Ultima oră

Controalele muncii la negru sint primite cu ciinii slobozi

Daniel Garleanu
4 iun 2010 918 vizualizări
Angajatii fara forme legale sint lipsiti de orice protectie, concediu de odihna, asigurare sociala, pensie sau posibilitatea folosirii unei adeverinte in caz de boala u inspectorii de munca spun ca sint amenintati si agresati verbal cind merg in control

Munca fara forme legale a luat in ultima perioada o amploare din ce in ce mai mare. In primul trimestru al acestui an, din cei 5.145 de angajatori inregistrati au fost controlati 519, carora le-au fost aplicate 18 sanctiuni, conform unei statistici prezentate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea. Directorul coordonator al ITM, Victoria Diaconu, a explicat ieri care sint riscurile la care se expun atit angajatii cit si angajatorii daca lucreaza fara a avea inregistrat un contract individual de munca. "Vrem sa informam angajatii si angajatorii despre consecintele negative ale muncii la negru. Am identificat suficiente persoane care lucrau la negru, ca sa ma ingrijoreze. Angajatii sint lipsiti de orice protectie, concediu de odihna, asigurarea sociala, pensie, salariu minim sau posibilitatea folosirii unei adeverinte in caz de boala. Incercam sa descurajam munca la negru", a declarat Victoria Diaconu. La conferinta de ieri a participat si directorul adjunct, Eliza Tarba Botezatu, care a detaliat cauzele care stau la baza fenomenului muncii fara forme legale. Astfel, democrat-liberala a vorbit despre sanctionarea doar a angajatorului, despre necunoasterea legislatiei de catre muncitori, dar si despre somerii care incaseaza o indemnizatie de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si pe care nu vor sa o piarda. "Domeniile in care este intilnita munca la negru sint silvicultura, constructiile, prelucrarea lemnului, panificatie, industria alimentara, comert si industria textila", a spus Eliza Botezatu. Purtatorul de cuvint al institutiei, Mircea Moise, a atras atentia la dificultatile pe care le intimpina inspectorii in teren cind trebuie sa faca controale pentru munca la negru. "Inspectorii sint amenintati, agresati verbal pina la granita de agresiune fizica. Cind se merge la control, angajatorii dau drumu"â„¢ la ciini si cauta sa impiedice desfasurarea actiunii", a adaugat Moise. Pentru a descuraja angajatorii care practica munca fara forme legale s-a dublat amenda contraventionala pentru primirea la munca a unei persoane fara a avea incheiat contract individual de munca in forma scrisa de la 1.500 "" 2.000 lei la o amenda intre 3.000 "" 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a putea depasi valoarea cumulata de 100.000 lei prin Legea 331/2009. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.