Ultima oră

Trei frati s-au inecat in timp ce incercau sa se salveze unul pe altul

Dan Chiriac
17 iun 2010 4425 vizualizări
Victoras, Gheorghita si Marian, trei frati din comuna Poiana Cristei, au murit pe rind, dupa ce cel mic a vrut sa faca baie si nu a mai putut iesi dintr-un ghiol u fratele mijlociu a intrat sa-l salveze, dar s-a dus si el la fund, in apa plina cu mil u cel mai mare s-a aruncat imbracat sa-i salveze pe frati, dar a avut aceeasi soarta u copii au murit inghititi de milul acumulat in despicatura dintre doua dealuri u tragedia s-a produs intr-o zona izolata, unicul martor fiind un copil de sase ani u cei trei frati nu mai aveau tata si locuiau împreuna cu mama lor, care s-a aruncat pe jos de durere cind a aflat ca trei baieti precum brazii intra in pamint

Tragedie fara margini intr-o familie necajita din comuna Poiana Cristei. Trei din cei cinci copii ai familiei Popa, din satul Podu Lacului, cu virste cuprinse intre 14 si 22 de ani, au murit ieri dupa-amiaza dupa ce s-au inecat intr-un ochi de apa format in apropierea riului Rimna, in crevasa dintre doua dealuri afectate de alunecari. In punctul "Hintoaia", hotarul dintre comunele Poiana Cristei si Gura Calitei, s-au adunat zeci de sateni din cele doua localitati in speranta ca mai pot face ceva pentru a-i readuce la viata pe flacai. Unii pe o parte a dealului, in timp ce altii au asistat la toata actiunea de scoatere a trupurilor celor trei copii de pe malul celalalt. Disperata, Maria Popa, mama celor trei baieti, nu a putut veni linga acestia pentru ca se afla pe partea opusa a apei. Satenii au protejat-o pentru a nu se arunca in apa tulbure, in incercarea de a ajunge la copii. Victoras Popa, de 14 ani, Gheorghita Popa, de 16 ani si Marian, fratele cel mare de 22 ani, au avut parte de o moarte de cosmar. Incercind sa se salveze unul pe altul, baietii au fost inghititi de milul acumulat pe fundul apei. în zona unde s-a produs tragedia apa are o adincime de aproximativ 1,70 de metri, dupa cum spun scafandrii care au actionat, si este amestecata cu pamintul alunecat de pe dealuri.


Filmul dramei


Ieri dimineata, cei trei frati au mers cu vacile familiei la pascut, intr-un loc pe care-l cunosteau de multa vreme si pe care-l frecventau constant. Caldura mare l-a determinat pe cel mic sa dezbrace in pielea goala si sa se racoreasca intr-un ghiol format pe riul Rimna, intre doi versanti argilosi. A fost momentul negru pentru toata familia Popa. Fara sa realizeze ce se intimpla, cei doi baieti ramasi pe mal au vazut cum fratele lor se duce incet la fund. Desi apa nu avea decit o adincime de aproximativ 1,5 metri, mezinul a fost ingropat in milul acumulat pe fund. Disperat, mijlociul Gheorghita, pe jumatate imbracat, a sarit in apa dupa cel mic. A avut in citeva minute aceeasi soarta, pentru ca s-a afundat in mil. Marian, fratele cel mare, nu a putut accepta ca fratii sai sa fie inghititi de apa si a intrat la rindul sau in ghiol, fara sa se mai dezbrace. A sfirsit la fel, ingropat in mil.


