Ultima oră

POLITICA:Motiunea de cenzura a fost respinsa in Parlament, masurile de austeritate vor intra in vigoare

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 460 vizualizări
Motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc a obtinut un numar insuficient de voturi pentru a fi adoptata, astfel ca executivul ramine in functie si masurile de austeritate vor intra in vigoare.

Pentru motiune au votat 228 de parlamentari, lipsind doar opt voturi pentru ca Guvernul Boc sa fie demis. Imediat dupa anuntarea rezultatului, Victor Ponta - presedintele PSD - a anuntat ca partidul sau va contesta pachetul de legi la Curtea Constitutionala. 14 parlamentari din arcul puterii au votat in favoarea documentulului, insuficient insa pentru ca motiunea de cenzura "sa treaca" (Vezi numele acestora in articol).


Momentele picante ale zilei:


Altercatie intre ziaristi si ofiterii SPP care-l pazesc pe Emil Boc

VIDEO Emil Boc ii acuza de plagiat pe semnatarii motiunii de plagiat

VIDEO Protestatarii au fortat intrarea in Parlament. Imbranceli intre manifestanti si jandarmi

VIDEO Incident in Parlament: Mai multi parlamentari au confiscat camera video unei persoane care filma sindicalistii

Gabriel Oprea: Am plecat din PSD fiindca n-am vrut sa aduc crima organizata in guvern si Ponta stie asta!

Aura Vasile (PSD) catre Emil Boc: O sa va trimitem sa bateti coasa, sa ciopliti lemne si poate sa va spargeti oua in cap


Sedinta a inceput la ora 10:29, cu aproape o jumatate de ora intarziere fata de cat era programat initial (ora 10:00), iar dezbaterile asupra documentului au durat 6 ore (timpul alocat partidelor pentru dezbatere, plus dreptul la replica pentru mai multi parlamentari).


Discursul premierului Emil Boc a avut parte de cele mai multe huiduieli din partea opozitiei. Cu la fel de multa ostilitate a fost primit si ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, care a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului pentru un drept la replica.


14 parlamentari din arcul puterii (PDL, UNPR, independenti si minoritati) au votat in favoarea documentului. Daca unii dintre ei au facut-o surprinzator sau chiar din greseala (cazul a doi senatori PDL), in schimb Teo Trandafir (PDL), Daniel Oajdea (PDL) sau Georgica Severin (PDL) isi anuntasera aceasta intentie inca de zilele trecute.


Iata numele parlamentarilor din arcul puterii care au votat pentru motiunea de cenzura:


PDL: Mircea Giurgiu, Teo Trandafir, Clement Negrut, Georgica Severin, Petru Filip, Viorel Badea

UNPR: Tudor Ciuhodaru, Maria Barna, Ioan Muntean, Adrian Mocanu

Independenti: Silviu Prigoana, Daniel Oajdea

Minoritati (altele decit UDMR): Niculae Mircovici


Jignirile si momentele tensionate nu au lipsit din plenul Parlamentului. Emil Boc a acuzat opozitia de plagiat si li s-a adresat social-democratilor cu "Nici nu stiti pe ce lume sunteti!", in timp ce Victor Ponta i-a spus premierului "Cred ca sunteti, realmente, cazut in cap!"


Principalele prevederi ale pachetului de masuri de austeritate:


- Cuantumul brut al salariilor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, se diminueaza cu 25% in sectorul bugetar

- cuantumul indemnizatiei de somaj se diminueaza cu 15%

- cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata se diminueaza cu 15%

- Cuantumul indemnizatiilor acordate pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu drepturile lunii iunie 2010, se diminueaza cu 15%.


Filmul dezbaterii din Parlament:



Ora 18:16: Surse din PDL: Doi senatori democrat-liberali - Viorel Badea si Petru Filip - au votat din greseala impotriva Guvernului Boc.


Ora 18:11: Motiunea de cenzura a fost respinsa. Documentul a adunat doar 231 de voturi "pentru", fata de 236, cat era necesar pentru a fi adoptata si a provoca demiterea Cabinetului Boc.


Ora 18:06: Votul s-a incheiat.


Ora 18:04: Senatorii UNPR s-au abtinut de la vot, spre deosebire de deputatii aceleiasi formatiuni, care, cu mici exceptii, au votat impotriva motiunii.


Ora 18:03: Georgica Severin (senator PDL) a votat in favoarea motiunii de cenzura. El anuntase inca de luni ca va face acest lucru.


Ora 17:49: Deputatii au incheiat votul asupra motiunii de cenzura, incepe votul senatorilor.

Ora 17:38: Teo Trandafir (deputat PDL), aplaudata la scena deschisa dupa ce a votat in favoarea motiunii de cenzura. Dupa vot, Teo Trandafir a fost imbratisata de Crin Antonescu si Aura Vasile (PSD) si s-a indreptat spre zona unde se afla grupul PSD. Teo Trandafir anuntase inca de luni ca va vota in favoarea motiunii de cenzura, nefiind de acord cu reducerea pensiilor.


Ora 17:29: Silviu Prigoana (deputat independent) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:22: Daniel Oajdea (exclus luni din PDL dupa ce a anuntat ca sustine motiunea) a votat in favoarea documentului.


Ora 17:20: Clement Negrut (PDL) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:18: Ioan Muntean (independent) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:17: Nicolae Mircovici (grupul minoritatilor) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:16: Mircia Giurgiu (deputat PDL) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:09: Opozitia a facut un panou numit "lista rusinii". Panoul contine fotografii ale parlamentarilor coalitiei de guvernare, care apar pe panou pe masura ce acestia voteaza.


