Ultima oră

Perdele forestiere in 32 de localitati

Doina Ganea
15 iun 2010 738 vizualizări
Pe 341 de hectare de teren din Vrancea vor fi realizate perdele forestiere u autoritatile locale incearca sa-i convinga pe locuitori de necesitatea infiintarii acestora

Reprezentantii a 32 de primarii vrincene s-au intilnit ieri la Prefectura pentru dezbaterea unui proiect privind crearea de perdele forestiere pe marginea drumurilor nationale din zona de sud a judetului. Prefectura deruleaza in aceasta perioada o serie de intruniri in vederea cresterii suprafetelor de paduri prin infiintarea perdelelor forestiere. întrucit proiectul implica o serie de aspecte tehnice importante care se cer puse la punct, la sediul institutiei s-a desfasurat ieri o intilnire de lucru la care au participat prefectul Ion Oprea si reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniu, respectiv, Consiliul Judetean, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare si Directia Silvica. în cadrul intilnirii a fost prezentat studiul de fezabilitate ce prevede realizarea de perdele forestiere pe o suprafata de 341 ha de teren. Dupa realizarea acestuia au fost identificate amplasamentele, s-a discutat cu primarii din judet, iar acum trebuie convinsa populatia de necesitatea infiintarii acestor perdele de copaci. Primarii vor trebui sa popularizeze aceasta masura, astfel incit oamenii sa cedeze o parte din terenuri. Perdelele de vegetatie vor fi infiintate de-a lungul drumurilor nationale, scut in sezonul rece pentru ca zapada sa nu mai fie viscolita pe carosabil. «Studiul de fezabilitate a fost intocmit pentru 32 de localitati situate in zona de sud a judetului si pentru cele din zona de ses. Proiectul face parte dintr-un program national mai amplu care se va desfasura pe parcursul mai multor ani. De unde va fi facuta finantarea proiectului inca nu s-a stabilit, dar au fost identificate mai multe surse. Incepind de la bugetul statului, la fonduri de mediu sau alte surse», a declarat prefectul judetului, Ion Oprea.


Exproprieri pentru plantare de arbusti


Infiintarea de perdele forestiere a fost sistata in judetul nostu in anul 1997, dupa ce in anii 1988 ""1989 acestea au fost infiintate in zona Maicanesti "" Tataranu pe o suprafata de peste 50 ha de teren. Daca operatiunea va fi reluata, sint programate a fi impadurite 341 de hectare de teren. Acestia vor ramine proprietari, dar vor trebui sa respecte regulile silvice de exploatare. «Va trebui sa discutam cu proprietarii si sa-i facem sa inteleaga despre necesitatea infiintarii acestor perdele forestiere. Daca nu se ajunge la o intelegere, oamenii pot fi despagubiti prin expropriere. Exista o lege in acest sens depusa la Parlament spre aprobare. Potrivit acesteia, terenurile pe care vor fi infiitate perdelele forestiere pot fi declarate de utilitate publica si proprietarii despagubiti. In fond e vorba de suprafete mici de teren, fisii inguste cu arbori specifici zonelor in care vor fi plantati», a precizat prefectul Ion Oprea. Initiativa a avut ca punct de plecare efectele infiintarii acestora asupra culturilor si productiei agricole, solului si apelor, faunei, sanatatii oamenilor si, nu in ultimul rind, asupra asezarilor umane. Fenomenul de inzapezire a cailor de comunicatie, respectiv drumurile nationale din judetul Vrancea, s-a produs in ultimii ani cu o frecventa mai mare si cu depuneri considerabile de zapada pe calea de rulare. Pagubele produse de intreruperea si scaderea sigurantei circulatiei in perioada viscolului, disconfortul la care au fost supusi calatorii, numeroasele blocari sau accidentari, sint suficiente motive pentru crearea acestor perdelele forestiere de protectie impotriva inzapeziriii drumurilor nationale din judet. Programul guvernamental va mai cuprinde crearea de perdele forestiere si la nivelul drumurilor judetene. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.