Ultima oră

Prizonier intre apele Siretului

Raluca Manolache
25 iun 2010 1279 vizualizări
Un adolescent de 17 ani, care avea in grija 383 de mioare, a stat citeva ore bune izolat pe o insulita formata pe riul Siret, in apropiere de Adjud u intunericul, frigul si ploaia torentiala au ingreunat foarte mult munca pompierilor salvatori u chiar daca i-au salvat viata, baiatul s-a aratat ingrijorat mai mult pentru oi, care au fost scoase dintre ape abia spre dimineata u Vrancea se afla din nou sub avertizare meteo de cod galben, intrucit se asteapta ploi torentiale u vintul puternic a doborit copaci si a lasat pe intuneric locuitorii din 22 de localitati afectate de deranjamente colective

Natura dezlantuita pune in primejdie siguranta vrincenilor! Ploile abundente cazute in ultimele zile in judet au dus la izolarea unui cioban, intre ape, aflat cu oile pe imas in apropierea cartierului Boscani din Adjud. Totul s-a intimplat spre seara cind Ionut S., de 17 ani, a fost surprins de riul Siret, umflat din cauza ploilor torentiale. Ciobanul a reusit sa traga toate oile pe o insulita formata pe cursul riului, dar pentru ca apa era foarte adinca a trebuit sa astepte echipele de salvare de la pompieri. Asa se face ca, miercuri seara, in jurul orei 21.55, proprietarul oilor a apelat numarul unic de urgenta si a anuntat faptul ca ciobanul si turma sa formata din 383 de oi au ramas izolati pe o insulita si risca sa fie luati de ape. "La fata locului s-au deplasat doua echipaje cu doua barci din cadrul Sectiei de pompieri Adjud si un echipaj cu o barca din cadrul Detasamentului de pompieri Focsani care au actionat in cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Adjud", ne-a spus sergentul major George Dumitrache, purtatorul de cuvint al pompierilor. Ajunsi la fata locului, cei 20 de pompieri au trebuit sa munceasca contra cronometru pentru salvarea ciobanului, in conditiile in care debitul riului crestea. Imediat, situatia a fost raportata si autoritatilor judetene intrucit se anunta o intervenetie foarte dificila.


A strigat cit l-a tinut gura


Chiar daca intunericul, frigul si ploaia torentiala le-au ingreunat munca, dotati cu lanterne si multa rabdare, servantii au reusit sa afle locatia exacta a tinarului dupa ce au comunicat cu acesta prin strigate. "Ciobanul a ramas prizonier pe o insula formata pe cursul riului Siret. Apa era destul de maricica, era intuneric si ploua. Pe alocuri apa atingea si doi metri. Am reusit si l-am scos, cu greu dar am reusit. Am reusit sa stabilim locatia pentru ca tinarul raspundea la strigatele noastre", ne-a spus locotenent colonelul Viorel Balla, coordonatorul echipei de salvare. Speriat si ingrigurat, adolescentul le-a multumit pompierilor ca i-au salvat viata, insa cea mai mare grija o avea pentru oi, date in grija sa de un proprietar din zona. Dupa aceasta interventie, pompierii au salvat un alt om in judetul Bacau, care a ramas prizonier intre ape. Este vorba de un pescar de 30 de ani care a fost surprins de riul Trotus, al carui debit a crescut. Pompierii salvatori s-au mobilizat si impreuna cu colegii din Onesti au reusit sa il salveze pe barbat, acesta fiind transportat la Spitalul din Adjud pentru ingrijiri medicale. Dupa ce s-a potolit ploaia, pompierii au continuat ieri dimineata actiunea de salvare a oilor. Cu ajutorul barcilor, mioarele au fost transportate de pe un mal pe altul in siguranta. Chiar daca intervenetia a fost una costisitoare, autoritatile sint multumite ca nu a murit nimeni.


