Ultima oră

FINANTE BANCI:Austeritatea in UE: Vezi cat taie alte tari din salariile functionarilor publici si ce planuri vor sa aplice pentru a-si reduce defi

Ziarul de Vrancea
8 iun 2010 483 vizualizări
Masurile de austeritate luate de majoritatea statelor europene au ca element comun reducerea cheltuielilor publice si incercarea de crestere a veniturilor. E drept, cheltuielille mai mici se traduc prin investitii reduse, adica o incetinire a procesului de revenire a economiilor din Europa. Intra si vezi care sunt masurile de austeritate pe care le-au luat statele membre ale UE.


Spania

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat reformarea pietei muncii, rata somajului in Spania scazand in luna mai pentru a doua luna consecutiv. Conform planului Executivului, companiile vor avea posibilitatea sa utilizeze mai mult contractele pentru forta de munca ieftina pentru o gama mai extinsa de angajati, sustine "El Pais". In prezent, contractele speciale permit unor angajati sa fie angajati pe baza reducerii indemnizatiilor de somaj - 33 de zile de salariu pe an lucrat in loc de 45 de zile, cat e in mod obisnuit - in eventualitatea ca mai tarziu ei sunt concediati.


Guvernul spaniol a anuntat ca intentioneaza sa impiedice autoritatile locale sa obtina credite pe termen lung pentru a-si finanta investitiile pana la sfarsitul lui 2011, pentru intarirea finantelor publice. Masura este parte a planului pe doi ani, in valoare de 15 miliarde de euro, pentru reducerea deficitului public, care include si inghetarea pensiilor de stat si o reducere cu cinci la suta, in medie, a salariilor functionarilor publici. Spania intentioneaza sa-si reduca pana in 2013 deficitul public sub trei la suta din PIB, de la 11,2 la suta din PIB in 2009.


Portugalia

Portugalia si-a intarit obiectivele de redresare bugetara, promitand coborirea deficitului public de la 9,4% din PIB in 2009, pana la 4,6% in 2011. Pentru aceasta, guvernul a urcat TVA de la 20 la 21%, a inghetat salariile bugetarilor in urmatorii 4 ani, a redus cu 5% salariile sefilor din administratia publica, a plafonat ajutoarele sociale si a amanat investitia programata a unei linii de tren de mare viteză intre Portugalia ºi Spania


Irlanda

Irlanda a adoptat in 2009 doua planuri de austeritate, unul de 3 si altul de 4 miliarde de euro, printre masurile luate figurand reducerea alocatiilor sociale si o reducere a salariilor functionarilor publici intre 5-15%



Italia


Italia a aprobat in mai un plan de austeritate in suma de 24 de limiarde de euro, care se va intinde pana in 2012. Cheltuielile publice vor fi reduse cu doua treimi iar incasarile urmeaza sa creasca cu o treime. Salariile functionarilor vor fi inghetate in urmatorii 3 ani astfel ca deficitul public al Italiei sa nu depaseasca 5,3%. In prezent, datoria publica a Italiei reprezinta 115,8% din PIB.


Franta

Deficitul public estimat pentru 2010 este de 8% din PIB. Pentru a-l readuce in limita a 3% pana in 2013, Guvernul a anuntat inghetarea cheltuielilor in urmatorii 3 ani si eliminarea unor nise fiscale. Nu sunt excluse scaderi salariale in anii urmatori.


Marea Britanie

Marea Britanie a lansat un drastic program de reducere cu 7,2 miliarde de euro a cheltuielilor publice, fara sa se atinga de bugetele sanatatii si apararii. Cheltuielile agentiilor guvernamentale vor fi reduse la maxim iar angajarile in sistemul public vor fi inghetate.


Ungaria

Planul economic al Guvernului ungar contine reforme structurale si reduceri de taxe pentru cresterea competitivitatii, a declarat purtatorul de cuvant al premierului ungar, Peter Szijjarto. "Dupa ce vor fi cunoscute cifrele privind situatia reala a economiei, in decurs de 72 de ore trebuie prezentat un plan economic", a declarat Peter Szijjarto intr-un interviu acordat postului de televiziune TV2. Szijjarto a reiterat ca bugetul este intr-o situatie mult mai grava decat o arata cifrele prezentate de precedentul Guvern. Potrivit purtatorului de cuvant al premierului ungar, planul de actiune al Guvernului va contine atat masuri pe termen scurt destinate echilibrarii balantei bugetare cat si masuri pe termen lung destinate imbunatatirii competitivitatii, inclusiv reforme structurale si reduceri semnificative de taxe.


Bulgaria

Ministrul bulgar al finantelor, Simeon Diankov, a acordat un ultimatum colegilor sai sa aplice reforme de mare amploare ca sa primeasca bani din bugetul de stat, scrie luni cotidianul sofiot Dnevnik. In proiectul de revizuire a legii bugetului sunt prevazute fonduri suplimentare pentru ministerele muncii, sanatatii, apararii si agriculturii. Aceste institutii isi vor primi insa banii doar daca intreprind o serie de reforme si ofera garantii ca problemele cu care se confrunta in prezent nu vor aparea si la anul.


Proiectul de revizuire a legii bugetului prevede ca veniturile bugetare vor fi cu un miliard de euro mai mici fata de cele prevazute in aceasta lege, adoptata in toamna anului precedent, ceea ce va duce la cresterea deficitului bugetar la peste 1,6 miliarde de euro, adica la 4,8 la suta din Produsul Intern Brut.


In acelasi timp, proiectul prevede 110 milioane de euro mai mult pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 71 de milioane de euro pentru ministerul social, 58 milioane de euro pentru cel al agriculturii si inca 150 de milioane de euro pentru cel al apararii, suma totala ridicandu-se la 1,2 la suta din PIB.


Ca sa-si primeasca banii, Ministerul Muncii si Politicii Sociale trebuie sa finalizeze pana in septembrie un proiect de reforma in sistemul de pensii, a subliniat Diankov. Conditia pusa de Diankov Ministerului Sanatatii este finalizarea reformei in sistemul sanitar, iar ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov, trebuie sa vina cu un proiect de inlocuire a cultivarii de tutun cu o alta activitate pentru care sa nu mai fie nevoie de subventiile acordate cultivatorilor de tutun.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.