Ultima oră

Sindicalistii inconjoara Parlamentul in timpul dezbaterii motiunii

Ziarul de Vrancea
15 iun 2010 497 vizualizări
Sindicalistii vrinceni cred ca motiunea de cenzura are sanse de 50% sa treaca in Parlament u initiatorii motiunii arata ca încrederea natiunii în Guvern a disparut si ca masurile de austeritate decise de guvernanti nu sint unele anticriza, ci unele pe care le-ar face un chirurg macelar

Sindicalistii din Vrancea se vor alatura astazi lantului uman format in jurul Parlamentului Romaniei in timpul debaterilor generate de motiunea de cenzura depusa de PSD. Cele doua Camere ale Parlamentului au programata in aceasta dimineata dezbaterea si votarea motiunii de cenzura a PSD, calculele politice indicind, in principiu, ca demersul social-democratilor nu va intruni numarul necesar de voturi pentru ca Guvernul sa fie considerat demis. Decizia de a protesta in acest mod a fost luata in urma initiativei Guvernului Emil Boc de a taia salariile si pensiile cu 25% respectiv 15%. Astfel, din judet vor merge circa 100 de salariati din agricultura, administratie publica sau de la societati precum ENET, Electrica, Incom Vranco si Vrancart Adjud. Lantul uman ar putea fi format din aproximativ 10.000 de persoane, dupa cum aprecia ieri liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam. "BNS va participa cu 1.500 de oameni la nivel national. Vom protesta si vom incerca sa-i facem pe politicieni sa inteleaga ca trebuie sa se tina cont si de parerea noastra. Masurile propuse le consideram ineficiente", ne-a spus Dumitru Adam, care spera ca deputatii si senatorii sa tina cont de dorintele celor care i-au ales. Si de la filiala Cartel Alfa vor participa 15 persoane la lantul uman din jurul Parlamentului. "Vom pleca in jurul orei 6.00, cu masini personale, fiecare pe cont propriu. Vom sustine cauza noastra si vom cauta sa impiedicam masurile de austeritate asumate de Guvern. Trebuie convinsi parlamentarii din PDL, independentii, UDMR-ul sa voteze motiunea de cenzura si sa pice Guvernul", ne-a declarat Emil Ravoiu, liderul Cartel Alfa Vrancea. Acesta sustine ca in prezent ar fi 50% sanse ca motiunea sa treaca. "Daca nu va trece vom contesta legile la Curtea Constitutionala, vom anunta forurile sindicale si vom ajunge si la CEDO (n.r. Curtea Europeana a Drepturilor Omului) daca va fi nevoie", a adaugat Ravoiu. Sindicalistii spun ca si-au luat toate masurile de precautie pentru a nu fi doboriti de caldura ce se anunta azi.


Se anunta o sedinta cu scintei


Motiunea de cenzura intitulata "Opriti genocidul social" a fost semnata de 120 de parlamentari ai PSD, insa are si sustinerea liberalilor. în text se apreciaza ca reducerile de salarii si pensii nu reprezinta "solutia corecta", se imputa faptul ca, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie", se face referire la "dictatura cu repetitie" si se exemplifica criza multipla - economic, sociala, politica si morala - prin care Guvernul Boc 3 si-a continuat "opera editiilor sale anterioare".Totodata, se precizeaza ca increderea natiunii in Guvern a disparut si ca masurile de austeritate decise de Guvern nu sint unele anticriza, ci unele pe care le-ar face "un chirurg macelar". în acest sens, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sint acuzati ca au procedat "cam ca niste clone ale doctorului Ciomu", taind masiv ca sa opreasca hemoragia. Conducerile reunite ale celor doua Camere au decis, pe 8 iunie, ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta si votata pe 15 iunie, de la ora 10.00. Textul motiunii a fost citit pe 9 iunie, partial, in plenul reunit al celor doua Camere, in conditiile in care parlamentarii au fost de acord cu limitarea lecturii pentru a nu-l lasa sa astepte pe presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, aflat in Romania, care urma sa tina un discurs in fata deputatilor si senatorilor. Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Pentru ca motiunea sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi. Deputatul PDL Daniel Oajdea a anuntat oficial, duminica, dupa o dezbatere pe care a avut-o cu cetatenii din colegiul sau electoral din Iasi, ca va vota motiunea de cenzura initiata de opozitie. BPN al PDL a decis, luni, sa propuna excluderea acestuia din partid. La rindul sau, deputatul PDL Teo Trandafir a declarat aseara ca va vota motiunea pentru ca nu poate sustine reducerea pensiilor. Liberalii si social-democratii au anuntat ca vor vota cu bilele la vedere. Simultan cu sedinta comuna a celor doua Camere, Palatul Parlamentului va fi inconjurat de sindicalisti. (Daniel GIRLEANU, Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.