Ultima oră

Cirligele, singura cistigatoare pe Masura 322

Doina Ganea
11 iun 2010 1202 vizualizări
Doar unul din cele 295 proiecte aprobate, de peste 3 miliarde de lei, pentru renovarea si dezvoltarea satelor a fost cistigat de o primarie din Vrancea u Primaria Cirligele are un proiect de peste 10 milioane de lei care cuprinde reabilitarea drumurilor si construirea unei gradinite u Am fost respins cu acest proiect de doua ori. A treia oara a fost insa perfect , ne-a declarat primarul Stefan Moscu din Cirligele, care le cere colegilor sai care au pierdut sa fie perseverenti

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va contracta 295 de proiecte selectate pentru finantare prin fonduri europene pe Masura 322 privind "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale". Proiectele declarate conforme din punct de vedere administrativ au fost in numar de 2.051, din care 69 au fost depuse de catre 34 de primarii din Vrancea. Primaria Cirligele, condusa de un primar de la PSD, este singura din judet si printre cele 295 de primarii din tara care vor beneficia de fonduri nerambursabile. Cirligele a cistigat un proiect in valoare de 10, 609 milioane de lei, intitulat "Modernizare si reabilitare drumuri, Construire si dotare gradinita, sat Bontesti, infiintare si dotare centru de asistenta dupa program scolar, comuna Cirligele, achizitionarea de dotari pentru caminul cultural "Mihail Simbotin", care a primit 66 de puncte. Proiectele selectate pentru finantare au fost depuse in sesiunea deschisa pentru Masura 322 intre 15 iunie "" 31 iulie 2009. Fondurile europene nerambursabile care vor fi acordate acestor proiecte selectate sint de peste 3,08 miliarde lei, acoperind astfel integral alocarea aferenta sesiunii din perioada iunie "" iulie 2009. Proiectele au fost selectate si evaluate in sesiunea mentionata, avind o valoare totala publica de aproximativ 20 miliarde lei. Perioada necesara evaluarii acestor proiecte a fost direct influentata de numarul mare de proiecte depuse in cadrul acestei Masuri, precum si in cadrul celorlalte Masuri active din cadrul PNDR.


Fondurile europene, sansa dezvoltarii locale


Prin fondurile alocate Masurii 322 s-a finantat o paleta larga de actiuni, incluzind atit dezvoltarea infrastructurii rurale, cit si serviciile pentru populatia locala sau conservarea traditiilor. Astfel, proiectele selectate vor primi fonduri pentru imbunatatirea retelelor de drumuri, infiintarea si dotarea centrelor "after school", reabilitarea, modernizarea si dotarea caminelor culturale, infiintarea gradinitelor, infiintarea centrelor sociale de ingrijire batrini, restaurarea bisericilor si a monumentelor istorice, etc. Din Vrancea au participat la aceasta sesiune de proiecte pe Masura 322 un numar de 34 de primarii care au depus in total 69 de proiecte, unele dintre unitatile administrative depunind un proiect, iar altele cite patru. Din pacate din atitea proiecte depuse, doar unul singur a a fost selectat. Este vorba de unul din cele 3 proiecte depuse de Primaria Cirligele. Primarul comunei, Stefan Moscu, ne-a declarat ca accesarea fondurilor structurale este cheia dezvoltarii locale si recomanda tuturor primarilor sa persevereze, chiar daca acum au pierdut. "Am fost respins cu acest proiect de doua ori, la mustata cum se spune. A treia oara a fost insa perfect. Trebuie sa angajezi un consultant bun si sa nu omiti nici un detaliu din ghidul solicitantului. Sa tratezi cu atentie si seriozitate orice amanunt. Noi am avut acoperite toate componentele, infrastructura, invatamint, cultura, social", ne-a spus primarul Moscu. Primarul se pregateste sa incheie contractul de finantare la Centrul de la Constanta, urmind ca pina la sfirsitul anului sa se realizeze si achizitiile, iar pina in 2012 aproximativ 95% din drumurile din Cirligele sa fie modernizate, gradinita construita si caminul cultural reabilitat.


