Ultima oră

Tineri euforici pe patul de spital

Raluca Manolache
23 iun 2010 545 vizualizări
Guvernul a completat cu inca opt substante interzise lista de preparate stupefiante si psihotrope aflate sub control in Romania

Chiar daca "magazinele de vise" au fost scoase oficial in afara legii, medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani inca au de munca din cauza tinerilor care fumeaza diferite plante etnobotanice cu efect de drog, pe care le cumpara "pe sub mina". Asa se face ca luni au ajuns la spital doi tineri care au vrut senzatii tari fumind astfel de produse "euforice". Un barbat de 28 ani si o fata de 21 ani, ambii din Focsani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente dupa ce s-au intoxicat cu substantele continute de tigara fabricata artizanal. Acestia prezentau greata, varsaturi, ameteli insa doar tinarul a fost internat in sectia de psihiatrie pentru a fi supravegheat de doctori. Cei doi au recunoscut ca au consumat substante etnobotanice cumparate prin intermediul unor cunoscuti. La spital ajung in continuare tineri dependenti de astfel de substante chiar daca Ministerul Sanatatii a modificat recent listele cu substantele si plantete identificate ca fiind daunatoare si le-a retras de pe piata. De altfel celor 27 de substante si noua plante identificate in luna februarie, se alatura alte opt noi substante cu efect psihoactiv identificate de catre experti si care au fost scoase, de asemenea, in afara legii. "Atunci cind am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, am incercat sa gindim preventiv. Am stiut ca cei care se ocupa cu astfel de ilegalitati vor cauta metode de a eluda legea. Din aceasta cauza am realizat o legislatie flexibila, care ne permite ca in cel mai scurt timp de la identificarea si expertizarea unor noi plante si substante ca fiind daunatoare sanatatii sa fie interzise rapid prin introducerea in lista", a declarat Attila Cseke, ministrul Sanatatii. In ciuda acestor declaratii, comertul "la negru" cu aceste substante nocive infloreste pe internet si chiar in magazinele clasice, inclusiv din municipiul Focsani, unde au fost descoperite recent asemenea plante vindute ilegal. Specialistii in sanatate publica spun ca aceste produse dau stari halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare, creind dependenta, iar in supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.