Ora 17:07: Maria Barna (UNPR) a votat in favoarea motiunii de cenzura.


Ora 17:02: Scandal in Parlament: reprezentantii opozitiei ii aplauda pe parlamentarii PSD si PNL in timp ce acestia voteaza si ii huiduie pe cei din PDL si arcul guvernamental.


Ora 17:01: Tudor Ciuhodaru (UNPR) a votat in favoarea motiunii de cenzura.

Ora 16:47: Votul a inceput.


Ora 16:36: Discursul lui Emil Boc a incheiat dezbaterea motiunii de cenzura. Urmeaza votul asupra documentului.


Ora 16:35: Emil Boc: "Sunt un om care provine din mediul rural. De la profesorul universitar si de la medic pana la cel de la tara, cu coasa. Cunosc dificultatile oamenilor. E mai bine sa diminuam acum temporar salariile si pensiile, decat sa nu le mai putem plati deloc peste cateva luni. Uitati-va in Europa cum se iau astfel de masuri peste tot. Luam astazi aceasta masura, care reprezinta raul cel mai mic, pentru a ne proteja pe viitor veniturile. Aceste masuri vor da posibilitatea acestui Guvern sa mearga mai departe si sa taie in carne vie acolo unde nimeni nu a mai avut curajul, in 20 de ani. Am inceput cu pensiile speciale, si vedeti cum reactioneaza Ponta si ai lui. Avem convingerea ca masurile noastre sunt dureroase pe termen scurt, dar sanatoase pe termen lung. Cand vom merge din nou in fata cetatenilor la vot, vom merge precum cei care au scos Romania din criza."


Ora 16:29: Emil Boc: "Domnule Ponta, demagogia suprema la dumeavostra este grija pentru pensii. Pe mine ma doare taierea pensiilor. Dumneavostra sunteti, insa, un simplu demagog. Ati picat un Guvern, toamna trecuta, pentru ca a taiat pensiile parlamentarilor. Pe de o parte spuneti , dar pe de alta parte, vreti pastrarea pensiilor de lux."


Ora 16:25: Drept la replica Emil Boc: "Nici in textul motiunii, nici astazi nu am auzit nicio solutie, nimic despre ce ar trebui sa se faca. Aceasta motiune nu este altceva decat o insiruire de vorbe demagogice. Domnul Tariceanu nu isi da seama nici astazi ca a avut sansa unei cresteri economice de 8% si a ajuns la un deficit de 4,5%, performanta demna de Guinness Book. Ati vandut BCR-ul si ati dat pomeni electorale. Nu ati construit nici macar un kilometru de autostrada. Nu ati reusit sa atrageti bani europeni cu acesti bani. Adevarata dumneavostra performanta este ca v-ati cumparat voturi pe banii romanilor."

Ora 16:18: Drept la replica Victor Ponta: "Sunt milioane de oameni care asteapta sa votam aceasta motiune. Nu va bateti joc de sperantele lor, haideti sa lasam rufele murdare si sa lasam motiunea."

Ora 15:58: Elena Udrea: "Prin programul care prevede construirea de case pentru specialisti in mediul rural, am incercat sa dam o sansa si tinerilor din mediul rural, aproximativ egala cu cei din mediul urban. Sunt programe care aduc locuri de munca si sunt proiecte de dezvoltare regionala."

Ora 15:52: Elena Udrea a solicitat un drept la replica: "Nu as fi vrut sa am un drept la replica, dar am fost pomenita de suficient de multe ori ca sa o fac. Referitor la bugetul Ministerului pe care il conduc - ministerul pe care il conduc gestioneaza nu 3, ci 4,5 miliarde de euro. Numai ca nu sunt bani de la buget, ci bani europeni, acordati Romaniei pentru perioada 2007 - 2013. Domnule prim-ministru Tariceanu, ati preferat sa cheltuiti banii din privatizari, in loc sa atrageti macar un euro din banii europeni. Pana la acest moment, prin acest Program operational regional, am contractat in Romania 2 miliarde de euro." (Mircea Geoana face apel la o atmosfera "decenta" in plen, dupa ce din randurile opozitiei s-au auzit fluieraturi la adresa ministrului Dezvoltarii si Turismului).


Ora 15:46: Calin Popescu Tariceanu: "In toamna ne asteptam obligatoriu la o majorare a impozitelor, pentru ca masurile actuale sunt insuficiente. Si probabil ne asteptam si la o noua curba de sacrificiu, la o noua scadere a salariilor si pensiilor. Astea sunt competentele Guvernului Boc. Ne vom adanci intr-o criza unica. Toate celelalte tari au luat masuri anticriza, Romania nu a luat niciuna. Va rog sa va ganditi bine cum veti vota astazi. Faptul ca Emil Boc acuza in fiecare zi fosta guvernare nu e decat o modalitate de a-si masca incompetenta. Astazi cred ca este momentul ca Emil Boc sa isi faca un bilant privind capacitatea de a conduce Guvernul Romaniei. Prezentati-va demisia!"

