Ultima oră

ESENTIAL: Compania de Autostrazi a explicat cum poti sa castigi un contract de 3 milioane de euro cu SRL infiintat in timpul licitatiei

Ziarul de Vrancea
9 iun 2010 470 vizualizări
Metoda parteneriat grup de persoane fizice

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a transmis la solicitarea HotNews.ro un punct de vedere in cazul contractului de 3 milioane de euro atribuit unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat la licitatie. Compania de Autostrazi sustine ca este perfect legal ca o companie sa se infiinteze in timpul procedurilor de licitatie. Reprezentantii CNADNR mai sustin si ca societatea care a castigat a intrat in licitatie ca si parteneriat grup de persoane fizice si ca mai apoi s-a constituit ca SRL.

Vezi aici explicatiile CNADNR


HotNews.ro a publicat luni 7 februarie investigatia Premiera in Romania: Compania de Autostrazi a atribuit un contract de 3 milioane de euro unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat in licitatie. Investigatia HotNews.ro arata ca in februarie 2007 Compania de Autostrazi a incheiat cu Ascot Engineering Services SRL un contract de consultanta de peste 3 milioane de euro finantat dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Ascot Engineering Services SRL, ai carui actionari sunt trei britanici, a fost infiintata in 9 octombrie 2006, la patru luni dupa ce au inceput procedurile de licitatie si la sase zile dupa ce compania a depus oferta cu care a castigat licitatia. Ascot Engineering Services SRL a avut si un mic avantaj tactic in castigarea contractului, doi dintre asociati fiind angajati ai Companiei de Autostrazi in timp ce se derula licitatia de 3 milioane de euro.


Referitor la faptul ca Ascot Engineering Services SRL s-a infiintat ca si companie in timp ce procesul de licitatie era in derulare, Compania de Autostrazi acrediteaza ideea ca legislatia permite ca la o licitatie sa participe o companie care se infiinteaza in timp ce procedurile sunt in derulare. Iata raspunsul CNADNR:


"La data de 28 aprilie 2006 a fost publicată InvitaÃia pentru Exprimarea Interesului (Precalificare) prin care se solicitau Expresii de Interes pană la data de 16 iunie 2006. în urma invitaÃiei au răspuns 13 (treisprezece) operatori, dintre care au fost selectaÃi 4 (patru) operatori pentru depunerea ofertelor tehnice ºi financiare, printre aceºtia numărandu-se ºi ASCOT Engineering care, la momentul depunerii expresiilor de interes s-a prezentat ca un "parteneriat grup de persoane fizice".


Potrivit Directivei 2004/18/CE, prin termenul de "operatori economici" ce pot participa la o licitatie se inÃelege, cităm: "....orice persoană fizică sau juridică ori entitate publică sau grup de astfel de persoane ºi/sau entităÃi care oferă pe piaÃă servicii privind execuÃia de lucrări".


în aceeaºi Directivă se precizează: "Ofertantul sau candidatul (...) nu poate fi respins doar pentru faptul că, in conformitate cu legea Ãării in care se atribuie contractul, i se solicită acestuia să fie constituit ca persoana fizică sau ca persoană juridică."


In plus, Directiva prevede clar că "un grup de operatori economici poate depune oferta sau poate candida". Ca să depună o ofertă sau o solicitare de participare, acestor grupuri "nu li se poate impune de către autorităÃile contractante - in speÃă (CNADNR) - să iºi asume o anumită formă legală, dar grupului selectat i se poate solicita să facă acest lucru atunci cand i s-a atribuit contractul, in situaÃia in care această schimbare este necesară pentru buna indeplinire a contractului."


NOTA HotNews.ro


* Din explicatiile CNADNR se intelegea ca ASCOT Engineering s-a inscris la licitatie si ca legislatia europeana permite schimbarea formei juridice dupa atribuirea contractului. In raspunsul CNADNR sunt cateva inadvertente. Contractul de 3 milioane de euro a fost atribuit de CNADNR SRL-ului Ascot Engineering Services si nu "parteneriat grup de persoane fizice" Ascot. Compania Ascot Engineering Services s-a constituit ca SRL pe 6 octombrie 2006 in timp ce oferta tehnica pentru licitatie a fost depusa la CNADNR pe 3 octombrie 2006. CNADNR a furnizat HotNews.ro si actul constitutiv al Ascot Engineerig Services SRL. Din acest document reiese ca actul constitutiv al societatii dateaza din 2 octombrie 2006 adica cu o zi inainte de depunerea ofertelor tehnice, 3 octombrie 2006.