Siretul, in crestere


Nu scapam de sezonul ploilor. De astazi, de la ora 12.00, pina simbata, ora 12.00, Vrancea se afla din nou sub avertizare meteo de cod galben, fenomenele vizate fiind ploi torentiale si cantitati de apa insemnate. "In intervalul mentionat in Moldova, estul Transilvaniei si Maramures vor fi ploi abundente, ce vor avea si caracter torential. In aceste regiuni cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si izolat 50 l/mp", se arata in atentionarea emisa de meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie. Pina ieri dimineata, cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat la: Reghiu "" 20,1 l/mp, Lepsa "" 18 l/mp, Naruja "" 14,8 l/mp, Nereju "" 14,4 l/mp, Herastrau "" 11,9 l/mp si Vidra "" 10,5 l/mp. "Toate cursurile de apa interioare sint sub cotele de atentie si sint in scadere, dupa o noapte in care s-au inregistrat cresteri. Pe Siret insa se inregistreaza cresteri de azi (ieri, n.r.) dimineata. La acumularea Calimanesti, de pilda, avem un debit evacuat de 1.350 mc/secunda, fata de un normal de 200-300 mc/secunda", ne-a declarat Costel Tecu, seful Biroului de specialitate aparare inundatii din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Situatia din judet parea ieri sa fie sub control, neinregsitrindu-se alte inundatii, viituri sau alunecari de teren. La Andreiasu se restabilise circulatia rutiera pe la Fetig, dupa cum ne-a transmis prefectul Ion Oprea, insa mai sint in continuare probleme la Reghiu, Mera si Vintileasca, unde ploile au afectat drumurile.


Sute de vrinceni in bezna


Ploile si furtunile care s-au abatut asupra judetului au afectat zeci de localitati, unde oamenii au ramas in bezna in noaptea de miercuri spre joi. Astfel, au fost inregistrate in total 175 de deranjamente, din care 61 colective si 114 individuale, din cauza conductoarelor intrerupte si a declansarii sigurantelor din posturile de transformare, cauzate de caderi de crengi si copaci pe retelele electrice. Printre cele 22 de localitati afectate de deranjamente colective se numara: Maluri (Vulturu), Boghesti, Bolotesti, Gagesti, Feldioara, Maicanesti, Viisoara (Vidra),Suraia, Valea Sarii, Tanasoaia. Au ramas fara curent electric din cauza unor deranjamente individuale si vrincenii din 26 de localitati, printre care: Focsani, Adjud, Marasesti, Odobesti, Panciu, Jaristea, Biliesti, Vinatori, Rastoaca, Popesti, Tifesti, Mindresti, Cimpineanca, Paunesti, Pufesti. Pina ieri, la ora 12.00, fusesera rezolvate 39 de deranjamente colective si 57 individuale. "Pentru operativitate echipele de interventie ale Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice si Agentiei de Inretinere si Servicii Electrice Focsani s-au deplasat in zonele afectate pentru identificarea cauzelor incidentelor si remedierea acestora. Speram ca in cel mai scurt timp toti consumatorii vor fi realimentati cu energie electrica", a transmis Maria Matei, purtatorul de cuvint al SDEE Focsani. (Raluca MANOLACHE, Mihaela BESLEAGA)


Vintul a doborit copaci si a smuls acoperisuri


Pompierii militari nu au avut liniste si au trebuit sa intervina si pentru a degaja copacii doboriti de vint in municipiul Focsani. Primul apel anunta un incident pe Bulevardul Independentei pentru taierea unui copac si inlaturarea altui pom cazut pe trotuarul din fata unui bloc. Al doilea apel s-a primit in jurul orei 16.35, interventia fiiind realizata pe Bulevardul Bucuresti, in zona parcului de pe linga Stadionul Sud. Servantii au taiat si inlaturat un copac cazut pe bancile din parc. Pompierii au trebuit sa mearga miercuri si pe strazile Revolutiei si Marasesti pentru a degaja elementele de acoperis desprinse de pe un bloc si o casa, ca urmare a vintului puternic. Din fericire, nimeni nu a fost ranit in urma acestor situatii. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 14 ore, 54 minute, 39 secunde
Eu am zis inca de acum o luna ca aceste masuri nu se pot aplica si unii m-au facut in toate felurile. Si-am mai zis ca singurele masuri aplicabile sunt cele propuse de FMI si iar mi-am luat portia de citeste integral
, acum 739396 zile, 14 ore, 54 minute, 39 secunde
Mai db spune-mi si mie cine esti de fapt,cumte numesti si cu ce te ocupi .Vad ca ai ramas in locul lui Parv,te pricepi la tot ,vezi in stele ce se intampla peste nustiu cat timp, atotstiutor..
, acum 739396 zile, 14 ore, 54 minute, 39 secunde
Uite, mai fac o previziune. Prevad ca n-o sa-ti raspund la intrebare. Drace, iar s-a implinit :-)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.