Ultima oră

Cit dam din buzunar pentru ipotetica redresare a tarii

Ziarul de Vrancea
23 iun 2010 1564 vizualizări
Ne pregatim sa platim factura recesiunii de luna viitoare u formula identificata Guvern este reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, ajutorului de somaj cu 15% si minimizarea unor subventii sau desfiintarea lor u Guvernul a hotarit ca punctul de pensie sa scada de la 732 de lei la 622 si implicit valoarea pensiilor ce depasesc pragul minim garantat u pensionarii vrinceni vor face o economie la buget de circa 8,8 milioane de lei lunar, in vreme ce bugetarii aduna din cei 25% donati statului in jur de 9,4 milioane de lei pentru doar 30 de zile u si alte venituri incasate de la stat vor fi decimate din iulie

Guvernul se pregateste sa reduca din veniturile populatiei, cel putin pina la inceputul anului viitor, pentru ca tara sa nu intre in colaps. Proiectele de lege asumate de Guvern in Parlament vor fi puse in practica de luna viitoare, mai ales ca motiunea de cenzura initiata de PSD a cazut, iar Guvernul Emil Boc a fost reinvestit cu incredere pentru a-si pune planurile in aplicare. Reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar si cu 15% a pensiilor va fi aplicata incepind cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel ca platile diminuate vor fi efectuate in luna august, dupa cum a anuntat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Proiectul de lege privind reducerea salariilor si pensiilor prevedea initial ca taierile vor fi operate incepind cu drepturile lunii iunie. Ulterior, pe fondul tergiversarii dezbaterii parlamentare, actul normativ a fost modificat stabilindu-se ca reducerile vor fi aplicabile "de la data intrarii in vigoare a legii".Conform formulei identificate de actualul Guvern, nici un cetatean care incaseaza venituri de la stat nu va scapa de diminuarea venitului. Singura categorie care nu va fi atinsa de operatia "ciomu" a Guvernului sint cei care incaseaza venituri minime, salariu sau pensie, Executivul considerind ca poate sustine un salariu minim brut de 600 de lei si o pensie minima garantata de 350 de lei. Un calcul simplu arata ca in jur de 150.000 de vrinceni vor fi afectati direct de aceste masuri.


Pensionarii, obligati sa fie solidari cu tara


Potrivit Guvernului, pensiile anticipate si biletele de odihna pentru pensionari nu se mai acorda, in vreme ce cuantumul brut al pensiilor se reduce cu 15%. Totodata, valoarea punctului de pensie scade la 622,9 lei. In judetul Vrancea erau la sfirsitul anului 2009 nu mai putin de 1.711 de pensionari in plata care incasau pensie anticipata si anticipata partial, media fiind de 637 de lei/luna. Pentru anul anterior, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vrancea a acordat 4.700 de bilete de tratament, numar care ar fi urmat sa se mentina si pentru anul acesta. In urma legilor Guvernului nu vor mai fi acordate bilete batrinilor. De asemenea, Vrancea numara la 1 ianuarie 2010 nu mai putin de 87.879 de cetateni care incasau in fiecare luna o pensie. Impartite pe categorii, pensiile de stat aveau o suma medie incasata de 617 lei, respectiv pensiile CAP de 306 lei. In urma calcului inaintat de Guvern, rezulta ca populatia pensionara va incasa cu aproximativ 100 de lei mai putin luna de luna, reducere ce va aduce la bugetul de stat numai din Vrancea un plus de aproximativ 8,8 milioane de lei. Daca mai luam in calcul si disparitia unor ajutoare date pina la 30 mai, suma poate depasi 10 milioane, numai intr-o luna.


Nici macar vaduvele n-au fost ocolite


Totodata, potrivit masurilor asumate de Guvern, ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, indemnizatiile pentru orfani, veterani si vaduve de razboi se reduc. Ce inseamna aceste reduceri in Vrancea? Indemnizatiile eliberate de Casa Judeteana de Pensii se vor reduce dupa ce Legea asumata de Guvernul Boc va trece prin Plenul Parlamentului si Curtea Constitutionala. Astfel, cele 10.711 de dosare ale beneficiarilor de indemnizatii ca ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, orfani, vaduve si veterani de razboi se vor reduce cu 15%. De asemenea, eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 vor suferi aceleasi reduceri. Lunar, CJP plateste catre veteranii de razboi o suma de aproximativ 1,3 milioane de lei, pentru pensionarii orfani si vaduve de razboi 75.000 lei, pentru revolutionari 123.000 lei, iar ajutorul pentru sotul supravietuitor se ridica la 466.000 lei. Adunate aceste sume ajung la aproape 2 milioane de lei pentru cei 10.711 de beneficiari. Astfel, in urma masurilor de austeritate ale Cabinetului Boc, numai din aceste plati catre pensionari ar trebui sa se adune 300.000 lei.


