Ultima oră

Reporterii de razboi se antreneaza la Focsani

Silvia Vrînceanu Nichita
21 iun 2010 735 vizualizări
Si in Romania exista reporteri de toata isprava care au acoperit zone de conflict

14 jurnalisti din toata tara vor participa in perioada 21 "" 25 iunie in Garnizoana Focsani la un training de supravietuire in zonele aflate in stare de conflict. Acestia vor participa la cea de-a saptea editie a "Cursului de baza introductiv pentru jurnalistii care transmit din zone de conflict", curs organizat de Ministerul Apararii Nationale, cu sprijinul Statului Major al Fortelor Terestre. Cu aceasta ocazie vor fi abordate, teoretic si practic, teme privind cunoasterea factorilor de risc din zonele in care se desfasoara operatii militare, diversele tipuri de armament, munitii si mine antipersonal, masurile de protectie NBC si metode de acordare a primului ajutor medical. Profesori le vor fi ofiteri cu expertiza din cadrul MApN, dar si colegi jurnalisti care au trecut prin focul razboiului. Jurnalistul de razboi este cel care isi risca viata in razboiul altora si se expune unor riscuri aproape imprevizibile pentru a transmite publicului informatii impartiale din zone unde putini au acces. "Daca nu esti atent risti foarte mult sa ajungi tu insuti un subiect de stire pentru alti ziaristi», ne-a spus unul dintre colegii care a facut corespondente de presa din Irak. In ultimii ani, mai ales de cind tara noastra face parte din structurile NATO, din ce in ce mai multi jurnalisti au mers sa relateze direct din zonele de conflict armat, in special din Irak, Afganistan sau fosta Iugoslavie. Cei mai curajosi au ajuns in zonele de conflict din Africa si fosta Uniune Sovietica. In ultimii ani, jurnalisti precum Cristina Liberis, Adelin Petrisor, Cristian Botez, Catalin Radu Tanase, Carmen Gavrila, Radu Dobritoiu sau regretatul Mile Carpenisan au capatat notorietate si credibilitate acoperind mediatic zone ale globului aflate in stare de conflict armat, in special razboiul din fosta Iugoslavie, Albania sau conflictele din Orientul Apropiat. Meritul lor este si ca s-au intors de fiecare data teferi acasa. (Raluca MANOLACHE, Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.