Ultima oră

Ploile torentiale si furtunile ne ameninta toata saptamina

Mihaela Beșleagă
23 iun 2010 1298 vizualizări
Vremea rea va persista in aceste zile, cind va ploua cu galeata in tot judetul u cel mai mult a plouat la Reghiu, unde s-au inregistrat precipitatii record: 57 l/mp u riurile si-au crescut nivelurile si cu 65 de cm, dar nu au depasit cotele de atentie u de ieri s-a instituit permanenta in primarii, pentru a se interveni imediat in caz de inundatii

Vremea ploioasa revine si ne ameninta chiar cu producerea de noi inundatii. Judetul Vrancea a intrat de ieri sub o noua atentionare meteorologica cod galben, care este valabila pina in aceasta seara. Fenomene vizate sint ploi torentiale, descarcari electrice, intensificari de vint si grindina. In intervalul 22 iunie, ora 12.00 - 23 iunie, ora 21.00, in judetele din Moldova, in Delta Dunarii si in toate zonele de deal si de munte vor fi ploi abundente, iar cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si pe arii restrinse 50 l/mp. "Vor fi conditii de grindina si intensificari de scurta durata ale vintului in timpul ploilor", se arata in atentionarea Administratiei Nationale de Meteorologie. Si in urmatoarele zile, pina joi inclusiv se anunta ploi, temperaturile maxime din timpul zilei nedepasind 26 de grade Celsius. Ploile au ravasit judetul inca de luni noapte si au depasit, in zonele de deal si munte chiar 50 l/mp. Conform datelor centralizate ieri dimineata la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea, cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat la: Reghiu "" 57 l/mp, Vintileasca "" 50,9 l/mp, Groapa Tufei (Gura Calitei) "" 44,9 l/mp, Tulburea (Chiojdeni) - 46,3 l/mp, Lepsa "" 38,3 l/mp, Vidra "" 33 l/mp, Ciuruc (Cimpuri) "" 31 l/mp, Colacu (Valea Sarii) "" 30,3 l/mp. La Golesti, in apropiere de Focsani, au cazut 17,4 l/mp. Pe parcursul zilei de ieri, in intervalul orar 11.45-12.15 a fost emisa si o avertizare de precipitatii de 35 l/mp la Botirlau, comuna Vulturu. "Nu am avut atingeri sau depasiri ale cotei de atentie", ne-a spus Costel Tecu, seful Biroului de specialitate aparare inundatii din cadrul SGA Vrancea. Cursurile mai multor riuri din judet au inregistrat cresteri semnificative, insa s-au pastrat in limita cotelor de atentie. Astfel, cele mai mari cresteri ale nivelelor au fost masurate la: Colacu pe Putna "" 65 cm, Reghiu pe Milcov "" 63 cm, Lepsa pe Putna "" 58 cm, Tulburea pe Rm. Sarat "" 50 cm, Groapa Tufei pe Rimna "" 34 cm. Pina joi, 24 iunie, judetul se afla si sub avertizare hidrologica de cod galben.


Ne pasc inundatiile


In toata tara, fenomenele meteorologice periculoase din ultimele doua zile au afectat zeci de locuinte, curti, gospodarii, institutii publice, terenuri agricole, strazi, portiuni de cale ferata din 32 de localitati de pe raza a zece judete. Date fiind precedentele inundatii care au lovit si judetul nostru, viiturile devastatoare din 2005 si 2007, vrincenii ar trebui sa isi faca sau nu griji pentru astfel de fenomene in perioada urmatoare? In acest sens, ieri, la sediul Prefecturii s-a intrunit intr-o sedinta extraordinara Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), in cadrul caruia s-au discutat masurile care se impun in aceste zile pentru prevenirea inundatiilor de genul celor produse in centrul si vestul tarii. "Am dispus instituirea permanentei in primarii, concomitent cu pregatirea mijloacelor de interventie. Dar este important si sa reactioneze corespunzator si comitetele locale pentru situatii de urgenta", ne-a declarat prefectul Ion Oprea. Acesta, in calitate de presedinte al CJSU, a dispus urmatoarele masuri: supravegherea permanenta, pe durata atentionarii, a podurilor, podetelor si altor sectiuni inguste pe cursurile de apa, in scopul evitarii blocarii lor cu plutitori, precum si a zonelor in care este posibila formarea torentilor, indepartarea depozitelor de material lemnos si rumegus de pe malurile cursurilor de apa si din albiile torentilor, avertizarea turistilor care tranziteaza zona despre pericolul la care sint expusi in conditiile camparii pe firul vailor sau al parcurgerii unor trasee turistice din regiunile potential a fi afectate. Ca de obicei insa, multe din aceste masuri vor fi aplicate formal pina cind va trece primejdia rea. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.