Ultima oră

Viiturile ameninta judetul

Ziarul de Vrancea
26 iun 2010 1267 vizualizări
La Adjud a fost depasita cota de atentie pe riul Siret u prefectul Oprea a solicitat ministrului Vasile Blaga punerea la dispozitie a unei cantitati de combustibil pentru interventia in trei localitati afectate de inundatii si alunecari de teren u la primarii se sta de veghe, pentru ca s-a instituit permanenta in caz de urgente si exista pericolul unor posibile viituri u Vrancea se afla sub avertizare meteo cod galben pina astazi la ora 12.00

Apele stau sa iasa din matca din cauza ploilor care nu mai inceteaza. Potrivit raportului operativ intocmit la Prefectura Vrancea ieri, la ora 17.00, se inregistrasera precipitatii insemnate cantitativ atit in localitatile de deal si munte, cit si la cimpie: Tataru "" 13,2 l/mp, Colacu "" 9,2 l/mp, Botirlau "" 9 l/mp, Golesti "" 8,8 l/m, Lungoci "" 8,1 l/mp. In dreptul localitatii Adjud a fost depasita cota de atentie a riului Siret cu circa 5 cm ieri la ora 8 dimineata, debitul fiind in usoara crestere. Pe majoritatea riurilor din judet se inregistrau oscilatii de niveluri si debite in limite normale, fara atingerea sau depasirea cotelor de aparare, dupa cum au transmis reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. In urmatorul interval de timp se vor inregistra oscilatii de nivel cuprinse intre -50 si A125 cm pe riurile afluente Siretului, iar pe acesta vor fi variatii de nivel, in functie de debitul evacuat din acumularile Calimanesti si Movileni. Ieri a avut loc si o videoconferinta sustinuta de Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in care a fost prezentata evolutia hidro-meteorologica din intreaga tara. In interventia pe care a avut-o in cadrul videoconferintei, prefectul Ion Oprea a solicitat ministrului sprijin pentru punerea la dispozitie a unei cantitati de combustibil necesara interventiei utilajelor in localitatile Andreiasu de Jos, Chiojdeni si Fitionesti. In cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta convocat ieri, imediat dupa videoconferinta, prefectul a dispus atentionarea tuturor comitetelor locale pentru situatii de urgenta, pentru instituirea si asigurarea permanentei la sediul primariilor pentru monitorizarea situatiilor de urgenta, precum viituri sau inundatii. Oamenii din aceste comitete vor supraveghea permanent situatia existenta si se vor pregati pentru o eventuala interventie. De asemenea, se vor pregati locurile de refugiu si traseele de evacuare a populatiei expuse, in caz de necesitate. "De asemenea, prefectul a cerut monitorizarea cu maxima atentie a bazinelor hidrografice Putna si Siret, in special pe riul Susita si piriurile Zabrauti, Bercheci si Zeletin", a transmis ieri dupa amiaza Biroul de presa al Prefecturii. Si la Institutia Prefectului s-a instituit permanenta in aceasta perioada. Vrancea se afla sub avertizare meteo cod galben pina astazi la ora 12.00, fenomenele vizate fiind ploi torentiale si cantitati de apa importante, care vor depasi 25-30 l/mp si izolat chiar si 50 l/mp.


Pompierii sint gata sa intervina


Autoritatile judetene au intrat in alerta dupa ce meteorologii au emis pentru Vrancea avertizarile de cod galben si cod portocaliu. Lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea spun ca sint pregatiti sa intervina in orice situatie, mai ales ca in ultimele zile ploile abundente care au cazut in judet au produs o serie de pagube. De exemplu, joi, pompierii militari au fost chemati sa intervina pentru a degaja bucati de acoperis desprinse de pe un bloc situat pe strada Revolutiei. Vintul a suflat cu putere si miercuri, cind mai multi pomi au fost doboriti la pamint, iar proprietarii unei case au ramas fara acoperis deasupra capului. Locotenent colonelul Flaviu Chiscop, seful ISU, spune ca turele de serviciu sint asigurate in flux continuu, iar in cazul in care situatia o va cere, o treime din personalul aflat la domiciliu va putea fi chemat la munca. "Am trimis catre toate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta masurile pe care trebuie sa le ia. Se va asigura continuitatea conducerii 24 din 24 de ore", a mentionat lt. col. Flaviu Chiscop. De asemenea, au fost verificate toate barcile si motopompele din dotarea ISU pentru a nu fi intimpinate probleme in cazul unor situatii de urgenta. Si prefectul Ion Oprea le-a transmis sefilor de institutii "ramineti prin preajma", in caz ca ar putea aparea probleme.


Ce sa faceti daca vine viitura


Pompierii vrinceni au intrat in alerta dupa avertizarea hidrologica cod portocaliu pe riurile din bazinele hidrografice Trotus, Susita, Zabrauti, Zeletin si Berheci, dar si cod galben pe riurile din bazinele hidrografice Siret pe sectorul Adjud "" Lungoci, Putna si Rimnicul Sarat. Vrincenii trebuie sa fie in priza intrucit autoritatile spun ca nu este de glumit cu aceste atentionari. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Anghel Saligny" le recomanda cetatenilor sa-si ia toate masurile pentru a nu fi surprinsi de viitura. "Mutati obiectele care se pot misca in partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice si impreuna cu intreaga familie parasiti locuinta si deplasati-va spre locul de refugiu, etaje superioare, acoperisuri, inaltimi sau alte locuri dominante. In cazul in care sinteti surprinsi in afara locuintei, pe strazi, in scoli, parcuri, sali de spectacole, autogari, este necesar sa respectati cu strictete comunicarile primite si sa va indreptati spre locurile de refugiu cele mai apropiate", sint recomandarile pompierilor. In cazul in care se trece la evacuare, pompierii roaga cetatenii sa respecte prioritatea la operatiunile de salvare, adica mai intii copiii, batrinii, bolnavii si in primul rind populatia aflata in locurile cele mai periculoase. De asemenea, populatia este sfatuita sa nu plece de acasa fara actele personale, rezerve de alimente si apa, dar si imbracaminte groasa. Totodata, banii nu trebuie pastrati in casa ci la banca. Oamenii sint atentionati ca la reintoarcerea acasa sa nu intre in locuintele afectate de inundatii pentru ca exista riscul unor accidente. (M. BESLEAGA, R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 52 minute, 19 secunde
Daca prefectii de vrancea se ocupau mai intai de digurea si dirijarea apelor mai intai nu sasi faca de cap cu bani publici si bugetul alocat pt asa ceva area ceva mai bine dar acum se vede unde sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.