Ultima oră

Cartelurile de droguri cauta piata de desfacere in Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 5195 vizualizări
Traficantii incearca sa corupa tinerii nesupravegheati de parinti pentru a-si crea o piata a stupefiantelor in judet u Mai toti tinerii, chiar si cei mai mici, cu virste sub 18 ani, consuma in mod regulat acele plante etnobotanice, care au fost legale la un moment dat , atrage atentia procurorul sef al DIICOT Vrancea, Gheorghe Stanciu u de aici, pina la dependenta de drogurile tari nu mai e decit un pas u de doua saptamini, week-end-ul s-a lasat cu arestari in urma flagrantelor u condamnarile in cauzele de trafic si consum de droguri variaza in functie de comportamentul anterior al inculpatilor, dar si de cantitatea gasita asupra acestora u Razvan Candrea, de la Centrul Antidrog Focsani, spune ca in Vrancea se consuma droguri dar nu ca in alte orase mai mari

Ultimele actiuni ale procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata Terorism Vrancea a relevat ca virsta tinerilor prinsi in flagrant cu droguri este din ce in ce mai frageda. Daca in trecut in Vrancea au rasunat cazuri cu droguri in care erau implicati vrinceni trecuti de ceva timp peste bancile scolii, consumul de stupefiante in scoli nu mai pare doar un subiect discutat pe la colturi. In prezent, procurorii DIICOT au facut public faptul ca doi liceeni sint cercetati in stare de arest dupa ce au fost prinsi cu cannabis la vinzare chiar in centrul Focsaniului. "Exista un fenomen, pe fondul copiilor asa-numiti "abandonati" de parintii care pleaca la munca in strainatate. Este un fenomen amplificat chiar in ultimul an, o data cu aparitia magazinelor "de vise". Mai toti tinerii, chiar si cei mai mici, cu virste sub 18 ani, consuma in mod regulat acele plante din categoria etnobotanicelor, care au fost legale la un moment dat. Insa, mascat de aceste magazine, au consumat si alte tipuri de drog. Pe de alta parte sint foarte multi consumatori si in rindul celor care au lucrat in tari ca Italia si care si-au continuat acest viciu in tara", ne-a declarat procurorul sef al DIICOT Vrancea, Gheorghe Stanciu.


Traficanti la 17 ani


Depistarea traficantilor, fie chiar si de ocazie, care vind citeva "jointuri" pentru a-si asigura portia zilnica, este laborioasa, intrucit cei care fac acest lucru au invatat sa fie prevazatori. Cu toate acestea, in ultimele doua saptamini fiecare inceput de week-end a insemnat o noua ancheta pe aceasta linie, dat fiind faptul ca aceste cercuri au fost depistate in urma cu citeva luni. Ultima data, patru vrinceni au fost arestati preventiv in urma unui flagrant pe linia traficului si consumului de droguri. Cu toate acestea, la aceasta grupare au aderat si alte persoane. Doi tineri, de 17 ani, sint elevi la Colegiul "Valeriu D. Cotea" din Focsani si au fost prinsi in flagrant in parcul din spatele Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia". Pina la recursul care se va judeca la Galati saptamina aceasta, Emilian Cojocea, de 19 ani, Mircea B., de 17 ani, Diana Stoica, de 21 de ani si Cristi Toma, de 19 ani, au fost arestati pentru trafic si consum de droguri. Daca primii doi au fost prinsi in flagrant in parc, ultimii au fost legati de aceasta grupare dupa ce la perchezitii s-au gasit mai multe resturi de tigara cu continut stupefiant, confectionate artizanal. Cum tinerii sint in vizorul anchetatorilor de mai mult timp, este posibil ca cercetarile sa aduca si alte nume pe tapet. Un alt caz in lucru in acest moment este cel al tinerei din Rimnicu Sarat, studenta la Jurnalism in Bucuresti, implicata intr-o retea de trafic de droguri alaturi de doi vrinceni de etnie roma. Ionel Chiriac, Ionel Iancu, ambii din Slobozia Bradului, si Geanina Vasile sint cercetati pe motiv ca, timp de aproximativ trei luni, au constituit o grupare infractionala, detinind cannabis adus din Italia in scopul comercializarii. Anchetatorii spun ca cei trei cautau o piata de desfacere in Vrancea si in judetele invecinate, iar daca comercializarea ar fi fost un succes urmau sa primeasca stupefiante mai puternice.


Vrincenii, mai degraba tutungii si machitori decit drogati


Centrul de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog Focsani declara, in urma recentelor cazuri in care tineri din oras au fost implicati in trafic si consum de droguri, ca sint tentative de a se crea o piata a stupefiantelor si in judetul nostru. Potrivit declaratiilor facute de Razvan Candrea, de la Centru, in Vrancea se consuma droguri, dar nu este un flagel. De altfel, o statistica realizata de Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative al Inspectoratului General al Politiei Romane pe anii 2005-2008, numarul de infractiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri a fost cam acelasi, de la 15 cazuri in 2005, la 8 si cite 9 in anii urmatori. In 2008, potrivit unui sondaj al Agentiei Nationale Antidrog, vrincenii recunosteau ca mai degraba beau peste masura si fumeaza decit sa se drogheze. Astfel, 51,3% dintre repondenti recunosteau ca au fumat, in timp ce 83,9% spuneau ca au consumat bauturi alcoolice. Dintre acestia, 40,6% erau sinceri si spuneau ca au ajuns la betie crunta. 4,2% dintre vrincenii chestionati au mai spus ca au luat tranchilizante sau sedative fara prescriptia medicului, in timp ce 2,5% dintre intervievati au afirmat ca si-au facut cocktailuri din alcool asociat cu pastile. Doi vrinceni din o suta au recunoscut la sondaj ca au fumat marijuana sau hasis. Consumul de ecstasy, heroina, cocaina sau amfetamine era de 0,4%. 0,9% dintre repondentii din Vrancea au spus ca au luat steroizi anabolizanti. In 2008, nici un vrincean nu auzise de mirajul ciupercilor halucinogene, consumul lor explodind anul trecut odata cu deschiderea "magazinelor de vise" in care se vindeau amestestecuri de plante cu continut halucinogen. Pe zone, in 2007, regiunea Moldovei atingea Nirvana cu joint-uri de 1,1% consum de cannabis si 0,1% de pastile de ecstasy.


