Ultima oră

Nevoile vrincenilor se europenizeaza

Silvia Vrînceanu Nichita
5 iun 2010 982 vizualizări
Uniunea Europeana a declarat 2010 Anul European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale u aproape un sfert din populatia judetului Vrancea beneficiaza de diferite forme de ajutoare sociale oferite de stat u pe fondul recesiunii, rata somajului s-a dublat fata de anul 2007

Judetele din Romania sint incurajate sa se implice mai mult in combaterea saraciei la nivel local, in contextul in care Uniunea Europeana, prin noua sa strategie "UE 2020", si-a asumat un rol important in combaterea saraciei in statele membre. Recesiunea economica a produs insa someri pe banda rulanta, numai in ultimul an peste 2.500 de vrinceni fiind aruncati in bratele incertitudinii sociale odata cu pierderea locurilor de munca. Numarul mare de someri creaza presiune pe bugetele alocate categoriilor sociale defavorizate, in conditiile in care Romania trebuie sa reduca din deficitul bugetar pentru a nu intra in colaps. Daca de la Bruxelles se transmite ca recesiunea economica tinde sa se transforme tot mai mult in criza sociala si pune la incercare solidaritatea europeana, raspunsurile de la nivel local nu sint intotdeauna atit de aplicate pe cit s-ar dori.


Incurcaturi cu planul anti-saracie


Autoritatile vrincene raporteaza la Bruxelles ca peste 8.000 de persoane au beneficiat de pe urma Planului Judetean Anti-saracie si pentru Promovarea Incluziunii Sociale elaborat de Consiliul Judetean Vrancea in 2007 ca urmare a strategiei nationale de profil. "Serviciul Anti-saracie, Combaterea Marginalizarii Sociale si Violentei in Familie organizeaza activitati de asistenta sociala a persoanelor adulte aflate in dificultate, vizind consilierea si integrarea, evaluarea nevoilor persoanelor adulte, ingrijirea de tip rezidential si combaterea violentei, abuzului, traficului si migratiei", se arata intr-un comunicat postat zilele trecute pe site-ul Comitetului Regiunilor, ca avampremiera la forumul organizat in aceasta luna pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale. De asemenea, Serviciul a monitorizat serviciile oferite celor 8.289 beneficiari din 73 de localitati ale judetului, se arata in acelasi comunicat. Datele furnizate catre Bruxelles sint depasite, pentru ca activitatea de combatere a saraciei a fost preluata de la Consiliul Judetean inca de acum trei ani de catre Directia de Munca si Solidaritate Sociala Vrancea, reorganizata intre timp in doua institutii distincte. Poate ca asa se explica si de ce raportarea nu a fost facuta si catre mass-media din Vrancea pentru ca oamenii care ar putea avea nevoie de ajutor sa stie ca exista un organism dedicat nevoilor lor. Totusi, potrivit depesei de la Bruxelles, Consiliul Judetean sustine ca serviciul a desfasurat activitati de identificare a nevoilor sociale individuale, familiale si de grup, furnizare de informatii si servicii adecvate de asistenta sociala, terapie suportiva, consiliere psihologica si dezvoltare a unor masuri cu scopul de a preveni sau limita marginalizarea si excluziunea. Purtatorul de cuvint al CJ Vrancea, Costel Dumbrava, ne-a declarat insa ca institutia pe care o reprezinta nu mai detine informatii actualizate despre aceste aspecte si ca datele trimise catre Comitetul Regiunilor ar fi ajuns pe alta filiera. "Datele sint depasite de mult si au fost preluate de pe un raport care nu mai exista pe site-ul institutiei noastre din 2008. Nu sint informatii care au plecat de la CJ si nu putem raspunde de o informatie preluata de un stagiar de pe Google, probabil pentru a face mai interesant evenimentul", ne-a declarat Costel Dumbrava.


