Ultima oră

Rapoarte cu repetitie si omisiuni la Comisia de Dialog Social

Daniel Garleanu
19 iun 2010 865 vizualizări
Prefectul Ion Oprea sustine ca persoanele apte de munca nu ar trebui sa beneficieze de banii primariilor

Plictiseala mare ieri la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii. Cele doua teme inscrise pe ordinea de zi, referitoare la combaterea muncii la negru si la ajutoarele sociale privind venitul minim garantat, nu au suscitat prea mult interesul oficialilor prezenti, mai ales ca subiectele erau deja cunoscute din prezentari anterioare. Doctorita Carmen Turcan de la Directia de Sanatate Publica chiar a motait la un moment dat, obosita probabil dupa o saptamina de munca. Raportul Inspectoratului Teritorial de Munca, prezentat si in urma cu doua saptamini de directorul adjunct Eliza Botezatu, arata ca in prima jumatate a anului 2010 au fost controlate 25 de societati in care 34 de persoane exercitau munca la negru. Sectoarele in care se manifesta predominant munca fara forme legale sint constructiile, agricultura si exploatarea forestiera. "Trebuie sa ii faceti sa inteleaga pe angajati ca munca la negru nu ii avantajeaza. E adevarat ca exista beneficii de o parte si de alta, insa trebuie tinut cont ca accidentele de munca nu sint asigurate", a spus prefectul Ion Oprea. A doua tema pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social a vizat acordarea venitului minim garantat prevazut de Legea 416/2001. Prezentarea Elizei Botezatu nu a continut numarul total de persoane depistate ca primind ajutor pe motive neintemeiate, insa procentul de persoane apte de munca l-a impresionat pe prefect. Astfel, Ion Oprea a fost surprins ca 87% din persoanele care primesc acest ajutor sint apte de munca. "M-a pus pe ginduri cifra de 87% persoane apte de munca. Ne gindim ca ar fi corect ca de acest venit minim garantat trebuie sa beneficieze persoanele care au intr-adevar nevoie. Primarii au semnat fara sa mai vada ce este in spatele cererii", a spus Ion Oprea. Legea 416/2001 prevede ca persoanele care beneficiaza de venitul minim garantat trebuie sa presteze ore de munca in folosul comunitatii, deci sa fie apte de munca. Mai mult decit atit, hotaririle consiliilor locale privind acordarea de ajutoare minime garantate au primit aviz de legalitate din partea prefectului. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.