Ultima oră

ESENTIAL:DNA s-a autosesizat in cazul contractului de 3 milioane de euro acordat unui SRL infiintat in timpul licitatiei

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 499 vizualizări
Noi legaturi intre compania castigatoare si Compania de Autostrazi

Directia Nationala Anticoruptie s-a autosesizat in cazul contractului semnat de Compania de Autostrazi cu Ascot Engineering Services SRL, companie care s-a infiintat in timpul licitatiei si ai carei actionari erau angajati ca si consultanti la CNADNR. HotNews.ro a consultat dosarul de licitatie prilej cu care am aflat si de investigatia preliminara a DNA. Din documentele licitatiei am aflat si ca presedintele comisiei de licitatie Florin Goroneanu, cel care a desemnat Ascot Engineering Services SRL drept castigatorul contractului de 3 milioane de euro, a fost angajatul unuia dintre actionarii Ascot. Ministrul Radu Berceanu a semnat ordinul prin care Florin Goroneanu este numit presedintele comisiei de licitatie.

Theodor Postelnicu, consilierul personal al ministrului Radu Berceanu, a explicat HotNews.ro ca acest caz nu prezinta interes pentru minister.

HotNews.ro a publicat luni, 7 iunie, investigatia Premiera in Romania: Compania de Autostrazi a atribuit un contract de 3 milioane de euro unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat in licitatie. Investigatia HotNews.ro arata ca in februarie 2007 Compania de Autostrazi a incheiat cu Ascot Engineering Services SRL un contract de consultanta de peste 3 milioane de euro finantat dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Ascot Engineering Services SRL, ai carui actionari sunt trei britanici, a fost infiintata in 9 octombrie 2006, la patru luni dupa ce au inceput procedurile de licitatie si la sase zile dupa ce compania a depus oferta cu care a castigat licitatia. Ascot Engineering Services SRL a avut si un mic avantaj tactic in castigarea contractului, doi dintre asociati fiind angajati ai Companiei de Autostrazi in timp ce se derula licitatia de 3 milioane de euro.


Pe 9 iunie HotNews.ro a solicitat Companiei de Autostrazi accesul la dosarul de licitatie pentru contractul castigat de Ascot Engineering Services SRL. Reprezentantii CNADNR au raspuns pe 15 iunie si ne-au anuntat ca vineri, 18 iunie, de la ora 10 ni se permite accesul la dosarul de licitatie. Telefonic ni s-a comunicat ca accesul la dosar se va face in anumite conditii: o singura ora pentru a consulta documentele si ni se interzice copierea sau fotografierea documentelor. Vineri, 18 iunie, ne-am prezentat la sediul CNADNR la ora stabilita numai ca nu am putut accesa la ora 10 fix dosarul.


Reprezentantii Companiei de Autostrazi au explicat ca dosarul tocmai era copiat. Documentele licitatiei au fost xeroxate pentru procurorii DNA care se aflau in institutie pentru a prelua hartiile. Astfel am aflat ca DNA s-a autosesizat in acest caz dupa ce HotNews.ro a publicat luni, 7 iunie, investigatia in care aratam cum Ascot Engineering Services SRL a castigat un contract de consultanta pentru Compania de Autostrazi in 2006, compania fiind infiintata in timpul licitatiei, iar doi dintre actionari fiind angajati ai CNADNR printr-un alt contract de consultanta.


Dupa consultarea dosarului de licitatie am aflat si alte aspecte interesante ale acestei afaceri. Primul aspect este acela ca unul dintre actionarii Ascot Engineering Services SRL a reprezentat in cadrul aceleiasi licitatii o alta companie, Hyder Consulting SRL. Un alt aspect pe care l-am aflat din dosarul licitatiei este si faptul ca presedintele comisiei de licitatie Florin Goroneanu, director adjunct in cadrul Companiei de Autostrazi, a fost angajat al Hyder Consulting SRL, companie care a participat la licitatie.


Pe 1 martie 2005 in Romania este inregistrata compania Hyder Consulting al carei actionar majoritar este Hyder Consulting din UK si care il are ca administrator pe Dow James Sneddon care acum este si actionar al Ascot Engineering Services SRL. Potrivit Registrului Comertului, Dow James Sneddon este si in prezent administrator al Hyder Consulting. In documentele licitatiei apare o situatie ciudata; Dow James Sneddon a reprezentat Hyder Consulting pana la penultima faza a licitatiei cand Hyder Consulting si Ascot Engineering Services SRL erau clasate pe primele doua locuri dupa analizarea ofertelor, adica pana pe 3 octombrie 2006. Pe 3 octombrie 2006 in documentele licitatiei se mentioneaza ca, din patru ofertanti selectati pentru licitatia finala, doi s-au retras printre care si Hyder Consulting care la runda precedenta s-a clasat pe locul doi ca punctaj. Tot pe 3 octombrie 2006 ca reprezentant al Ascot Engineering Services SRL este mentionat Dow James Sneddon. Nu exista nici un document in dosarul de licitatie sa explice acest aspect.


In investigatia din 7 iunie am aratat si ca doi actionari ai Ascot Engineering Services SRL erau angajati ca si consultanti ai CNADNR. Curran Henry Alexander si Nesbitt Andrew Kim au fost angajati de Compania de Autostrazi ca si consultanti. Potrivit documentelor licitatei acestia au semnat cu Compania de Autostrazi contracte individuale de consultanta inca din 2003.


