Ultima oră

ESENTIAL: ANRMAP: Pretul la contractele de achizitii publice va putea creste prin act aditional pana la maximum 20%, si numai in situatii except

Ziarul de Vrancea
5 iun 2010 472 vizualizări
Autoritatea de reglementare a achizitiilor publice va modifica pragul de 50% pana la care pretul unui contract putea fi majorat ulterior, prin acte aditionale

"Proiectul de modificare a OUG 34/2006 prevede limitarea valorii contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari-servicii suplimentare ori aditionale de la 50% pana la 20% din valoarea contractului initial, doar in situatii exceptionale mai putand fi atins acel prag de 50%", declara presedintele institutiei Cristina Traila, intr-o noua serie de raspunsuri la intrebarile pe care cititorii HotNews.ro le-au adresat in cursul discutiei online de joi, 3 iunie (vezi documentul atasat). Recent, o idee similiara a facut obiectul unui ordin semnat de semnat de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, ministrul de interne.


In proiectul de modificare a legislatiei, existent acum pe site-ul ANRMAP, se specifica:

34. La articolul 122, litera i) se modifică ºi va avea următorul cuprins:

i) atunci cand este necesară achiziÃionarea unor lucrări sau servicii suplimentare/adiÃionale, care nu au fost incluse in contractul iniÃial, dar care datorită unor circumstanÃe imprevizibile au devenit necesare pentru indeplinirea contractului in cauză, ºi numai dacă se respectă, in mod cumulativ, următoarele condiÃii:

....

- valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite ºi a actelor adiÃionale care vor fi incheiate pentru lucrări ºi/sau servicii suplimentare ori adiÃionale nu depăºeºte 20% din valoarea contractului iniÃial;"


Pe de alta parte, intre raspunsurile transmise la intrebarile cititorilor HotNews.ro (vezi documentul atasat) ANRMAP spune ca, totusi, exista si "situatii exceptionale" in care poate fi atins pragul de 50%.


Recent, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, ministrul de interne au semnat un Ordin in care limiteaza posibilitatea de majorare a preturilor din contractele de reabilitare termica la 10%, dar lasa totusi o "portita": majorarea cu pana la 50% este posibila in situatii deosebite, "daca ne conving ca au aparut un cimitir, un vestigiu arheologic, de exemplu". Acest ordin a venit dupa ce Elena Udrea a afirmat in cateva randuri ca nu va mai permite cresteri mai mari de 10%, prin acte aditionale, la contractele castigate prin licitatii.


de Ioana Morovan HotNews.ro, EurActiv.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.