Ultima oră

TOP STIRI: Taierea pensiilor cu 15% si recalcularea pensiilor magistratilor sunt neconstitutionale, sustine CCR

Ziarul de Vrancea
25 iun 2010 646 vizualizări
CCR a decis ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala

Pensionarii scapă de tăierea veniturilor. Cel puÃin deocamdată .


Articolele incriminate de judecătorii CCR sunt art. 9 din legea privind tăierea pensiilor si salariilor si art. 1 litera c. din legea pensiilor speciale.


Decizia este suprinzătoare in conditiile in care Puterea avea majoritatea in CCR. Asta pentru că balanta de putere s-a schimbat odată cu numirea a doi noi judecători la Curte: Stefan Minea si Iulia Motoc, cat si prin alegerea fostului deputat PD Augustin Zegrean in fruntea institutiei. In acest moment, raportul este de 5-4. Calcul care se verificase deja la alegerea lui Zegrean in functie.


în această situatie, pensiile nu vor mai scădea. Cel putin nu pe baza acestor legi, pentru că altfel Guvernul poate incerca elaborarea unei legislatii diferite pe care să incerce eventual să-si asume răspunderea din nou. Sau poate lua decizia majorării de taxe.


în acelasi timp, magistratii, personalul din armată si forÃele de ordine nu vor avea pensiile tăiate. Asta pentru că legea pe care Guvernul si-a asumat răspunderea este neconstitutională, au decis astăzi cei nouă judecători ai Curtii.


în aceste conditii, Guvernul poate fie să renunte la aceaste initiative, fie să modifice legile in acord cu prevederile constitutionale.


Verdictul judecătorilor CCR pune insa in pericol acordarea transei de bani din partea FMI. Sedinta boardului este programată pentru luni.



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.