Ultima oră

INTERNATIONAL:Summitul G20. Va fi bine, dar nu se stie cand. Taxa bancara se va aplica undeva, candva . De-acum, fiecare pe sabia lui

Ziarul de Vrancea
27 iun 2010 412 vizualizări
Nimeni nu se astepta sa fie altfel. Intalnirea G20, a celor mai puternice tari din lume dar si a celor emergente sta sa se incheie, participantii isi pregatesc costumele de plecare de la summitul din Toronto strigand din toti rarunchii ca incurajeaza cresterea economica mondiala

Exact ceea ce convenisem si noi la sedinta de ieri a Asociatiei de Proprietari. Toti vrem crestere economica, dar cateva familii au probleme cu bugetul si daca nu si le rezolva, o sa le cam facem probleme. Cam asa au facut si mai marii lumii.

Pentru tarile industrializate, "lumea cunoaste o revenire fragila a economiei, dupa ce a suferit cea mai grava criza de cateva generatii incoace". Obama si premierul britanic Cameron au recunoscut ca desi drumul are aceeasi statie finala (cresterea aia nenorocita care nu mai vine), caile pe care tarile cauta sa ajunga acolo sunt diferite. "Exista raspunsuri diferite intre tarile noastre, dar toti mergem in fond in aceeasi directie", a explicat Obama.


Gazda reuniunii, premierul Canadian ªtefan Harpă (Stephen Harper in original) a tinut mortis sa includa in comunicatul final faptul ca statele se angajeaza sa incurajeze reducerea deficitelor publice pana cel mai tarziu in 2013 si a datoriilor publice pana in 2016.



Ion Baros (Jose Barroso pre numele sau), prezidentul Comisiei Europene s-a aratat incantat ca statele G20 si-au fixat niste obiective ferme. "Este o dovada ca intentioneaza sa isi coordoneze politicile", a spus Baroso.


Secretarul Trezoreriei SUA, dom` Timothy Geithner parea rupt de context. "Cicatricile crizei sunt inca prezente", o tinea el una si buna, potrivit Reuters, care a pus mana pe draftul comunicatului final. Mai mult, Geithner a vorbit despre "cateva tari din Europa si de Japonia din partea carora nu a vazut un ansamblu de masuri care sa restabileasca increderea".



Dam acum cuvantul francezului Nicolas Sarkozy: "Trebuie sa pregatim iesirea din criza intr-o maniera coordonata. Niciunul de la aceasta masa (G20, v-ati prins) nu contesta necesitatea reducerii datoriilor si deficitelor. Dar aceste lucruri trebuie facute pragmatic, tinand cont de situatia fiecarei tari."


Din partea Braziliei, presedintele nu a putut veni, asa ca l-a trimis pe ministrul de Finante. Vladescul lor se cheama Guido Mantega, opiniile sale fiind cam "sarate" pentru europeni. "Cateva state europene incearca sa ocupe cu exporturile lor economiile emergente, in loc sa isi creasca cererea interna din propriile economii. In loc sa isi stimuleze cresterea economica, ei se ocupa de ajustari bugetare si o fac pe spatele nostru", s-a jurat Mantega.


Cat despre taxa bancara, G20 "isi exprima sustinerea infavoarea ideii ca sectorul financiar sa contribuie acolo unde este necesar pentru a acoperi o parte din costurile associate interventiilor guvernamentale pentru sustinerea segmentului financiar"


Cu alte cuvinte, cine vrea sa taxeze bancile, ok. Cine nu, la fel de ok.


Pana acum, Canada a facut o intense campanie anti-taxa, in ciuda pozitiei SUA si UE. China, India, Brazilia si Australia sunt si ele impotriva acestei taxe. Pana si Nicolae Sarkozy a recunoscut ca in lipsa unui guvern mondial, nu poti aplica la nivel global o asemenea masura.


Deci e clar ca nu va fi sa fie decat in cateva tari.


Multe dintre decizii s-au luat nu in timpul discutiilor oficiale, ci la pranzurile si cina de vineri seara, spun cunoscatorii. Pe parcursul summitului, perimetrul in care acesta se desfasura era inchis circulatiei si pazit de masive trupe politienesti. In plus, autoritatile recomandau sa nu se circule in tinuta business pentru a nu fi expus furiei manifestantilor care te puteau confunda cu unul dintre participanti. Cei care erau prinsi in apropierea perimetrului de securitate puteau fi arestati si amendati fara prea multe formalitati.



PS V-am spus ca factura acestui summit a fost de 1,2 miliarde de dolari, din care 900 de milioane le reprezinta costurile cu securitatea invitatilor? Noah bine.


de D.P. Dan Popa\'s Weblog


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.