Ultima oră

Pedelistii, singurii care se mai angajeaza la stat pe timp de criza

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 4419 vizualizări
In vreme ce pentru omul simplu angajarile sint blocate, sefii politici din institutii au reusit sa puna fundul pe un post de functionar public, numai bun pentru a le netezi drumul catre functia de director executiv u printre cei care au reusit sa se faca bugetari cu acte in regula in ultimele zile se numara democrat - liberalii Eliza Botezatu Tarba, Adrian Juravle, Adrian Colin, Mioara Lazar si Mariana Mehedinti u aflati cine a reusit sa fenteze cel mai bine Statutul functionarilor publici pentru a-si pastra functia din cadrul institutiilor u lupta pentru cistigarea statutului de functionar public se da pentru a ocupa interimatul pe perioada cind se vor organiza concursurile pentru posturile de directori executivi

In vreme ce 20% dintre bugetari stau cu frica in sin ca vor fi dati afara in urma masurilor luate de Guvernul Boc, guverantii dau liber la angajari in institutii pentru membrii de partid. Directorii pedelisti din deconcentrate au gasit artificii pentru a ramine pe posturi chiar si in conditiile actuale in care Guvernul trimbiteaza o aerisire a aparatului bugetar. Astfel, sefii amenintati cu schimbarea au reusit sa "pescuiasca" un post de functionar public in institutia pe care o conduc sau in alta institutie de sub acelasi minister, cu toate ca in prezent, oficial, organizarea de examene si ocuparea posturilor sint blocate. De departe, cele care au reusit sa "fenteze" cel mai bine Statutul functionarilor publici sint Mariana Mehedinti, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Vrancea, si Mioara Lazar, directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Mariana Mehedinti "a complotat" cu seful sau Adrian Juravle dar si cu Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) care a scos la concurs un post temporar vacant. Mioara Lazar a fost nevoita sa-si gaseasca un post in Oltenia pentru a reusi sa devina functionar public. De un post de functionar public "s-a descurcat" si seful de la pensii, Adrian Juravle. El a gasit un post vacant, a dat consurs de unul singur si l-a obtinut, ca doar cine indraznea sa-l concureze pe director. Osituatie similara se gaseste si la Inspectoratul Teritorial de Munca, unde Eliza Botezatu ocupa doua functii, prima de inspector de munca, prospat dobindita, si a doua de director adjunct.


Mehedinti "a dat cu manta" ca la biliard


Directoarea adjuncta de la Casa de Pensii, Mariana Mehedinti, sustinuta de PDL, a participat la un concurs organizat de AJPS pentru functia de expert asistent, unde a fost singurul candidat. Evident, a dobindit statutul de functionar public. Postul ocupat este valabil doar pina la jumatatea lunii iulie, astfel ca Mehedinti s-a intors la CJP printr-o cerere a conducerii Casei pe motiv de "insuficienta de personal". Plecata de pe postul de expert asistent de la AJPS, Mehedinti a fost ceruta pe un post vacant de inspector asistent la CJP. Adjuncta a apelat la artificii pentru a obtine statutul de functionar public pentru ca examenul pe postul de la CJP, pe care s-a transferat, este blocat prin OUG 34/2009 care impiedica noile angajari pentru bugetari. Artificiile nu se incheie aici. Mehedinti ocupa in prezent doua functii in aceeasi institutie, inspector asistent si director adjunct. Dupa cum prevede Legea 188/1999, adjuncta este suspendata din functia de inspector, proaspat dobindita, pe perioada cit va fi sefa. "Nu stiu sa va spun acum salariul. Am luat nota 9 la examinare", ne-a spus adjuncta de la CJP. Mariana Mehedinti recunoaste ca modalitatea prin care a reusit sa capete acest post este un "artificiu". "Examenul pentru postul de inspector asistent era blocat. A trebuit sa gasim un artificiu, probabil ca au facut-o si altii. Eu am dat examen la AJPS si am revenit la CJP prin transfer", ne-a recunoscut adjunctul CJP.