Ora 15:41: Calin Popescu Tariceanu a solicitat un drept la replica: "De ce in perioada in care eu si colegii mei am fost la putere era atat de bine, daca puterea de acum spune ca era atat de rau? L-am auzit pe domnul Boc cu aceeasi placa de acum un an si jumatate, ca a gasit visteria goala. As vrea sa ii intrebe pe ministrii de Finante pe care i-a avut daca dupa un exercitiu bugetar se lasa bani. Chiar daca dupa un exercitiu bugetar ramane excedent, banii nu pot fi folositi in urmatorul exercitiu bugetar. E o regula simpla pe care domnul Boc, daca tot este prim-ministru, ar putea sa o afle. As dori sa va reamintesc ca in 2005 pensia medie era de 50 de euro, iar acum a ajuns la 175 de euro. Suntem mandri de acest lucru si de faptul ca am contribuit la modernizarea Romaniei. Nu are de ce sa ne fie rusine. Este penibil ca avem un astfel de prim-ministru intr-o tara membra UE. Un prim-ministru caruia domnul presedinte ii da peste manute, iar colegii sai ii dau peste picioruse. Avem prea multi profesori, doctori? Stim foarte bine ca exista un flux de migrare a acestor oameni spre alte tari. Nu era firesc sa incercam sa ii tinem aici? Domnul prim-ministru a venit sa ne spuna ca masurile luate sunt cele mai bune si singurele. Nu sunt nici singurele si sunt cele mai proaste."


Ora 15:39: Timpul acordat tuturor grupurilor politice din Parlament pentru discursuri a expirat, insa parlamentarii au dreptul sa ceara drept la replica.


Ora 15:28: Dan Mircea Popescu (deputat PSD): "Motiunea de cenzura nu este indreptata impotriva acordului cu FMI si nu pune in discutie necesitatea acestuia. Ce punem in discutie si incriminam e optiunea iresponsabila a Guvernului Romaniei de a arunca intreaga responsabilitate a crizei asupra celor mai vulnerabile categorii sociale. La fel de grava e fapta celor care au ascuns cu buna stiinta situatia economica dezastruoasa a tarii. Un Guvern cu minima decenta ar fi trebuit sa demisioneze a doua zi dupa aflarea adevarului. Totul porneste de la necesitatea de a schimba actualul Guvern. Cine v-a impiedicat, domnule prim-ministru, sa va luptati cu adevaratul cancer al societatii? Nu cu copiii si batranii, ci cu clientela de partid."


Ora 15:25: Mircea Diaconu (senator PNL): "Ne aflam astazi in punctul in care trebuie sa facem un gest. Unii dintre noi vor vota astazi raul cel mai mic, pentru ca, intr-adevar, raul cel mare a fost ales acum cateva luni. Macar sa va tremure mana acelora dintre dumneavostra care vor vota raul cel mic."

Ora 15:20: Lia Olguta Vasilescu (PSD), la tribuna Parlamentului: "As vrea sa-l intreb pe domnul Boc de ce a simtit nevoia sa vina in Parlamentul Romaniei cu gorilele, care au agresat 3 ziaristi. Sa stiti ca noi nu lovim copii, domnule Boc. Altcineva, apropiat de dumneavostra, loveste copii, cineva care stie sa explice la televizor cum e cu pixelii. Vreti sa construiti cu un miliard de euro case pentru specialisti in mediul rural. Despre ce specialisti este vorba, dupa ce le taiati 25 la suta din salarii. Astept un drept la replica blond inclusiv de la doamna Udrea, pentru ca tot a invatat drumul spre judecatorie. As vrea sa ma adresez grupurilor UDMR si al minoritatilor nationale: stimati colegi, daca o fosta PRM-ista se gandeste la binele parintilor dumneavostra, va rog sa va ganditi si dumneavoastra".

Ora 15:15: Ultimele discursuri politice din plen, inaintea trecerii la votul asupra motiunii de cenzura.


Ora 15:00: Puiu Hasotti (PNL) in plen: "Cand domnul Crin Antonescu a fost ministru al Sporturilor, Romania a avut cele mai multe medalii. Acum ati trimis sportul ca a cincea camara la ministerul domnului Funeriu."

Ora 14:44: Crin Antonescu, in plen: "Nici PSD, nici PNL nu mai sunt in Guvern. Va impiedica cineva, fiind la putere, sa pedepsiti ilegalitati? Ce va retine sa nu actionati si sa nu faceti publice eventuale incalcari ale legii. Faceti doar santaj, iesiti din cand in cand cu dosarelu\'? Nu exista o politica economica, exista o politica de santaj."

Ora 14:31: Deputatul PSD Aura Vasile ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Domnule Boc, pentru ca nu va pot spune domnule prim-ministru, ati intrat in cartile de istorie ca cel mai slab prim-ministru - premierul-ordonanta neconstitutionala. Din aceste carti vor invata fiicele dumneavostra la scoala."

Ora 14:28: Politistii rutieri au inchis, marti la pranz, traficul autovehiculelor si pe Calea 13 Septembrie, pe sensul dinspre Bulevardul Libertatii spre Hotel Marriott, mentinand restrictia de circulatie si pe Bulevardul Izvor, din cauza protestatarilor adunati la Palatul Parlamentului, a declarat, pentru Mediafax, subcomisarul Daniel Pistea de la Brigada Rutiera.


Ora 14:15: Radu Berceanu: "Din 2008, pe vremea Guvernului Tariceanu, mai are cineva un contract in Baneasa pe 25 de ani, pentru terminal de aviatie, cu 2,4 dolari pe metru patrat. Tot atunci a luat si Blue Air, cu 1,5- 2,2 dolari pe metru patrat. Metroul pe vremea PSD a dat tot ce se putea obtine ca venituri proprii Sindomet, ca aceia sa le dea cui trebuie. Tot ce inseamna butic, publicitate, pe 10 ani s-a dat fara licitatie. Metroul nu ia aproape nimic, nici nu prea stie ce se intampla acolo. A venit PNL, tot prin Sindomet, a dat Zoom tv, toate monitoarele unei firme, Monopoly Media, care este a Realitatii Tv, a domnului Vantu."


