Ultima oră

Dosarele de venit minim garantat, aprobate pe vot frumos

Daniel Garleanu
9 iun 2010 883 vizualizări
Din 2.000 de dosare verificate in judet aproape 10% sint incomplete

In urma controalelor realizate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea s-a descoperit ca aproape 10% din dosarele pentru venitul minim garantat de stat, potrivit Legii nr. 416/2001, sint incomplete. Aceste dosare au fost incadrate ca nelegale, iar beneficiarii au primit termen de 30 de zile pentru a remedia documentatia in vederea continuarii platii. Astfel, din totalul de circa 2.000 de dosare verificate in primarii, 143 au fost gasite in neregula, motiv pentru care a fost sesizata Curtea de Conturi, iar beneficiarii au fost sanctionati. Controlul a fost efectuat in perioada 1 ianuarie - 4 iunie a. c., in 10 primarii din judet, respectiv Paltin, Maicanesti, Naruja, Adjud, Odobesti, Chiojdeni, Paulesti, Vizantea-Livezi, Slobozia Bradului si Pufesti. Cum s-au cerut economii la bugetul de stat, inspectorii au verificat aspecte precum ajutorul social, alocatia pentru nou nascuti, ajutoarele pentru incalzire, cele de urgenta si pentru inmormintare. Localitatea care a inregistrat cel mai ridicat numar de beneficiari in nelegalitate este Adjud, cu 30 de dosare scoase din plata si 23 suspendate. Pentru perioada urmatoare circa 440 de dosare vor fi anchetate social de primarie. De asemenea, o cifra alarmanta s-a inregistrat si in Slobozia Bradului, unde din 400 de dosare 60 au fost suspendate. "Stabilirea dreptului de ajutor social, a cuantumului, precum si plata acestuia se fac prin dispozitia scrisa a primarului, pe baza documentatiei prezentate de personalul din serviciul de asistenta sociala de la primarie. Raspunderea asupra continutului anchetei sociale revine persoanelor care au efectuat si au semnat ancheta sociala", se arata in legea privind venitul minim garantat. De multe ori insa, primarii acorda cu lejeritate asemenea ajutoare pentru a primi voturi la alegeri din partea beneficiarilor. De asemenea, putini sint cei care presteaza si orele de munca in folosul comunitatii. Verificarile au scos la iveala ca 51,2% din titularii ajutorului social sint barbati. Totodata, 87% din titulari sint persoane apte de munca. (Daniel GIRLEANU)


Agricultura nu face casa buna cu securitatea in munca


Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a luat la "puricat" angajatorii care desfasoara activitati in agricultura. Astfel, inspectorii au aplicat 22 de sanctiuni si au oprit din functiune cinci echipamente ce prezentau riscuri pentru lucratori. De la inceputul anului au fost efectuate 28 de controlale in agricultura in urma carora au fost constatate 82 de neconformitati pentru care s-au dispus masuri de remediere. "Motivarea efectuarii acestei campanii de control o reprezinta faptul ca in activitatile de recoltare a culturilor agricole si horticole sint efectuate numeroase lucrari manuale si mecanice cu un grad ridicat de periculozitate in care pot fi prezenti foarte multi factori de risc de accidentare sau imbolnavire profesionala", spune Victoria Diaconu, directorul ITM. (D. GIRLEANU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.