"Visele", cosmaruri in instanta


O data cu intrarea in ilegalitate a etobotanicelor, mai multi administratori ai magazinelor "de vise" risca dosare penale si chiar trimiterea in judecata. Recent, administratorul unui magazin de acest gen s-a ales cu dosar penal pe motiv ca oferea spre vinzare tinerilor debusolati cinci tipuri de plante etnobotanice, consumate ca surogat de drog. Oamenii legii au ridicat mai multe probe de la fata locului, iar in urma analizelor efectuate la un Laborator de specialitate din Bucuresti s-a stabilit ca doua dintre aceste produse contin substante stupefinate. Mai exact, era vorba de hasis. "Pina la interzicerea vinzarii acestor tipuri de substante, pentru noi depistarea a fost una ceva mai dificila, deoarece administratorii se prevalau ca vind produse legale. Luam probe prin sondaj, le trimiteam la analiza, iar in functie de rezultat au fost intocmite si dosare penale. Unii declarau la cercetari chiar ca nu aveau cunostinta de continut, intrucit se ocupau doar cu vinzarea", a mai precizat procurorul sef al DIICOT Vrancea.


3 ani pentru droguri din strainatate


Intre 2008 - 2009, doi focsaneni au fost condamnati in doua dosare distincte la cite 3 ani de inchisoare pentru trafic si consum de droguri. Desi initial George Nedelcu a primit pedeapsa cu suspendare, in apel cei 3 ani au fost transformati in executare. Acesta a fost arestat in urma unui flagrant din 2008, la Adjud, in timp ce se intorcea din Italia, asupra lui gasindu-se rezina de canabis. Nedelcu a fost acuzat ca ar fi comercializat in perioada august 2005 "" iulie 2008 diverse cantitati de stupefiante, pe care si le procura din Italia. Si Gabriel Baciu, judecat pentru trafic si consum de droguri, a fost condamnat tot la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru mai multe fapte petrecute in 2007. Tinarul a recunoscut doar ca a consumat ocazional si ca mai oferea uneori droguri prietenilor, dar gratis.


Din 12, multi au scapat doar cu amenzi


Cazurile cu trafic si consum de droguri sint deosebit de sensibile. Daca in unele procese sentintele au fost clare, modificarile in caile de atac fiind unele minore, un caz rasunator a fost cel al celor 12 inculpati in dosarul de trafic si consum de droguri demarat in 2007. Cauza, finalizata in 2008, s-ar putea intoarce in Vrancea, dupa ce prima sentinta a fost casata. In octombrie 2008, dupa mai bine de un an de la startul procesului, Razvan Victor Prichici a fost condamnat la 1 an si 8 luni inchisoare, iar Nicolae Iustin Manole la 1 an si 6 luni inchisoare, cei doi fiind singurii cercetati pentru trafic, detinere si introducerea in tara a drogurilor. Ceilalti inculpati au fost judecati pentru detinere de droguri pentru consum propriu sau pentru comercializare. Chiar si asa, doi inculpati, Ionut Monel Cernica si Iulian Cezar Lungu, au primit pedepse marite din cauza antecedentelor. Cernica, desi condamnat in dosar la 8 luni inchisoare, la aceasta pedeapsa s-a aplicat si cea cu suspendare de la Judecatoria Chisineu-Cris, astfel incit au rezultat 2 ani si 2 luni. Lungu, zis "Leo", a fost condamnat la 8 luni inchisoare, la care s-a alaturat o pedeapsa primita la Judecatoria Deva, rezultind un 1 an de inchisoare. Alexandru Boros, singurul care nu a recunoscut acuzatiile, a fost condamnat la 6 luni cu suspendare, in timp ce Nicolae Robert Potlog, zis "Bob", si sotia lui, Florina, au primit amenzi penale in valoare de 500 lei fiecare. Constantin Simion Hritcu, zis "Chelu", a fost condamnat la 1 an inchisoare, iar ceilalti inculpati au fost amendati penal de instanta cu sanctiuni cuprinse intre 500 si 1.500 de lei. (N. CRISTEA, I. CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
ce tot se dau in barci politistii astia de cacat? au prins 2 fraieri de pusti cu cateva grame si se dau eroi. sunt sigur ca in focsani se vad droguri cu kilogramele si ei stiu de treaba asta dar nu citeste integral
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
Conform DEX, drogurile in acceptiunea de stupefiant sunt "substante care inhiba centrii nervosi si care, folosite des, duc la obisnuinta". Ori cannabisul nu duce la obisnuinta si in marea majoritate citeste integral
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
Hai sa fim serioshi,3 sferturi din adolescentii din Fcs folosesc droguri,iar nici unul dintre cei prinshi nu este un \"mare dealer\".Condamnandu`le viata lor nu vor rezolva absolut nimic,azi sunt citeste integral
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
TARZAN ai sa vezi ca te prind...
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
imi pare rau pentru cristi toma si pentru diana eu stau in fcs si ii cunosk foarte bene si politia muie
, acum 739393 zile, 11 minute, 16 secunde
k e l l u fraierilor nu c h e l u k a praduitorului k flagrantu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.