Ultima oră

ESENTIAL: Pedeapsa Guvernului pentru primariile si consiliile judetene care fac cheltuieli peste buget: imprumuturi in loc de fonduri nerambursabile

Ziarul de Vrancea
3 iun 2010 522 vizualizări
Guvernul vrea sa imprumute Consiliile locale pentru ca acestea sa-si plateasca datoriile pe care le au catre firmele cu care au contracte, potrivit unui proiect de ordonanta lansat in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor

Scopul acestui proiect este de a reduce restantele pe care le au catre Fisc firmele care au contracte cu primarille si nu si-au platit datoriile catre stat din aceasta cauza. Pana acum, Consiliile locale primeau anual sume importante, fara obligatia de restituire, pentru echilibrarea bugetelor.


Proiectul de lege

Expunerea de motive


Acesti bani erau folositi pentru achitarea datoriilor catre firmele contractate, dezvolatarea infrastructurii si alte achizitii publice. Cam pentru aceleasi lucruri pentru care de acum incolo vor imprumuta bani.


"In anul 2010 Ministerul Finantelor Publice acorda unitatilor administrativ-teritoriale imprumuturi din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobanda de 6,25%, cu termen de rambursare de maxim 5 ani, cu o perioada de gratie de un an, in limita sumei de 1.500.000 mii lei, pentru achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009, fata de operatorii economici, furnizori de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, neachitate la data solicitarii imprumutului. ("¦)


Sumele acordate unitatilor administrativ-teritoriale cu titlu de imprumut din veniturile obtinute din privatizare vor fi utilizate de catre operatorii economici mentionati exclusiv pentru: a) stingerea obligatiilor fiscale restante ale operatorilor economici furnizori de bunuri, servicii sau lucrari ai unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv ale operatorilor economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat; b) stingerea obligatiilor fiscale restante ale operatorilor economici care au de incasat sume restante de la operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat", scrie in proiectul de lege.


Aceasta masura este benefica pentru ca responsabilizeaza consilile locale care cheltuiau fara masura banii primiti pentru echilibrarea bugetara pe lucruri inutile. Pe de alta parte, judetele sarace, cu bugete mici, nu vor putea accesa aceste imprumuturi si ar putea ramane cu facturi neachitate la furnizorii de energie termica, asistentii sociali si alte servicii cu impact direct asupera populatiei.


"Strategic, poate fi un pas (cam dur) catre "hard budget constraints", fara de care relatia centru-local nu poate functiona. Cat a fost crestere economica si ploua cu bani, era haos: primarii cereau punctual derogari de la regulile de alocare (in plus), care se aprobau, mai devreme sau mai tarziu, indiferent de partid. Or, din 1999 cand s-a introdus legea (moderna) cu regulile obiective de alocare, a fost perioada de crestere, asa ca regulile nu s-au aplicat niciodata la sange. Am avut 10 ani de veselie, in care primarii si presedintii de CJ au invatat o singura lectie: sa angajeze cat mai multe cheltuieli si investitii, sa le finalizeze cat mai incet (ca sa aiba motiv sa ceara suplimentari), sa nu calculeze niciodata ce pot si ce nu pot finanta pe 5 ani inainte, sa nu-si plateasca datoriile curente (in special la CET-uri) ca sa aiba de ce sa se milogeasca la guvern in Noiembrie.


Si pe buna dreptate, era irational s-o faca, pentru ca un bun manager nu era rasplatit nicicum, iar unul cheltuitor aiurea primea mereu sume in plus la sfarsitul anului "ca sa nu ramana functionarii fara salarii, sau oamenii in frig", spune Sorin Ionita, director SAR.


Iata ce spun sefii de consilii judetene:


Vasile Pruteanu, presedintele Consoliului Judetean Neamt


"Cred ca este o initiativa buna. Este un blocaj real cu agentii care nu au fost platiti de primarii datorita lipsei de bani. Imprumutul va da posibilitatea primariilor sa-si achite datoriile si cred ca nu vor face abuzuri ci se vor imprumuta rezonabil. Esre un prim pas spre deblocarea situatiei economice si un sprijin al economiei. Sunt multe firme care au executat lucrarile corect pentru primarii, nu au fost platite si au intrat in faliment fiindca nu au reusit sa-si plateasca TVA-ul", ne-a declarat Pruteanu. Referitor la faptul ca de acum incolo vor trebui sa imprumute banii pe care ii primeau fara sa-i ramburseze, acesta spune ca trebuie sa fim intelegatori datorita situatiei in care ne aflam.


Ion Cilea, presedintele Consiliului Judetean Valcea


"In luna martie, am elaborat un proiect prin care am solicitat sa se aloce din fondul de rezerva bugetara al Guvernului si din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010 suma de 13,5 milioane lei pentru achitarea datoriilor acumulate de primaiile noastre. Aceste datorii sunt drepturile pentru ajutorul social, ajutorul pentru incalzirea locuintei, drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, salariile aparatului din primarii. Pe langa acestea am solicitat suma de 12,7 milioane de lei pentru plata lucrarilor realizate si nedecontate prin Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural. Prin aceasta ordonanta se urmareste in fapt protejarea fondurilor bugetare centrale si folosirea acestora in interese obscure si clientelare. Ea reprezinta o potentiala tentatie pentru primarii disperati de presiunea datoriilor si un cal troian viclean introdus pe usa de serviciu a primariilor care - este lesne de inteles - vor fi cu certitudine impinse spre faliment", a spus acesta, pentru Agerpres.


Mircea Ioan Molot, presedintele CJ Hunedoara


"Pe noi nu ne priveste acest proiect de lege. Noi nu avem datorii la nicio firma. Guvernul se obligase sa plateasca niste lucrari care s-au facut la noi in judet si nu le-a platit. Dar este datoria lor. Eu o sa ma intind cat mi-e plapuma. Si daca am nevoie de bani, mai bine fac un leasing pe 5-10 ani, cu dobanda negociata de mine. Nu ma imprumut la stat. Statul roman este cel mai mare pisicher. Oricum, nu mai cred nimic. Acum apare o lege in Monitorul Oficial dupa care spun ca nu-i asa", spune acesta.


de Catiusa Ivanov HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.