Ce nu se stia pana acum este faptul ca presedintele comisiei de licitatie care a desemnat castigatorul contractului a avut relatii contractuale cu unul dintre actionarii Ascot Engineering Services SRL. Florin Goroneanu, director adjunct al CNADNR a fost numit presedinte al comisiei de licitatie prin ordinulul lui Radu Berceanu nr. 2213 din noiembrie 2006. Despre Florin Goroneanu am aflat ca in septembrie 2006 era angajat al Hyder Consulting, adica al companiei la care era administrator Dow James Sneddon si care reprezenta si Ascot Engineering Services SRL. Vezi aici o relatare din presa in care Florin Goroneanu este citat ca si specialist al Hyder Consulting. Nici Goroneanu si nici Dow James Sneddon nu au raspuns solicitarilor HotNews.ro. Iata ce au declarat acestia pentru investigatia publicata pe 7 iunie:


"Eu am fost pus la aceasta comisie exact cand am venit la Compania de Autostrazi. Nu imi aduc aminte ce s-a intamplat exact. Oricum procedurile de licitatie erau demarate inainte sa vin eu si problema e a celor care au facut caietul de sarcini si cei care au verificat documentele. Daca s-a intamplat asa cum povestiti dumneavoatra sigur e grav", Florin Goroneanu.

"Stiu ca este o licitatie publica dar contractul este confidential, nu pot sa va dau detalii, trebuie sa imi consult asociatii. Pot sa va spun ca acest contract este legal. A fost incheiat pe baza unor proceduri legale si a fost incheiat dupa ce agentia care l-a finantat (Banca Europeana de Investitii n.red.) a transmis ca nu are nici un fel de obiectie.", James Dow

Intr-un raspuns remis de Compania de Autostrazi pe 8 iunie specialistii companiei au explicat ca toate procedurile licitatiei au fost respectate si ca in realitate la licitatie Ascot Engineering Services SRL a participat sub forma de parteneriat grup de persoane fizice. In realitate in dosarul de licitatie nu se face nicaieri precizarea ca Ascot Engineering Services SRL s-ar fi constituit ca parteneriat grup de persoane fizice ci este prezentata ca si companie.


De altfel la una din ultimele runde de licitatie intr-o nota se mentioneza: "Ascot nu a prezentat informatii despre organizarea juridica, date despre companie sau situatia financiara". In cadrul acestei runde sunt prezentate si criteriile de departajare a candidatilor. Aceste criterii prevedeau ca ofertantii sa prezinte date despre cifra de afaceri, experienta anterioara, contracte similare, experiente similare la nivel regional. Asta se intampla pe 3 octombrie. Ascot Engineering Services SRL obtine punctaje maxime la toate aceste sectiuni desi compania nu era inca infiintata!!


Dow James Sneddon a explicat intr-un raspuns trimis pe mail ca procedurile de licitatie au fost respectate si ca pana si reprezentantii Bancii Europene de Investitii nu au avut nici un fel de comentariu. Datorita faptului ca in final contractul era platit din banii BEI la fiecare faza de licitatie Compania de Autostrazi informa banca si solicita aprobarea pentru a continua licitatia. In nici una din scrisorile trimise de reprezentantii Companiei de Autostrazi nu se mentioneaza ca Ascot Engineering Services SRL s-a infiintat in timpul licitatiei, ca doi actionari ai companiei sunt angajati si la CNADNR sau ca presedintele comisiei de licitatie a avut legaturi comerciale cu administratorul unuia dintre candidati care de altfel e asociat si in alta companie care participa la licitatie. Informarile Companiei de Autostrazi catre BEI aratau ca toate procedurile sunt respectate. De altfel Goroneanu a semnat o hartie pe proprie raspundere ca va fi echidistanta si nu va favoriza nici una din firmele concurente.



Pe 15 iunie in cadrul dezbaterilor pe marginea motiunii de cenzura ministrul Radu Berceanu a vorbit de contractul de consultanta cu Ascot Engineering Services SRL. Ministrul Berceanu a raspuns unei intrebari adresate de deputatul PNL Reli Fenechiu: "Cum este posibil domnule ministru ca Ascot Engineering sa castige o licitatie de 3 milioane de euro si sa se infiinteze in timpul licitatiei?". Radu Berceanu a raspuns astfel: "Despre acest contract va pot spune ca este in procedura de contestatie". HotNews.ro a solicitat Ministerului Transporturilor in repetate randuri un punct de vedere asupra acestui caz. Theodor Postelnicu consilierul personal al ministrului Radu Berceanu a explicat HotNews.ro ca acest caz nu prezinta interes pentru minister. "Va rog sa va adresati celor de la companie", a explicat Theodor Postelnicu


Pe 8 iunie Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a transmis la solicitarea HotNews.ro un punct de vedere in cazul contractului de 3 milioane de euro atribuit unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat la licitatie. Compania de Autostrazi sustine ca este perfect legal ca o companie sa se infiinteze in timpul procedurilor de licitatie. Reprezentantii CNADNR mai sustin si ca societatea care a castigat a intrat in licitatie ca si parteneriat grup de persoane fizice si ca mai apoi s-a constituit ca SRL. Vezi aici explicatiile CNDNR si notele explicative ale HotNews.ro


Pe 11 iunie Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice s-a autosesizat in cazul Ascot Engineering - CNADNR. Reprezentantii ANRMAP au explicat pentru HotNews.ro ca, in acest caz, legislatia nu a fost respectata. ANRMAP spune ca va efectua un control si poate sesiza Curtea de Conturi, Parchetul sau DNA. Vezi aici explicatiile ANRMAP.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.