Ora 14:09: Radu Berceanu (senator PDL) in plen: "Doamnelor si domnilor colegi, acum 20 de ani, pe vremea CPUN-ului, am sperat ca demagogia o sa fie din ce in ce mai redusa in Parlament. M-am inselat. Am vazut aici lideri de partid pregatiti sa planga pe umarul poporului. In calitate de inginer, o sa va dau cateva date concrete. Am vazut ca exista o preocupare in motiune pentru achizitiile publice. Unele nici nu au fost publice, au devenit datorita presei: Bechtel, Sidex, fregatele engleze. Altele nu sunt nici acum publice. De exemplu, domnul Voiculescu, de fapt Grivco, nu domnul Voiculescu, are un contract de inchiriere in Baneasa, pentru 200 de mii de metri patrati, pentru 45 de ani, cu un dolar pe metru patrat."

Ora 13:57: Senatorul Cristian Topescu (PNL) ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Stimati colegi, unii dintre dumneavostra probabil ca ati uitat de unde ati plecat, de colegiile in care ati fost alesi. Ati fost alesi pentru a face vietile oamenilor mai bune. Un pensionar din Romania care nu are un copil sau un nepot care sa il sustina financiar este condamnat la moarte lenta. Daca sunteti de acord cu masurile Guvernului, acesti oameni nu vor mai avea bani de hrana, de medicamente, sa isi plateasca facturile. Vor muri de frig si de foame. Peste putin timp veti avea in maini doua bile - una alba si una negra. Cu ele puteti face o fapta buna sau o fapta rea."


Ora 13:33: Liviu Campanu: "Realitatea este ca dumneavostra, domnilor din PSD si PNL, nu reusiti sa va puneti semnatura pe 5 masuri anti-criza. Demersul dumneavostra este legal, dar nu si onest. In spatele grijii pentru salarii se ascund de fapt grijile dumneavostra personale, in spatele grijii pentru scaderea pensiilor se ascunde grija pentru reducerea pensiilor de lux. Nu vom scoate tara din criza cu demagogie. In diverse formule, toate partidele prezente astazi in Parlament au fost la guvernare in ultimii 20 de ani si au adancit problemele economice ale Romaniei."


Ora 13:28: Senatorul Liviu Campanu (Grupul independentilor) ia cuvantul la tribuna: "A venit si ziua marii decizii. Ziua in care noi decidem soarta Romaniei. Noi decidem astazi daca aruncam tara intr-o criza si mai grava sau daca ne unim pentru a gasi solutii. Prima este echivalenta cu caderea Guvernului si adancirea intr-o situatie fara iesire. Nu pot sa nu ii intreb pe semnatarii motiunii care ar fi continuitatea, care ar fi solutiile anti-criza care ar face sa nu se mai taie pensiile si salariile si ar umple peste noapte visteria statului?


Ora 13:27: Discursul lui Petru Lakatos s-a incheiat.


Ora 13:24: Petru Lakatos: "Anul 2009 a fost anul imprumutului fara masuri adecvate de relansare a economiei. Nu acesta e momentul pentru stabilirea vinovatilor din trecut. In caz de accident, in primul rand se iau masuri pentru ajutorarea victimelor. Stabilirea vinovatilor se face ulterior, la viitoarele alegeri parlamentare. Opozitia ofera solutii cu care nu pot spune ca nu sunt de acord. Acestea nu formeaza insa un tot coerent, iar autorii motiunii sunt constienti de acest lucru, de vreme ce nu le-au inclus in document. Parlamentarii nostri vor, nevotand motiunea, sa evite adancirea unei crize politice si neeliberarea transelor din imprumutul extern."


Ora 13:18: Petru Lakatos (UDMR) ia cuvantul la tribuna: "Din punctul de vedere al parlamentarilor UDMR, intrebarea nu este daca noi UDMR vom mai fi sau nu la guvernare. Noi suntem hotarati si determinati sa indreptam lucrurile in directia buna, in cel mai scurt timp posibil. Guvernul are misiunea urgenta de a astupa gaurile, concomitent cu reluarea cresterii economice. E nevoie de strategie economica si strategie bugetar-fiscala coerente."


Ora 13:17: Discursul lui Crin Antonescu s-a incheiat.


Ora 13:15: Crin Antonescu: "Va chem aici pentru ca, impreuna cu partidele noastre, sa aparam libertatea si democratia. Va chem impotriva aberatiei si dictaturii. Ii chem si pe cei din UDMR, care ii reprezinta si ei pe pensionari. Ii chem si pe cei din PDL. Va chem sa vedem ce se intampla cu milioanele de concetateni. Va chem la un lucru pe care il putem numi simplu . Va chem la anagajamentul ca niciodata in tara asta sa nu mai putem minti. Trebuie sa putem spune, candva, ca noi nu suntem o adunatura oarecare, ci suntem romani".