* Din documentele licitatiei mai rezulta si un alt aspect; pe 16 iunie 2006 Ascot Engineering Services apare pe o lista de 12 companii care au depus oferta in cadrul licitatiei. Tabelul cu oferte precizeaza clar ca este vorba de oferte depuse de companii si nu de catre "grup de persoane fizice", asa cum sustine Compania de Autostrazi. Pe 12 iulie s-a desfasurat a doua runda a licitatiei. In procesul verbal se consemneaza faptul ca unul dintre membrii comisiei de licitatie se refera la Ascot Engineering Services ca si companie nu ca si grup de persoane fizice. "Doamna Anamaria Maharea a cerut clarificari legate de implicarea companiei Ascot, reprezentata de dl. Andrew Nesbitt...", se mentioneaza in procesul verbal al licitatiei. Din acesta nota intelegem ca in cadrul licitatiei Ascot Engineering Services era mentionata ca si companie (desi juridic compania nu exista) nu "grup de persoane fizice" cum sustine Compania de Autostrazi.


CNADNR a mai prezentat si desfasuratorul licitatiei dar si documentele de infiintare ale Ascot Engineering Services. Iata precizarile CNADNR:


"Data de depunere a ofertelor tehnico-financiare a fost 3 octombrie 2006. ASCOT Engineering, la data 3 octombrie 2006, a facut dovada că este constituită ca persoană juridică prin documentele următoare: incheiere de autentificare nr. 2414 a Actului Constitutiv din data de 2 octombrie 2006; Verificare disponibilitate ºi rezervare denumire a firmei numărul 420395", eliberat de Oficiul Registrului Comertului de pe langă Tribunalul Bucureºti in data de 02 octombrie 2006. Alte documente justificative au fost depuse in perioda de analiza a ofertelor. Registrul ComerÃului a eliberat certificatul de inregistrare a firmei ASCOT la data de 11 octombrie 2006, cu mult inainte de finalizarea procedurii, respectiv 16 ianuarie 2007. Contractul a fost semnat in 13 februarie 2007 ºi a intrat in efectivitate in data de 20 februarie 2007."


NOTA HotNews.ro:


* Din raspunsul CNADNR intelegem ca este perfect normal ca o companie sa castige un contract desi s-a infiintat cu trei luni inainte de semnarea contractului. Reprezentantii Companiei de Autostrazi uita sa mentioneze insa ca in anuntul de participare al licitatiei si in caietul de sarcini au impus conditii de participare pentru companiile care depun oferte. Iata conditiile de participare la licitatie impuse chiar de Compania de Autostrazi:

* -consultantul trebuie sa aiba experienta vasta in contracte similare FIFIC Rosu din 1999 si experienta similara in contracte de proiectare/executie, precum si in planificare, proiectare si implementarea proiectelor de autostrazi.

* -detalii privind experienta in contracte similare realizate in ultimii zece ani.

* -cifra de afaceri din ultimii cinci ani si numarul de angajati permanenti.

* Reamintim ca Ascot Engineering Services SRL, compania care a castigat contractul de peste 3 milioane de euro, a fost inregistrata la Registrul Comertului din Romania pe 6 octombrie 2006 iar contractul a fost semnat in februarie 2007. Astfel, Ascot Engineering Services avea la data semnarii contractului mai putin de 4 luni de experienta.


Reprezentantii CNADNR au formulat un punct de vedere si asupra faptului ca doi dintre asociatii Ascot Engineering Services SRL erau angajati ca si consultanti ai Companiei in timp ce participau la licitatie. Iata punctul de vedere al CNADNR: "De asemenea, precizăm că informaÃia potrivit căreia consultanÃii englezi sunt angajaÃi ai CNADNR este incorectă. Ei au semnat un contract de consultanÃă cu CNADNR S.A. Nu au carte de muncă ºi nici drepturile unui angajat inclus in grila de personal a Companiei. Potrivit contractului de consultanÃă, ei sunt obligaÃi să acorde asistenÃă tehnică CNADNR, full-time, de cate ori este nevoie, ceea ce nu inseamnă că au statut de salariat."


Nota HotNews.ro:


* Investigatia HotNews.ro a arata ca doi dintre asociatii Ascot Engineering Services SRL aveau relatii contractuale cu CNADNR chiar in perioada in care participau la licitatia pentru contractul de consultanta de 3 milioane de euro. HotNews.ro nu a mentionat ca cei doi asociati ai Ascot Engineering Services SRL ar fi fost angajati cu carte de munca la CNADNR.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.