Ultima oră

Canicula a bagat febra apei in vrinceni

Mihaela Beșleagă
17 iun 2010 796 vizualizări
La Bolotesti, Jaristea, Cirligele si Dalhauti oamenii au ramas fara apa in zilele caniculare, din cauza consumurilor mari la robinet u autoritatile se gindesc sa rationalizeze consumul pentru ca apa sa ajunga pentru toti

Valul de caldura care s-a abatut in ultimele zile asupra judetului a crescut consumul de apa in gospodariile vrincenilor si de cinci ori in comparatie cu o zi normala. Mai multe sisteme de alimentare cu apa din mediul rural au ramas "in pana", iar locuitorii au fost nevoiti sa isi faca provizii sau sa astepte orele programate pentru distributia apei, intrucit rezervoarele s-au golit intr-un ritm alert. Un exemplu concludent este Jaristea, unde intr-una din zilele caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, s-au consumat 922 mc de apa, in comparatie cu doar 200 mc, cit se consuma in mod normal. Jarestenii, la fel ca si alti vrinceni, au apelat la cantitati uriase de apa, de patru-cinci ori mai mari decit in mod obisnuit, pentru uz menajer dar mai ales pentru irigatul gradinilor. Alte localitati unde consumul a depasit cu mult normalul au fost Bolotesti, Cirligele sau Dalhauti."Consumurile au crescut de 4-5 ori fata de lunile aprilie-mai. Sint anumite sisteme ce ramin fara apa, cum s-a intimplat si anul trecut. Este vorba despre Bolotesti, Jaristea, Cirligele, Dalhauti. Aceste sisteme sint proiectate pentru consum menajer, dar oamenii ajung sa consume foarte mult in aceasta perioada, si pentru irigatii", ne-a spus Dumitru Nagit, directorul Serviciului Public Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apa din cadrul Consiliului Judetean Vrancea. Acesta a completat ca in aceasta perioada "fierbinte" s-au inregistrat si consumuri mari de apa noaptea, semn ca oamenii s-au racorit si dupa apusul soarelui arzator. Cele mai solicitate ore sint insa intre 6.00 si 9.00 dimineata si intre 17.00 si 21.00 seara, cind majoritatea localnicilor deschid robinetele si se ramine repede fara presiune. Acum se aplica un program de restrictii in functie de fiecare localitate, pentru a se putea umple rezervoarele. Pe linga vremea caniculara, un alt element care concura la aceste consumuri mari de apa este faptul ca aceasta perioada coincide cu stropitul la vie, dar si cu cea in care legumele au prins rod si au nevoie de apa pentru a se dezvolta. Solutia? Rationalizarea consumului din partea populatiei pentru a nu mai ramine fara apa la robinet. Pretul unui metru cub de apa este de 2,7 lei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.