Ultima oră

Cersetorii, actori pentru a scapa de amenzi

Raluca Manolache
25 iun 2010 1354 vizualizări
Trei cersetori au trebuit sa se lase amprentati si fotografiati pentru a fi introdusi in baza de date u una dintre cersetoare le-a aratat oamenilor legii cum ar trebui sa arate si cum ar trebui sa reactioneze un om bolnav

"Mi-e rau, lesin!" Asa incearca unii cersetori sa ii imbuneze pe politistii care doresc sa aplice legea prin sanctiuni. In momentul in care sint luati din strada, milogii din Focsani se transforma in actori pentru a scapa de o sanctiune in plus la dosar. Acest lucru s-a intimplat si ieri cind politistii de la proximitate, jandarmii si politistii comunitari au facut o razie in Focsani pentru a-i depista pe cei ce stau cu mina intinsa. In baza proiectului de Security Marketing "Sa-i ajutam sa nu mai cerseasca" echipele mixte au impinzit orasul. "Profitind de faptul ca a fost zi de sarbatoare, «Nasterea Sf.Ioan Botezatorul», iar numarul persoanelor care apeleaza la mila publicului in preajma lacaselor de cult creste, au fost realizate sapte echipe mixte formate din politisti , jandarmi, politie comunitara, elevi de la scoala de politie Cimpina si elevi de la scoala de subofiteri jandarmi Falticeni, care s-au deplasat in zona lacaselor de cult si in intersectiile unde sint intilniti cersetorii", spune subcomisarul Zorel Burlan, ofiter coordonator al Politiei de Proximitate. Au fost luate din strada 17 persoane care apelau la mila focsanenilor, 14 majori si trei copii. Au fost date 11 sanctiuni contraventionale in valoare de 730 de lei, iar trei cersetori au trebuit sa se lase amprentati si fotografiati pentru a fi introdusi in baza de date. Printre cersetorii ridicati din strada s-a aflat si Mona Baciu, din Marasesti, o femeie bolnava si cu doi copii bolnavi acasa dupa cum se plingea ieri aceasta. "Sint amarita, nu fur, nu sparg. Am doi copii acasa bolnavi si vin de nevoie pentru nu ma ajung cu banii. Sint bolnava cu inima si nu pot munci. Am fost la plantat, dar mi s-a facut rau. Era sa mor. Din cersit nu cistig mai nimic. Cistig uneori doar 10 lei", spunea femeia, care le-a aratat la sediu oamenilor legii cum ar trebui sa arate si cum ar trebui sa reactioneze un om bolnav.


"Drogatul", "Cotonoaga", "Mutul" sau "Rapidistul"


Adusa la sediul Politiei a fost si o femeie din Homocea, aflata in strada cu propriul copil. Femeia ne-a spus ca nu stie de ce a fost ridicata de politisti si ca nu a mai fost sanctionata pentru cersetorie, desi figureaza in bazele de date intocmite de IPJ. "M-au luat din strada. Vroiam sa merg la sotul meu care este la inchisoare si m-au adus la politie. Nu am facut. Nu am cersit", se scuza femeia. Cu aceasta ocazie, politistii au atentionat si populatia asupra faptului ca a da bani la cersetori nu face decit sa dezvolte acest fenomen, persoanele care cersesc fiind incurajate de faptul ca pot face bani usor si repede. Asa se face ca in Focsani sint vreo 27 clienti fideli ai politistilor. Deja sint cunoscuti si au primit si porecle, ca intre colegi, precum "Drogatul", "Cotonoaga", "Mutul" sau "Rapidistul". Oamenii legii incearca sa reduca numarul milogilor si incearca sa rezolve situatiile in care copiii sint trimisi sa stea un mina intinsa. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.