Un copil de sase ani a vazut totul


Cum in zona nu mai era nimeni, sansele de supravietuire ale celor trei tineri au fost practic nule din cauza locului foarte indeparat in care s-a produs tragedia. Pina in centrul comunei sint aproximativ 15 kilometri, iar pina la ultimele case din satul Plopu mai bine de un kilometru. Incidentul in care au sfirsit cei trei frati nu a fost vazut decit de un copil de sase ani, aflat intimplator in zona, pe linga animalele familiei. Cum in zona nu exista semnal la telefonul mobil, decit pe o singura retea, copilul a mers pina in sat unde a dat de veste despre tragedie. Din pacate, pina cind cineva a sunat la 112 au trecut aproape trei ore, lucru care a facut misiunea de salvare imposibila. La fata locului au venit politistii de la Biroul Comunal Gugesti, dar si pompierii si scafandrii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, alaturi de medicii de pe Ambulanta. Distanta foarte mare pina pe malul apei a facut sa mai treaca aproape o ora pina cind trupurile copiilor au fost scoase la suprafata de catre scafandri. "Cei trei frati au fost scosi de la o adincime de aproximativ 1,70 de metri. Pe fundul apei se afla foarte mult mil in care cei trei frati au ramas prinsi, acesta fiind si motivul pentru care s-au inecat", a declarat plutonierul Lucian Trofin din cadrul Detasamentului de Pompieri Focsani.


"Unde s-au dus copii mei?"


Tragedia a strins pe cele doua maluri localnici din Gura Calitei si Poiana Cristei, care spun ca in zona nu s-a mai produs o asa mare nenorocire de ani de zile. Localnicii erau despartiti de apa miloasa care ii luase pe cei trei frati. Cea mai grea suferinta a fost pentru mama celor trei, care nu a putut veni pe malul unde scafandrii i-au scos copii morti la suprafata. Femeia statea disperata pe malul opus si se tavalea pe jos de durere. "Unde va duceti copiii mei, dragii mamii baieti?", striga biata mama. Pentru familia Popa tragedia este cu atit mai mare cu cit in urma cu trei ani a mai suferit un mare necaz. "Tatal celor trei baieti a murit de cancer, la doar 40 de ani. In familie mai sint doi frati, un baiat plecat in Italia si o fata care este maritata aici, in sat. Toti sint oameni la locul lor, care cresc animale pentru a supravietui in aceste vremuri grele. Veneau zilnic cu vacile la pascut in aceasta zona. Traiau si din ajutor social pe care-l luau de la primarie. Cei mai mici dintre baieti mergeau la scoalasi aveau rezultate bune", ne-a spus Vlad Petrus, primarul comunei Poiana Cristei, afectat la rindul sau de cele intimplate.


"Aici nu e loc de scaldat"


Tragedia de la Podu Lacului s-a produs intr-un loc ferit, unde apa se acumuleaza doar in perioadele in care ploua mai mult. "Aici nu este loc de scaldat . In acest punct, numit Hintoaia, in urma ploilor din ultima vreme, s-a format un ghiol de apa. Aici nu este apa, mai ales vara, cind este seceta. Baietii au venit cu vacile la pascut si au vrut sa faca o baie. Au fost inghititi de milul de pe fundul apei. Este o tragedie care nu s-a mai intimplat de mult in comuna noastra. Au mai fost inecati, dar niciodata in acest loc si nu mai mult de unul", ne-a spus Dragos Bitculescu, primarul din Gura Calitei. Omologul sau din comuna vecina va fi cel care va incerca sa reduca pe cit posibilul necazul familiei Popa. "Sintem alaturi de mama si de sora celor doi si vom incerca sa-i ajutam cu tot ce se poate pentru mormintare. Vom aduce lemne si ii voi pune pe oamenii mei sa confectioneze sicrie pentru cei trei baieti. Ii vom ajuta cu tot ce este nevoie pentru ca inmormintarea copiilor sa fie una crestineasca. Este o familie necajita si au nevoie acum de sprijinul nostru, din toate punctele de vedere", ne-a mai spus primarul Vlad Petrus. Cei care vor sa dea o mina de ajutor familiei greu incercate pot lua legatura cu Primaria comunei Poiana Cristei. Tragedia de la Plopu seamana cu cea intimplata la Paunesti la inceputul acestui an. Atunci, patru copii din comuna s-au jucat intr-o zona interzisa, iar un mal de pamint, unde oamenii sapau dupa lut, s-a prabusit peste ei. Unul dintre adolescenti a murit chiar sub ochii fratelui sau. (Dan CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 12 ore, 17 minute, 32 secunde
D-zeu sa-i odihneasca pe acei trei copilasi si le aline suferinta familiei indurerate, mare tragedie, faceti apel prin intermediul parohiilor si vom dona fiecare cit putem sa ajutam familia. In acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.