Mioara Lazar a trecut Oltul la functionari publici


Acelasi model de obtinere a statutului de functionar public l-a adoptat si Mioara Lazar, director adjunct la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea si consilier local PDL. Democrat liberala a gasit un post vacant temporar in organigrama AJOFM Olt si a aplicat pentru otinerea postului de inspector superior. Dupa ce a fost admisa la concurs, Mioara Lazar a fost ceruta inapoi la AJOFM Vrancea pentru buna desfasurare a activitatilor institutiei. "In urma concursului de ocupare temporara sustinut de Mioara Lazar si organizat de AJOFM Olt in perioada 07-09 iunie 2010, aceasta a fost declarata "admis" si prin urmare a fost numita in functia publica de inspector superior. Incepind cu data de 11 iunie 2010 s-a aprobat detasarea la AJOFM Vrancea pe o perioada de sase luni, conf. art.87,89 din Legea 188/1999", ne-a transmis compartimentul de comunicare al AJOFM. Asadar, imediat ce s-a dat startul la ocuparea functiilor vacante temporar, modelul a capatat adepti in rindul conducatorilor de institutii deconcentrate in disperarea de a-si tine posturile pe care au fost desemnati de partid.


Juravle s-a facut sef la plati


Nici directorul coordonator al CJP, Adrian Juravle, nu a ramas "pe afara". Democrat liberalul s-a ingrijit din timp de statutul sau de functionar public si in prezent ocupa un post de sef serviciu plati in cadrul institutiei pe care o conduce cu voie de la PDL. Astfel, Juravle a avut in organigrama un post vacant pentru care Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a organizat concurs in data de 15 iunie. Concursul s-a tinut la CJP, iar Adrian Juravle a fost singurul candidat. Directorul sustine ca functiile publice de conducere si posturile temporar vacante sint exceptate de la OUG 34/2009. "Incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice. Prin exceptie, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata in ordonanta din aprilie 2009. Astfel, in cazul lui Adrian Juravle, se pare ca ordonatorul principal de credite, in speta Casa Nationala de Pensii, a gasit "temeinic justificat" sa organizeze concurs pentru sef serviciu plati la Vrancea, unde a fost promovat un membru PDL, nimeni altul decit finul prefectului Ion Oprea. Cu toate ca s-a tinut concurs, postul este liber in continuare. Juravle este suspendat din noua functie pe perioada exercitarii mandatului de director, conform aceluiasi articol 94 din Statutul functionarului public. In prezent, Juravle are in cadrul CJP doua functii, director coordonator si sef serviciu plati. "Datorita faptului ca cele doua ordonante de urgenta prin care functiile de director coordonator nu mai sint de natura contractuala si trebuie sa revina la statutul de functionar public, am sustinut examen si am intrat in corpul functionarilor publici pentru a putea exercita in continuare functia de director", ne-a declarat Adrian Juravle. Lupta democrat liberalului vizeaza ocuparea interimatului la sefia institutiei pina la organizarea concursului pentru postul de director executiv.


Si Eliza Botezatu si-a gasit post de inspector


De aceeasi oportunitate in cariera a beneficiat si directorul adjunct al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, fosta Tarba, in conditiile in care unitatea pe care o conduce a operat concedieri la sfirsitul anului trecut. Democrat liberala a sustinut examenul organizat pentru un post temporar vacant de inspector de munca. Desi a sustinut singura examenul in urma cu mai bine de o saptamina, Botezatu nu primise inca numirea acum citeva zile. "E dreptul fiecaruia sa participe la un concurs pe orice alta functie", ne-a declarat adjunctul ITM. Aceleasi articol 94 din Legea 188/1999 o exonereaza si pe Eliza Botezatu din a-si exercita obligatiile fata de noul post ocupat in cadrul institutiei la care este adjunct. Asadar, cu toate ca Guvernul a dat o ordonanta prin care impiedica ocuparea locurilor ramase vacante in institutii pentru a salva banii din buget si a "scutura" aparatul bugetar de noi angajati, posturile au fost vinate si ulterior ocupate de cei cu proptele politice. Asa se face ca membrii de partid veniti pe functii in baza celor doua ordonante ale Guvernuluideclarate neconstitutionale (37 si 105) au reusit sa se infiltreze in institutii ca simpli angajati, iar in momentul cind functiile de conducere vor fi debarasate formal de politica, aceleasi fete vor fi intilnite pe scaunele directorale. Numai ca se vor numi directori executivi! (Daniel GIRLEANU)


