Ultima oră

Falimentul bate la usa Spitalului Judetean

Raluca Manolache
11 iun 2010 707 vizualizări
Problemele financiare ale spitalului au fost puse pe tapet inainte de 1 iulie cind unitatea ar putea fi preluata de catre Consiliul Judetean u spitalul nu a reusit sa plateasca datoriile catre furnizori motiv pentru care s-a trezit cu conturile blocate u «Daca nu se achita datoriile vom intra in colaps», spune Nicolae Moise, managerul unitatii

Cu datorii de 16,4 milioane de lei (164 miliarde lei vechi) catre furnizori, Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani va intra in faliment, daca autoritatile nu vor face o infuzie de bani. Fondurile pentru medicamente si materiale sanitare sint ca si inexistente, motiv pentru care bolnavii sint pusi in situatia de a plati bani grei pentru a beneficia de pilulele si flacoanele de care au nevoie si de care ar trebui sa beneficieze pentru ca dau bani la asigurarile de sanatate. Dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului, a "pus pe tapet" ieri problemele financiare cu care se confrunta unitatea pe care o conduce si care ar putea fi preluata de la 1 iulie de catre Consiliul Judetean. Deficientele intimpinate au fost prezentate cu o zi inainte de intilnirea de la Constanta, unde se va aborda tema descentralizarii din sanatate, mai exact trecerea spitalelor catre consiliile judete si locale. Asa se face ca managerul general Nicolae Moise a facut cunoscut necesarul de bani in functie de cheltuielile care se fac in fiecare luna.


Cheltuieli mari, buget insuficient


In acest an, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a dat spitalului un buget de 44 milioane de lei, in conditiile in care pina in luna aprilie unitatea a "inghitit" deja 12,7 milioane de lei. Practic spitalul mai are de cheltuit aproape 30 milioane de lei pina la finele acestui an, bani ce ar trebui sa fie suficienti si pentru plata salariilor, si pentru plata utilitatilor, si pentru achitarea facturilor catre toti furnizori fie ca sint de medicamente, materiale sanitare, fie ca este vorba de cei care asigura hrana pacientilor. Unitatea mai primeste pe spital 44 mii de lei pentru investigatii paraclinice, pe explorari functionale s-au alocat 27 mii de lei, iar pe anatomie-patologica au fost alocati 55 mii de lei. Si programele de sanatate beneficiaza separat de buget, acesta fiind de 3,8 milioane de lei. Astfel, din acest buget 3,7 milioane de lei merg pe salarii, 200 mii de lei sint cheltuiti pe tichetele de masa, iar pentru utilitati se cheltuie lunar 300 mii de lei, o suma cu 30% mai mare de la darea in folosinta a noului Spital de Infecto-Contagioase. De asemenea, spitalul mai are nevoie de 1 milion de lei (10 miliarde lei vechi) pe luna pentru achizitionarea de medicamente sau materiale sanitare. Asta in conditiile in care banca sanitara nu achita toate serviciile, banii virati in cont fiind suficienti doar pentru plata salariilor celor peste o mie de salariati, ale caror lefuri sint cuprinse intre 700 si 7.500 de lei. De exemplu, in aprilie, spitalul a prestat servicii medicale in valoare de 5,7 milioane de lei, iar CAS a platit doar 3,5 milioane de lei. Ulterior s-a mai dat 1 milion de lei, suma insuficienta insa.


Conturi blocate si executari silite


Pe linga platile curente unitatea mai are de achitat si arieratele din 2008, 2009 si primele luni din 2010 in valoare de 16,4 milioane de lei. Pentru ca spitalul s-a trezit in imposibilitate de plata, conturile au fost blocate, fiind cinci dosare de executare silita inaintate de furnizori. "In trei dosare s-a reusit sa facem esalonari pe o perioada de cite 12 luni cite 95 mii de lei, intr-un dosar pe o perioada de 15 luni iar colegii nostri de la Ambulanta nu au acceptat nici o esalonare desi initial au fost de acord. Ne-au blocat contul in Trezorerie avind o datorie la ei de 463 mii de lei. Notificari si somatii de plata avem de la 30 de firme. Daca nu se achita datoriile vom intra in colaps, in faliment. Aici este un cerc vicios. Firmele care au de primit bani de la noi nu isi pot plati darile la stat, nu mai fac livrari. Intra si ei in colaps, intram si noi in colaps", spune dr. Nicolae Moise. Acesta a adaugat ca din lipsa fondurilor nu se mai achizitioneaza medicamente de ultima generatie, asa cum se intimpla cu ceva timp in urma, bolnavii fiind tratati cu cele mai ieftine medicamente. Ba mai mult, seful spitalului arata ca materialele ieftine nu sint de cea mai buna calitate. Nicolae Moise a dat exemplu seringile cumparate acum o luna prin licitatie din Bulgaria. "Din 10 seringi trei se arunca la cos", a precizat Nicolae Moise. In aceste conditii este de inteles de ce fac profit farmaciile deschise in jurul spitalului si de unde bolnavii cumpara adesea medicamente si materiale sanitare. (Raluca MANOLACHE)


Pensionari anticipate la spital


Spitalul Judetean se confrunta si cu un deficit de personal. Cu atit mai mult cu cit de curind sase cadre au decis sa se pensioneze anticipat cu data de 1 iunie 2010. "Nu vad de unde am mai face reduceri. Avem sectii unde nu putem sa asiguram turele cu asistente si infirmere", spune managerul general Nicolae Moise, sustinut de PDL, in conditiile in care se anunta reduceri de posturi in sistemul bugetar. Acesta a prezentat o situatie cu salariatii din unitate in conformitate cu posturile aprobate de Ministerul Sanatatii. Daca la medici au fost aprobate 163,5 posturi doar 132,5 sint ocupate, la asistenti exista 710 posturi, dar sint ocupate doar 688, la infirmiere exista 223 de posturi si sint ocupate 209. In cazul personalului TESA sint 82 posturi si sint ocupate doar 74. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.