Ora 13:10: Crin Antonescu: "Romania e singura tara in care presedintele afirma ca a luat decizia privind pensia minima sub influenta bauturilor alcoolice. Romania e singura tara in care se iau decizii in functie de cat de suparat e domnul Basescu, doamna Udrea. In timpul acestei crize, noi discutam daca e suparat domnul Blaga cu doamna Udrea. Romania e tara in care oamenii mor, si nu pe patul de spital, ci acasa. Romania e tara in care se nasc copii fara speranta. PNL va vota astazi o motiune de cenzura care isi propune sa impiedice distrugerea a 9 milioane de romani. Nu vorbim aici despre dreapta si despre stanga, vorbim despre democratie."


Ora 13:05: Crin Antonescu: "Despre ce solutii vorbim? Noi nu am auzit decat ca se taie. Se taie pensii, se taie salarii, se taie tot ce se poate taia, mai putin veniturile clientelei. Nu am auzit, nici in al 13-lea ceas, ca se taie impozitul forfetar. Dumneavoastra nu aveti alte solutii, dar exista solutii. Romania, ca si alte tari, trebuie sa reduca din cheltuieli. Dumneavoastra ati ales sa taiati de la oameni. Nu cumva sunt prea multi ministri, nu cumva sunt prea multi oamenii dumneavostra, nu cumva ati pierdut numarul agentiilor, al directorilor pe care ii platiti pe acelasi post? Cine sunt prea bine platiti? Profesorii, medicii pe care nu-i mai avem? Toata lumea a ajuns sa spuna ca sunteti un Guvern dezastruos. Si Andreea Pora. Ce vreti mai mult?"


Ora 13:01: Crin Antonescu: "Nu avem un presedinte care sa adune tot ceea ce inseamna elita - elita morala, elita profesionala, in jurul careia ar trebui sa se adune o tara in aceasta situatie. La Cotroceni este un desert. Poporul roman nu are conducatori. Avem noi oare Guvern? Avem noi oare Guvern atunci cand ministrul Muncii ne spune ca nu are habar ce pensii, ce venituri se taie. Avem noi oare ministru de Externe? Domnul Ponta e un rafinat, eu aproape eram sa uit cum il cheama pe ministrul de Externe. Ei bine, nu avem aceste lucruri. Iar datoria noastra este sa oprim astazi aceste lucruri."


Ora 12:59: Crin Antonescu: "Lipsa de democratie genereaza foame. Daca va fi foame in Romania, va fi foame in primul rand din cauza faptului ca un singur om a hotarat".


Ora 12:57: Crin Antonescu: "Domnul Boc a vorbit despre ce are si ce nu are Franta sau Germania. Ce nu are Romania nu a spus: Romania nu are conducatori. Numai un dictator poate hotari si anunta o tara intreaga de unde si cat se taie din venituri, fara sa se consulte cu nimeni. Numai un dictator poate face asta, si Traian Basescu o face. Astazi, in ziua de 15 iunie, suntem acolo unde Traian Basescu a dictat sa fim pe 6 mai".


Ora 12:52: Liderul PNL Crin Antonescu ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Zilnic, de cel putin o luna, discutam despre cine e de vina, zvarlim cifre si evaluari despre cine si cum a gresit. Domnul prim-ministru a dat si astazi aceeasi reprezentatie. Ingaduiti-mi sa nu intram in acest tip de discutie. Avem si noi cifre adevarate, dure, despre care se poate discuta. Trebuie sa vorbim insa despre faptul ca Romania este intr-o criza profunda. Nu trebuie sa vorbim despre cum s-a ajuns aici, ci despre ce putem face".


Ora 12:48: Deputatul UNPR Gabriel Oprea ia cuvantul la tribuna: "Mi-am dat demisia din functia de ministru al Administratiei si Internelor pentru ca Victor Ponta mi-a cerut sa aduc crima organizata in Guvern. Cum indrazneste Victor Ponta sa vorbeasca despre securitatea Romaniei?"

Ora 12:44: Discursul lui Victor Ponta s-a incheiat.


Ora 12:40: Victor Ponta: "Vreau sa intelegeti, stimati colegi, ca votul de astazi este mai important decat interesul nostru. Traian Basescu nu va accepta sa ii scape din putere. Nu va numi un premier de la PSD sau PNL. Va numi tot un premier servil, poate mai mic, poate mai inalt decat domnul Boc, dar cu aceeasi slugarnicie. Nu-mi fac iluzii. Azi-noapte v-ati vandut votul si sunteti in stare sa il vanda si astazi (votul pentru desemnarea judecatorului CCR - n. red.). Gestul doamnei Teo Trandafir mi-a dat speranta. daca nu votati motiunea, ganditi-va ca ati avut soarta a 15 milioane de romani in mana si ati refuzat sa-i ajutati."


Ora 12:38: Victor Ponta: "Vom vota aceasta motiune pentru ministrii umiliti de ministrul Funeriu. Cum a trecut ministrul Funeriu clasa? Vom vota pentru medicii care vor pleca din Romania, pentru ca sunt umiliti aici. Vreau sa nu taiem salariile militarilor, jandarmilor, politistilor. Vreau sa-i ajutam pe judecatori si grefieri. Vreau sa-i aparam pe diplomati si sa spunem ca vrem sa ne reprezinte cu mandrie. Vreau, domnule Berceanu, sa-i aparati pe CFR-isti, pe aviatori, pe cei care incearca sa traiasca de pe o zi pe alta din cauza contractelor pe care dumneavostra le-ati semnat. Vreau sa il rog pe domnul Videanu sa fie de partea minerilor, nu a lui Mantog si Hoara. Vreau sa ii cer doamnei Udrea sa creeze locuri de munca pentru tineri, si abia apoi sa ii trimita in vacante exotice. Vreau sa il rog pe domnul Marko Bela sa isi aminteasca ca exista maghiari profesori si maghiari pensionari. Vreau sa votam aceasta motiune pentru ca oamenii din aceasta tara sa nu mai fie numiti si ".

