Ultima oră

In Vrancea se vor aduna toate gunoaiele intr-o zi

Mihaela Beșleagă
9 iun 2010 653 vizualizări
In acest weekend se vor identifica mormanele de gunoi din judet, in cadrul actiunii de cartare din proiectul Let"s Do It, Romania! u pe 25 septembrie voluntarii vor culege deseurile aruncate in toata tara

Constiinta ecologista a vrincenilor poate fi "trezita" prin intermediul unei ample campanii de ecologizare, "Let"â„¢s Do It, Romania", care presupune curatarea de gunoaie a tarii intregi intr-o singura zi. Ieri a avut loc la sediul Prefecturii lansarea proiectului la nivel judetean si semnarea parteneriatului intre Institutia Prefectului si organizatorii miscarii, Asociatia Eco Assist. In acest week-end, pe 12 si 13 iunie, va avea loc si primul pas in cadrul acestui proiect, respectiv identificarea si cartarea mormanelor de gunoaie din judet, Vrancea fiind al 17-lea judet in care are loc aceasta actiune. Cartarea presupune crearea hartii deseurilor, citeva persoane deplasindu-se pe anumite trasee, fiind dotate cu un dispozitiv GPS si puncteaza coordonatele arealelor naturale unde exista mormane de gunoi. în baza hartii realizate vor putea fi estimate resursele necesare pentru reusita proiectului, inclusiv numarul de voluntari necesari in ziua de curatenie. "Ca obiectiv, pe 25 septembrie, printr-o actiune ampla, foarte bine dirijata, sa reusim sa stringem cit mai multe deseuri identificate pe raza judetului. Credem ca va fi un succes, dar conditionat de implicarea tuturor actorilor in acest proiect", a spus prefectul Ion Oprea, care sustine actiunea si in calitate de cetatean. In Vrancea exista deja 93 de voluntari adulti, plus foarte multi elevi, dispusi sa se implice. "Proiectul se concentreaza pe zone din afara localitatilor, unde responsabilitatea nu e asa de bine delimitata, in special in albiile riurilor, in zonele de camping. Vrem sa lucram si la schimbarea mentalitatilor", a spus Mihai Dragota de la Eco Assist. Tinta minima in Romania este de 200.000 de persoane implicate in actiunea de curatenie, adica 1% din populatia tarii. De asemenea, Doina Vraciu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor, a spus ca va sprijini aceasta initiativa, cu atit mai mult cu cit angajatii institutiei au identificat mai multe puncte in care sint aruncate gunoaiele, cu ocazia actiunii de igienizare a malurilor si albiilor riurilor.


Marea curatenie de o zi: 25 septembrie


"Let"â„¢s Do It, Romania!" se vrea cel mai mare proiect de implicare sociala organizat pina in prezent in Romania, care isi propune curatarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale tarii, intr-o singura zi. Ziua de Curatenie Nationala este 25 septembrie. Romania este tara cea mai mare care realizeaza acest proiect, care a fost implementat cu succes in Estonia, Letonia si Lituania, Portugalia si Slovenia. Doua dintre obiectivele principale sint curatarea teritoriului Romaniei de deseurile aruncate la intimplare in ecosistemele naturale si prevenirea reaparitiei acestora. Proiectul se bucura de sustinerea la nivel judetean a Prefecturii, Garzii de Mediu, Agentiei pentru Protectia Mediului, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Inspectoratul Scolar, firma Eco-X. Pentru mai multe detalii despre proiect puteti accesa si siteul www.letsdoitromania.ro. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.