Ajutorul de somaj se reduce cu 15%


Calculul antirecesiune se poate extinde si pe indemnizatia de somaj. Astfel, in Vrancea erau la finele lunii mai 12.033 de someri din care 5.240 incasau din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) o indemnizatie medie de 1.100 de lei. In cazul celor care au ramas fara un loc de munca, economia din visteria tarii, doar pe judetul Vrancea, s-ar ridica la circa 1,5 milioane de lei, intr-o singura luna. Rata somajului pentru 31 mai era de 7,95%.


Economii si la scutece


Indemnizatia pentru cresterea copilului scade cu 15%, trusoul pentru nou-nascuti si ajutorul pentru tinerii casatoriti dispare. Trusoul pentru noi nascuti a "supt" din bugetul de stat in primele patru luni ale acestui an nu mai putin de 200.000 de lei, iar ajutorul pentru tinerii casatoriti aproape 250.000 de lei, bani care de la 1 iunie nu vor mai pleca spre cetateni ci spre restabilirea echilibrului bugetar. Indemnizatia pentru cresterea copilului va scadea cu 15%, dar numai in cazul persoanelor care au beneficiat de calculul dupa formula 85% din veniturile realizate in anul anterior. Astfel, pentru sustinerea indemnizatiei de crestere a copilului, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale a platit in primele patru luni ale acestui an 7,6 milioane de lei pentru 2.480 de persoane care se aflau in plata.


Salariile bugetarilor scad cu 25%


Angajatii din institutiile publice deconcentrate vor pune si ei umarul la redresarea economica nationala. Inspectoratul Teritorial de Munca numara 61 de angajati, AJPS plateste 30 de angajati, AJOFM are 51 de oameni, iar CJP detine 71 de lucratori. Toti acesti muncitori la stat vor fi nevoiti sa "doneze" 25% din salariul lor redresarii nationale. Daca un angajat la stat are in momentul de fata o leafa de aproximativ 1.000-1.500 de lei, el va contribui cu 250-375 de lei in fiecare luna prin decizia de reducere asumata de Cabinetul Emil Boc. Astfel, numai din cele patru institutii mentionate mai sus s-ar acumula un capital de aproape 81.000 lei in fiecare luna. Daca facem un calcul pentru toti bugetarii din judet, care numara circa 25.000 de angajati, rezulta ca numai de la salariatii sistemului bugetar vrincean s-ar aduna o suma aproximativa de 9,4 milioane de lei pentru doar 30 de zile. Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor institutii, precum si pentru angajatii din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii se vireaza integral la bugetul de stat.


Gina Gogean da 25 % din renta viagera


Renta viagera acordata sportivilor care obtin performante deosebite la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene se va reduce cu 25 la suta. Proiectul aprobat de Guvern prevede reducerea cu 25% a indemnizatiei de merit acordate in baza Legii 118/2002, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanta. Singurul sportiv din Vrancea care beneficieaza in acest moment de renta este fosta mare gimnasta Gina Gogean. Aceasta este campioana olimpica si mondiala. Desi Vrancea are in acest moment mai multi medaliati la campionate mondiale sau europene, la arte martiale, acestia nu primesc renta viagera. Aceasta se ofera doar sportivilor care fac performanta in sporturile olimpice, iar karatele nu face parte din programul Jocurilor Olimpice.


Insotitorii persoanelor cu handicap, "ciuntiti" cu 25%


Intentia guvernului de a taia cu 25% si indemnizatiile celor care au grija de persoanele cu handicap grav va afecta peste 5.000 de vrinceni, copii si adulti, care beneficiaza acum de asistent personal sau insotitor. Concret, asistentii personali care ar trebui sa aiba grija de persoanele cu handicap grav ar urma sa primeasca de la stat doar 600 de lei brut/ luna in loc de 705 lei brut, cit incaseaza acum, salariul minim pe economie. Insa, reducerea efectiva ar urma sa fie de doar 15%, pentru ca valoarea indemnizatiei nu poate scadea sub nivelul salariului minim pe economie, de 600 de lei net. In acelasi timp, alte citeva mii de persoane primesc acum, in baza legii pensiilor, o indemnizatie lunara de insotitor de 534 de lei, pentru a avea grija de pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de handicap. La nivelul judetului exista in total 23.019 persoane cu handicap, dintre care circa 5.500 cu handicap grav, atit adulti cit si copii. Premierul Emil Boc a anuntat ca indemnizatiile pentru persoanele cu handicap nu vor scadea. (M. BESLEAGA, D. CHIRIAC, D. GIRLEANU, E. POPESCU)


Grafica C. Pavel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 2 ore, 4 minute, 9 secunde
Nu stiu cum o fi cu celelalte dar pensiile la limita de varsta , obtinute pe baza contributiei, legal nu pot fi atinse. Ele sunt un contract intre pensionari si statul roman, la fel ca cel dintre un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.