Ora 12:34: Victor Ponta: "L-am auzit pe domnul Boc cand a spus despre mine ca am fost procuror comunist, desi aveam 17 ani. Domnule Boc, cred ca realmente sunteti cazut in cap. Nu intelegi ca taiati pensiile a 6 milioane de pensionari? Nu vor fi afectati doar cei cu pensii de lux, ci toti pensionarii. Si pensiile parintilor dumneavostra vor scadea, pentru ca nu cred ca au pensii de lux".


Ora 12:30: Victor Ponta: "Motiunea nostra nu este una ideologica si nu este nici a PSD-ului, nici a PNL-ului, este o motiune pentru oamenii din strada, pentru cei care l-au votat pe Traian Basescu si acum se intreaba daca l-au votat pentru a le taia pensiile si salariile."


Ora 12:25: Victor Ponta: Cei care au venit astazi in Parlament sunt simpli executanti. In realitate, in fata Parlamentului trebuia sa vina astazi Traian Basescu.


Ora 12:23: Liderul PSD Victor Ponta ia cuvantul de la tribuna Parlamentului: Chiar daca aceasta motiune de cenzura nu va trece de Parlament, ea va trece in strada. Am incercat si am facut toate eforturile sa ii ascult pe cei de la putere. Ne-au facut o analiza a textului, a titlului, ne-au spus ce se va intampla Guvernul, nu-i asa, domnule intelectual Sever Voinescu?

Ora 12:18: Sever Voinescu: "La noi s-a creat iluzia ca statul da oricat, oricui, indiferent de cat producem. Aceasta motiune induce ideea ca, daca va cadea Guvernul Boc, pensiile si salariile se vor plati la acelasi nivel. Doamnelor si domnilor, nu sunt bani. Credeti ca apar bani din neant, daca demitem un Guvern? Solutia de a readuce salariile si pensiile la nivelul dinaintea reducerii nu este politica, este economica. Sa terminam cu ideea ca guvernele dau salarii si pensii. Economia da salarii si pensii. In motiune opozitia nu ofera nicio solutie, dar pe la televizor ofera tot felul de solutii haiducesti. Daca motiunea va trece, Romania va intra intr-o perioada de instabilitate despre care nici initiatorii nu stiu cand si cum se va termina."


Ora 12:10: Sever Voinescu (deputat PDL) ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Am fost informat ca textul motiunii cuprinde inclusiv cateva pasaje copiate dintr-un editorial de presa. E posibil. Am gasit si cateva minciunele in motiunea asta. Printre acestea, ca PDL a fost la putere timp de 10 ani din 1992. Serios? Textul motiunii mai are o caracteristica amuzanta: formulari eliptice ale propozitiilor, conjunctii care lipsesc. Sentimentul este ca autorii s-au bazat pe faptul ca nimeni nu va citi motiunea. Ei s-au bazat doar pe iuresul starnit in jurul ei. Proba suprema de neseriozitate a acestei motiuni este, doamnelor si domnilor, aceea ca autorii ei vorbesc despre o lege care nu exista (autorii motiunii au scris despre proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, in conditiile in care Executivul si-a asumat raspunderea pentru doua proiecte - n.red.).

Ora 12:02: Mircea Toader (PDL) solicita, de la tribuna, evacuarea din sala de plen a celor care fac galagie.

Ora 12:00: Senatorul PSD Dan Sova ia din nou cuvantul de la tribuna: "Era cineva acolo sus care ii filma pe cei care vocifereaza in sala. Avem de-a face cu un stat politienesc. Asta am vrut sa va spun".


Ora 11:58: Discursul lui Emil Boc s-a incheiat. Opozitia striga "Demisia!"


Ora 11:56: Emil Boc: Acest Guvern a infiintat pensia sociala minima. Un milion de oameni traiau cu pensii de cateva sute sau un milion de lei vechi. Acela nu era genocid social, stimati colegi din opozitie? Noi nu vom reduce pensia sociala minima si veniturile minime. Dumneavoastra, cei din opozitie, va doriti de fapt ca tara sa ajunga in incapacitate de plata. Masurile pe care le-am luat ne duce la liman, la cresterea economica si la iesirea din criza a acestei tari.


Ora 11:55: Emil Boc: Urmaresc ce se intampla in presa din Romania. Peste tot exista probleme - si in SUA e criza, si in Germania e criza. Dar nicaieri nu exista o asemenea abordare catastrofala. Nicaieri nu apar atatia politicieni la talk-show-uri. Credeti ca doar Romania este in situatia aceasta de a lua masuri de austeritate? Stiti care este senzatia peste hotare? Ca ne facem rau singuri. Credeti ca daca ar fi bine in lume, cele mai avansate tari din UE ar lua masuri de reducere a deficitului cu zeci si sute de milioane de euro? Daca inchidem ochii si spunem ca aceasta situatie nu exista, vom ajunge in situatia de incapacitate de plata a acestei tari. Numai cu munca se poate cladi prosperitatea. Si noi trebuie sa incurajam munca. In 20 de ani, clasa politica a creat un sistem care incurajeaza nemunca in aceasta tara. Am facut din pensiile de boala un sport national. Am fost obisnuiti sa dam ajutoare sociale celor care nu muncesc. Avem oameni cu Mercesdes in curte, care primesc ajutor social de la stat. Am facut o practica din pensionarile anticipate. Astazi, aproape ca avem mai multi pensionari anticipat decat cei iesiti la varsta de pensionare. Clasa politica este vinovata pentru aceasta situatie." (Parlamentarii puterii aplauda, cei ai opoztiei huiduie si striga "Demisia!". Mircea Geoana intervine si face apel la calm).