Foamea, potolita si de Bruxelles


Uniunea Europeana a declarat 2010 Anul European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, cu scopul de a intensifica dialogul si relatiile de parteneriat intre autoritati si mediul ONG, intre statele membre, dar si de a combate stereotipurile in ceea ce priveste saracia in Europa. în acest context, pe 8 iunie, Comitetul Regiunilor organizeaza Forumul Raspunsuri locale si pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale. în Romania, autoritatile locale au infiintat organisme care dezvolta proiecte dedicate combaterii saraciei la nivel judetean, insa putine dintre acestea sint cu adevarat eficiente si vin in intimpinarea celor care au nevoie de ajutor. Actualmente, potrivit statisticilor europene, in Romania, alaturi de Estonia, Lituania, Grecia, Italia, Letonia si Spania, intre 19 si 21% din populatie traieste la limita saraciei. Cele mai vulnerabile categorii supuse riscului saraciei sint somerii, tinerii sau persoanele aflate la virsta pensionarii, familiile monoparentale si femeile. La nivelul Vrancei, in jur de 90.000 din cei 400.000 de locuitori ai judetului primesc diferite forme de ajutoare sociale, in judet existind mai multi "poli de saracie" recunoscuti de autoritati. In plus, 60.000 de vrinceni cu venituri foarte mici au primit ajutoare din stocurile de interventie comunitare europene destinate persoanelor defavorizate, constind in 15 kg de faina si 4 kg de zahar, in conditiile in care la nivel national au fost anul trecut peste 2,8 milioane de beneficiari. Pentru anul 2009, tarii noastre i-au fost repartizate 28 de milioane de euro pentru acest proiect, bani proveniti din Fondul European de Garantare Agricola.


Criza a dublat rata somajului


Statisticile lunii mai 2010 arata ca, pe fondul crizei economice, somajul a urcat in judetul Vrancea pina la 8%, fata de 3,9% in aceeasi perioada a anului 2007. Aceasta dupa ce rata somajului in judet a fost ani buni intre cele mai scazute din tara si, potrivit statisticilor, a cunoscut o evolutie descrescatoare imediat dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Ponderea somerilor neindemnizati din total este insa foarte ridicata la aceasta ora, Vrancea fiind depasita la acest indicator doar de judetul Galati. Potrivit Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vrancea, la finele lunii ianuarie, 8.417 de vrinceni nu aveau nici o forma de venit, fiind dependenti de ajutoarele sociale primite de la stat. Un asemenea asistat primeste in medie un ajutor lunar de 125 de lei, echivalentul a aproximativ 29 de euro. Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul isi indreapta insa atentia si catre sistemul de protectie sociala. Premierul Emil Boc a declarat recent ca Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, "pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin care incurajeaza nemunca". Seful Executivului a spus ca actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza in jur de 12 milioane de asisati social intr-o forma sau alta. Specialistii din domeniul spun ca reducerea unor ajutoare fara o analiza riguroasa ar putea conduce la accentuarea gradului de saracie. Aceasta in conditiile in care economia din Vrancea a ramas in urma celei din regiune la capitolul dezvoltare, cistigurile salariale sint mai mici decit media nationala, iar in strategiile de dezvoltare pe termen mediu judetul nostru este vazut ca avind un caracter preponderent "rural-agrar". (Silvia VRINCEANU)


  • Avem purtator de cuvint la Bruxelles


  • Autoritatile locale sint incurajate sa lupte pentru interesele locale si regionale la Bruxelles, ca soli ai tarii noastre la Comitetului Regiunilor. Pina in 2015, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, face parte din Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali, ca membru supleant. Romania are 15 reprezentanti la Bruxelles in calitate de purtatori de cuvint ai autoritatilor locale. La 9 februarie 2010, ei si-au inceput activitatea de membri ai Comitetului Regiunilor (CoR) si s-au angajat sa utilizeze noile competente acordate prin Tratatul de la Lisabona pentru a aduce Europa mai aproape de cetateni. La sesiunea plenara din 9 si 10 iunie 2010, reprezentantii nostri se reunesc in cadrul CoR ca purtatorii de cuvint ai cetatenilor, exprimind asteptarile acestora fata de UE si capacitatea sa de a raspunde la criza actuala. Aceasta in conditiile in care recesiunea economica pune la incercare atit coeziunea teritoriala a Uniunii, cit si increderea cetatenilor in integrarea europeana, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa expediat de la Bruxelles. Oficialii Consiliului Judetean Vrancea ne-au transmis prin purtatorul de cuvint ca nu au nici un reprezentant la sesiunea plenara din aceasta luna pentru ca "nu au fost invitati".


  • Ce este Comitetul Regiunilor


  • Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali. Misiunea celor 344 de membri din cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritatile locale si regionale si comunitatile pe care acestea le reprezinta in procesul decizional al UE si de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au obligatia de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile si orasele. Comitetul se poate adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene, daca drepturile sale nu sint respectate sau daca este de parere ca o lege a UE incalca principiul subsidiaritatii sau nu respecta competentele regionale sau locale. Romania are 15 reprezentanti in acest organism, care au un mandat de patru ani.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.