  • Adrian Colin si-a gasit vocatia: Protectia Mediului


  • Intre democrat liberalii care si-au cautat posturi in institutiile deconcentrate din Vrancea de unde sa "decoleze" ulterior pentru a ocupa functia de director, in calitate de functionar public, se numara si Adrian Colin, de la Agentia pentru Protectia Mediului. Eliberat din functia de director in mai, acesta a concurat pentru postul de consilier la APM, functie pe care-o exercita de la inceputul acestei luni. In prezent, Colin s-a retras din functia de consilier local, incompatibila cu statutul de functionar public, iar la Agentie detine drept de semnatura pentru actele institutiei si sustine ca la momentul anuntarii concursului pentru sefie, se va inscrie. "Prin decizia Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, am drept de semnatura pe acte, cu delegatie. Se poate spune ca sint un fel de «sef». Domnul Vasile Jalba ocupa postul pe care-l ocupa si inainte, acela de sef serviciu. Ministerul va scoate postul de director la concurs si imi doresc sa ramin pentru ca am gasit un domeniu care-mi place. Nu e motivatie din punct de vedere al banilor. De asemenea, nu sint legat de post si daca institutia va intra in reorganizare sau PDL nu va mai fi la guvernare, probabil imi voi cauta altceva de facut", ne-a declarat Adrian Colin, democrat liberalul preocupat de soarta mediului inconjurator. (I. C.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 17

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Deci din peste 50 de institutii deconcentrate are si PDL-ul 5 sefi pusi acum plus inca vreo 5 care erau dinainte. In rest numai PSD si PNL. Si asta in conditiile in care PDL este la guvernare. Daca citeste integral
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    pe ei si pe mama lor - basescu
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    in sfarsit, cei de ZdV vad realitatea... in acest articol, ZdV recunoaste ca posturile sunt blocate din 2009, motiv pt care nu se mai pot face angajari la bugetari de 1 an jumate..... dar, acum citeste integral
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Directori PDL-isti vor fi dati afara , pe criteriul incompetentei! SIcccc!
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    ce mai directori... ce stie d-ra/na Eliza? cata experienta are ea ca sa devina directoare? De aceea am ajuns unde am ajuns... acesti oameni ne conduc?
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Pai in mod evident stie mai mult decat cei care au fost inaintea dansei pt. ca rezultatele ITM-ului s-au imbunatatit in mod semnificativ. Parerea mea este ca nu cred sa existe om in Vrancea, cat de citeste integral
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Oare nu erau oameni in sistem din partea PDL-ului care sa poata fi numiti cel putin pe perioada interimatului la conducerea institutiilor respective si sa nu se mai creeze aceste discutii? ALINE unde citeste integral
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    niste parasutati! au acceptat posturi pentru bani si spaga, descarca sacul inapoi spre partid, au experienta zero si niste maniere.............. dar multe greturi! o tona de lamai va rog! ps. d-na citeste integral
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Poate sa-mi spuna cineva cine e dna Mehe-Dinti si unde a mai lucrat, de are o asa experienta de director?
    , acum 739371 zile, 12 ore, 54 minute, 59 secunde
    Furtul si hotia de la alegeri se rasplateste cu posturi caldute. Simplu...pentru ca stiu sa minta, sa furesau sa-si bata joc de legile tarii. Oamenii sint dati afara si pdl-istii isi angajeaza citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.