladirile din jur. Dumnezeu sa ii apere pe cei care au intervenit si au luptat cu flacarile. Cinste lor!", a fost unul dintre mesajele lasate de cititorii nostri pe forumul ziarului.










    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 12 ore, 16 secunde
    S-a intimplat un lucru urit in oras,foarte grav.Cine cunoaste orasul stie ca depozitele Petrom sunt in apropiere.Putea fi un dezastru.Si nici un comentariu??????
    , acum 739398 zile, 12 ore, 16 secunde
    Oare tot din neglijenta vreo unui boschetar fumator va arde si liziera crangului Petresti din cauza careia nu-si pot construi casele "fericitii concesionari" ???????
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.