Ora 11:48: Emil Boc: "Sa stiti ca am citit cu mare atentie textul motiunii. Nu am gasit nicio solutie, nu aveti o solutie concreta pentru Romania, nu spuneti nicaieri - noi asta am face. Astazi, acest Guvern vine si isi asuma costurile unor masuri nepopulare, temporare, care sa asigure iesirea Romaniei din aceasta situatie dificila".


Ora 11:45: Emil Boc ii acuza de plagiat pe reprezentantii opozitiei: "Cum se numeste procedeul de a lua, fara ghilimele, pasaje intregi dintr-o lucrare si a le pune in alta lucrare? Se numeste plagiat. Aceasta motiune are paragrafe intregi preluate dintr-un articol al doamnei Ioana Ene." (Opozitia huiduie, Mircea Geoana intervine si face apel la calm).


Ora 11:42: Emil Boc: "M-as fi asteptat ca intr-un moment atat de greu pentru tara, opozitia sa vina cu solutii. Nu este vorba insa decat de populism in motiunea de cenzura pe care ati inaintat-o. Vreau sa cititi pagina 1 din motiunea pe care ati depus-o. Nici nu stiti impotriva carui proiect de lege ati depus motiunea. Demonstreaza superficialitatea totala a dumneavostra. Habar nu aveti pe ce lume traiti. In mod constient sau inconstient, ati amestecat cele doua proiecte de lege, mascand incercarea dumneavostra de a va pastra privilegiile".

Ora 11:40: Emil Boc: "Am ales solutia sa nu majoram taxele. Am ales raul cel mai mic, lasand maximum de spatiu, in conditiile actuale, pentru economie. Am facut-o pentru a nu ne imprumuta in continuare. Am ales o solutie rationala, dar grea. Este sansa noastra, ca tara, sa reusim. Este sansa nostra sa ne bazam pe ceea ce producem, nu pe imprumuturi. Ani in sir, vi s-au oferit avantaje otravite. E usor sa vinzi BCR-ul si sa dai pomeni electorale. Este un moment al adevarului si stiu cat de greu este pentru colegii mei care sustin Guvernul sa reziste populismului opozitiei."


Ora 11:37: Emil Boc: "Fosta guvernare a bagat banii din vanzarea BCR-ului in consum, huzur si pomeni electorale. Daca banii mergeau in locuri de munca, astazi Romania se putea finanta cu ceea ce produce si nu era nevoita sa se imprumute. Stiu ca nu va place, dar sunt adevaruri crude, distinsi colegi din opozitie."


Ora 11:34: Emil Boc: "Uitati-va pe piata externa, la Spania, Portugalia, Grecia. Din nefericire, lumea a intrat intr-o alta faza a crizei - criza deficitelor bugetare si a datoriilor. Cine nu are credibilitate, nu obtine bani nici din afara tarii."


Ora 11:33: Emil Boc: "In acest context a venit criza economica din 2009, care se continua si in 2010. Nu am pus bani deoparte cand am avut crestere economica, iar in acest moment, din cauza ca nu am fructificat avantajul intrarii in UE, Romania consuma mai mult decat produce. Si nu cu putin. Atunci cand am avut bani in plus, in 2007 si 2008, i-am aruncat pe pomeni electorale.


Ora 11:30: Emil Boc: "Romania nu a reusit sa fructifice avantajul intrarii in UE si investitiile. Trebuia sa facem atunci restructurarea aparatului bugetar, dar nu am facut-o, am angajat mii de bugetari in plus."


Ora 11:29: Emil Boc: "Ma uit in ochii cetatenilor romani si le spun de ce trebuie sa alegem astazi raul cel mai mic dintre cele posibile. Prefer sa ma uit in ochii tuturor cetatenilor romani si sa le prezint situatia asa cum este."


Ora 11:28: Mircea Geoana intervine: "Stimati colegi, va rog sa pastram o atmosfera civilizata".


Ora 11:27: Emil Boc: "Am facut dovada unui gest de responsabilitate, pentru a ne asigura ca vom avea resurse pentru a plati pensii si salarii in Romania (din nou huiduieli). Astazi luam un medicament mai amar la gust, dar ne asiguram ca tara are resurse pentru a plati mai departe salarii si pensii si a putea fi reluata cresterea economica."


Ora 11:24: Emil Boc, in plenul Parlamentului: "Saptamana trecuta, Guvernul a venit in plenul Parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pentru doua proiecte de lege. Proiectul de lege care duce la eliminarea pensiilor de lux, care nu au la baza principiul contributivitatii, este considerat adoptat de catre Parlament. Aceasta lege taie inclusiv pensiile unor parlamentari, care nu au la baza principiul contributivitatii (premierul este huiduit de parlamentari). Atitudinea dumneavostra demonstreaza ca tineti cu dintii de privilegii.


Ora 11:23: Discursul senatorului PSD Dan Sova s-a incheiat. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, il invita la tribuna pe premierul Emil Boc.