Cistigatori fara loc


Multi primari care au depus astfel de proiecte si nu au fost selectate vor sa conteste deciziile de selectie ale APDRP. Altii s-au resemnat si spera sa cistige bani din alte masuri si proiecte. "Ce contestatie sa mai facem? Am fost clasat pe locul 2 din Vrancea, cu 57 de puncte, dupa cistigatorul de la Cirligele. Pentru ce sa facem contestatie si ce sa scriem acolo? Fiindca noi am fost declarati eligibili, dar fara finantare. Stiti cum se spune, admis fara loc!", ne-a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene, al carui proiect depus era in valoare de 10,4 milioane de lei. Oamenii sustin ca au tocmit pe bani grei firme de consultanta care le-au realizat proiectele si tot nu au cistigat. "Am colaborat cu o firma de consultanta de la Iasi, dar am obtinut doar 45 de puncte pentru un proiect de 10,5 milioane de lei. Nu stiu ce va fi fiindca de la Vrancea n-a cistigat decit o primarie. Mai multe proiecte au cistigat primariile din Ardeal", ne-a spus si primarul din Dumbraveni, Ionel Strimbei.


Proiectul nu se plateste inainte


Neoficial unii specialisti din cadrul APDRP ne-au declarat ca primariile au gresit cind au incheiat contractul cu firmele de consultanta cu plata integrala a asistentei la etapa de conformitate. "Trebuia incheiat contract cu cei de la consultanta pina la intrarea in plata nu pina la conformitate. Toate proiectele ajung la etapa de conformitate. Abia de aici incolo apar problemele. Trebuie sa se depaseasca si etapa de eligibilitate si sa se ajunga la intrarea in plata si apoi primaria sa achite comisionul pentru consultanta. Asa se pierd bani degeaba si nu se mai recupereaza", ne-au declarat surse din piata. Reprezentantii APDRP sint de parere ca s-au pierdut puncte importante in selectarea proiectelor pe componenta asociativa. "E dreptul dumnealor sa faca aceste contestatii daca vor. Multe primarii au pierdut puncte importante la parteneriatul cu ONG-urile. La unii documentatia depusa nu s-a ridicat la normele UE", ne-a spus directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Vrancea, Costel Marica. (Doina GANEA)


Primarii care au depus proiectele pe Masura 322


Majoritatea proiectelor depuse de primarii au avut in vedere dezvoltarea infrastructurii localitatii respective, infiintarea unor centre de zi pentru copii, reabilitarea unor camine culturale.


1. Andreiasu de Jos (PNL) "" 2 proiecte

2. Bolotesti (PSD) "" 1

3. Cirligele (PSD) - 3 "" 1 proiect cistigat

4. Cimpuri (PD-L) "" 2

5. Cotesti (PSD) "" 2

6. Ciorasti (PSD) "" 2

7. Dumbraveni (PD-L) "" 2

8. Dumitresti (PNL) "" 1

9. Fitionesti (PSD) "" 2

10. Garoafa (PSD) "" 2

11. Golesti (PSD) "" 3

12. Gugesti (PSD) "" 2

13. Jaristea (PNL) "" 2

14. Homocea (PNL) "" 2

15. Jitia (PNL) "" 1

16. Milcovul (PSD) "" 2

17. Movilita (PNL) "" 2

18. Negrilesti (PSD) "" 4

19. Paunesti (PD-L) "" 2

20. Paulesti (PSD) - 2

21. Poiana Cristei (PD-L) "" 2

22. Racoasa (PSD) - 4

23. Sihlea (PNL) - 1

24. Slobozia Bradului (PNL) "" 1

25. Suraia (PD""L) ""1

26. Tifesti (PD-L) "" 2 proiecte

27. Timboiesti (PSD) "" 1

28. Tataranu (PSD) - 2

29. Urechesti (PSD) "" 2

30. Valea-Sarii (PD-L) -1

31. Vidra (PSD) "" 2 proiecte

32. Vintileasca (PNL) "" 4

33. Vinatori (PNL) "" 2

34. Vizantea Livezi (PNL) ""2


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.