Ultima oră

Noua cutremure pe luna, de la inceputul anului

Dan Chiriac
17 iun 2010 876 vizualizări
seismologii anunta alte cutremure de pina la cinci grade, dar exclud varianta unui seism catastrofal, in perioada urmatoare

In primele sase luni ale anului, in Romania au avut loc peste 50 de cutremure, majoritatea covirsitoare cu epicentrul in Vrancea, cel mai puternic fiind cel de 4,8 grade pe scara Richter produs pe 8 iunie. Fiecare dintre acestea a avut o magnitudine cuprinsa intre 3 si 4,8 grade pe scara Richter. Seismologii spun ca aceste miscari tectonice se incadreaza in activitatea normala din zona Vrancei si ca probabilitatea producerii unui cutremur devastator, in perioada urmatoare, este destul de mica. Directorul Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca Vrancea nu este incarcata suficient cu energie pentru ca in aceasta zona sa se produca prea curind un cutremur catastrofal. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc la inceputul lunii iunie si a avut o magnitudine de 4,8 pe scara Richter, potrivit datelor furnizate de Statia Seismica "Dr. Cornelius Radu" din Vrincioaia. Vrancea ramine in continuare principalul pericol seismic pentru Romania in conditiile in care in ultimii100 de ani in tara s-au produs 108 cutremure cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, 99 avind epicentrul in zona Vrancea. Cele mai puternice au avut loc pe 10 noiembrie 1940, - seism cu magnitudinea de 7,7 pe scara Richter care a culcat la pamint orasul Panciu, pe 4 martie 1977 - 7,5 grade, pe 30 august 1986 - 7,2, pe 30 mai 1990 - 6,9 pe scara Richter si pe 31 mai 1990 - 6,3 pe scara Richter. Seismologii anunta insa ca este posibil ca in perioada urmatoare sa aiba loc alte cutremure de pamint, dar intensitatea lor nu poate depasi cinci grade pe scara Richter. Reprezentantii Centrului de Seismologie din Bucuresti sint de parere ca in zilele urmatoare se poate produce un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter. Acestia linistesc insa populatia si spun ca totul se incadreaza in activitatea seismica normala a zonei si ca un astfel de cutremur nu poate avea efecte negative asupra populatiei. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 16 minute, 41 secunde
2012 se aproprie !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.