Ora 11:22: Dan Sova: "Va cerem sa votati impotriva acestor taieri si pentru o noua sansa pentru Romania. E nevoie de o noua abordare, de o noua solutie pentru dezvoltarea Romaniei, de un nou model care sa stimuleze cresterea economica. Un nou contract social trebuie sa aiba la baza dialogul intre toate categoriile importante ale societatii. E nevoie de un nou Guvern. Este nevoie ca motiunea de cenzura, astazi, sa treaca".

Ora 11:19: Dan Sova: "Romania se afla in fata unei optiuni majore - fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda, aplicand aceste masuri, fie se lasa loc unor alte masuri, prin demiterea Guvernului Boc."


Ora 11:17: Dan Sova: "Sunt masuri care vor atinge aproape 15 milioane de romani si vin din partea unui Guvern care, evident, nu ii mai poate conduce pe romani. Stimati guvernanti, aveti o singura solutie - sa va dati demisia si sa plecati acasa. Nu ati facut acest lucru pana acum, pentru ca nu aveti valori. Ciolanul puterii este mult prea tentant pentru partidul dumneavostra."


Ora 11:16: Dan Sova: "Cetatenii romani nu sunt iobagii dumneavostra. Guvernul dumneavostra, care este al lui Traian Basescu, nu al cetatenilor, este incapabil sa conduca tara in actuala situatie de criza economica."


Ora 11:12: Dan Sova: "Reducerea salariilor pentru bugetari cu 25% incepand cu luna iunie este neconstitutionala. Reducerea pensiilor este un act abuziv, nelegal si neconstitutional. Este un abuz grav. CCR sustine ca pensiile in vigoare nu vor fi diminuate. Guvernul Boc trebuie sa fie demis. Pachetul de masuri este un grav atentat la siguranta sociala a romanilor."


Ora 11:09: Dan Sova: Increderea populatiei in Guvern a disparut. FMI a fixat doar o tinta de reducere a deficitului bugetar, nu a impus aceste masuri de austeritate. Decizia asumarii raspunderii asupra masurilor de auzteritate a fost luata in ciuda protestelor sociale. Niciodata un Guvern care a intentionat sa isi asume raspunderea asupra unui proiect de lege nu a avut o riposta ca aceasta, niciodata un proiect de lege nu a fost atat de contestat".


Ora 11:07: Dan Sova: "Presedintele-jucator a transformat Romania in parcul sau de distractii. Traian Basescu a devenit purtatorul de cuvant al Guvernului. Legea pe care o discutam acum a fost anuntata, inca de pe 6 mai, de Traian Basescu".


Ora 11:04: Dan Sova: "Categoriile sociale cu venituri mici sunt condamnate la o lupta pentru supravietuire mai grava decat in vremuri de razboi. Nu putem lasa responsabilitatea iesirii din criza pe umerii celor mai saraci."


Ora 11:02: Dan Sova: "Guvernul Boc 3 este cel mai necompetent Guvern pe care l-am avut vreodata, accentuand criza multipla pe care a provocat-o in Romania - economica, sociala si morala. Adevarata miza a actualului regim a fost, luni in sir, nu scoaterea Romaniei din criza, ci lupta pentru putere. Toate acestea pentru ca domnul Basescu sa obtina al doilea mandat de presedinte."


Ora 10:50: Dan Sova: "S-a spus ca mediul privat a suportat deja consecintele crizei si este randul sistemului public. Este o manipulare, pentru ca reducerea veniturilor angajatilor din sectorul public va afecta si cifra de afaceri a mediului privat".

Ora 10:48: Dan Sova, in plenul Parlamentului: "Acest Guvern trebuie sa plece, pentru a lasa locul unui mix de solutii."

Ora 10:45: In afara Palatului Parlamentului, protestatarii au blocat traficul rutier, dupa ce au trecut dincolo de gardurile de protectie. "Daca nu trece motiunea, intram peste ei", au amenintat acestia, potrivit Mediafax. Numarul protestatarilor, care au anuntat ca vor forma un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, a trecut deja de cateva mii, iar numarul lor continua sa creasca. Politia Rutiera a inchis Bulevardul Izvor.

Ora 10:40: Dan Sova: "Masurile Guvernului Boc sunt antisociale si neeconomice si vor duce la scaderea drastica a puterii de cumparare. Cei mai afectati sunt cei cu venituri mici si foarte mici. Se vor pierde in continuare locuri de munca".


Ora 10:38: Dan Sova, in plenul Parlamentului: "Tupeul a fost impins pana acolo incat sa se ajunga la restrangerea unor drepturi. Este un pas de o gravitate extrema. Poporul roman are ce pierde daca va mai tolera acest mod de a fi guvernat".

Ora 10:35: Senatorul PSD Dan Sova citeste partial, de la tribuna, textul motiunii de cenzura: "Este o motiune prin care parlamentarii opozitiei se opun unor masuri nedrepte si aberante. Nimeni nu contesta ca Romania se afla intr-o situatie dificila. Insa toate acestea nu justifica reducerea unor drepturi si libertati. Dificultatile financiare nu justifica dictatura. Romania poate iesi din criza economica doar pastrand democratia".

Ora 10:30: Presedintele Senatului, Mircea Geoana, ii intreaba pe cei prezenti in plen daca exista cazuri de parlamentari care au semnat motiunea de cenzura si doresc sa isi retraga semnatura. Niciun parlamentar nu isi retrage semnatura.

Ora 10:29: Sedinta plenului a inceput la ora 10:29. Parlamentarii au adoptat programul si ordinea de zi.



de A. Neagu, L. Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.