Ultima oră

Manastirea Buluc, prinsa intr-o carte

Valentin Muscă
11 iun 2010 2015 vizualizări
monografia prezinta viata religioasa a celui mai vestit asezamint religios din Odobestii de altadata u Manastirea Buluc este o oaza de tihna, la citiva kilometri de Odobesti, traseul pina aici fiind un mod de contemplare si relaxare

Povestea ctitoriei boierului Caragea a fost eternizata intr-o carte, editata de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei. Cu un titlu scurt - "Manastirea Buluc", lucrarea este de fapt o introducere in istoria asezamintului fondat sub Magura Odobestilor de boierul Caragea in 1679. Monografia ne prezinta viata religioasa a celui mai vestit asezamint religios din Odobestii de altadata, localitate care se mindrea la sfirsitul secolului XVIII cu trei asezaminte monahale. Fostul Schit Buluc, devenit intre timp manastire, a ajuns, in urma mai multor reorganizari administrative, la comuna Jaristea. Din monografie descoperim si intersantul destin al boierului Caragea, care s-a calugarit si a devenit egumenul schitului. Astazi, un cartier si o strada ii poarta numele in Odobesti. In ciuda tuturor greutatilor prin care au trecut monahii, viata religioasa de la Buluc a continuat pina la desfiintarea Schitului in 1959.

Redeschis in 1990, ca Schit de calugari, a fost transformat in Manastire de maici in 1993 si asa este si astazi. Lucrarea ofera imagini rarisime cu pomelnicul Schitului din 1831 si icoane vechi din secolele XVII sI XVIII. Cunoscuta mai putin decit ultramediatizatele manastiri-pensiuni de genul Dalhautilor, Manastirea Buluc este inca o oaza de isihie (liniste, iluminare, n. r.), situata la numai citiva kilometri de Odobesti. Asezamintul este accesibil pe jos, dar si cu cele mai moderne mijloace de transport. Din Odobesti se ajunge pornind pe strada Magurii, trecind pe linga celebra crama a generalului Rascu (Tenuta), se trece prin satele Varsatura si Padureni, si dupa o ora de mers pe jos se ajunge la poalele padurii Manastirii. Dupa un popas linga lacul donat asezamintului de odobesteni acum doua secole, putem pasi pragul bisericii de lemn la al carei altar se savirseste Sfinta Liturghie din 1679. Monografia cu povestile vietii monahilor de la poalele Magurii nu poate fi achizitionata decit de la pangarul bisericii de lemn cu hramul "Pogorirea Duhului Sfint "" Sfinta Treime". Pentru aceasta insa trebuie sa facem urcusul duhovnicesc de la Odobesti, la Buluc, un urcus care merita facut, mai ales ca la capatul sau ne intimpina nu numai monografia, ci si duhul sihastrilor care au vietuit pe aceste locuri pina mai ieri. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.