Ultima oră

PS Epifanie transmite ca nu se intimpla nimic la Poiana Marului

Daniel Garleanu
4 iun 2010 1048 vizualizări
Credinciosii au facut mai multe afise cu testamentul lasat la 1764 de Cuviosul Vasile, pe care le-au imprastiat in orasele din Vrancea

Soarta manastirii de la Poiana Marului ramine in continuare incerta. Contradictiile intre declaratiile primite din partea Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei si starea de fapt de la manastire tulbura viata duhovniceasca a asezamintului. Arhiepiscopul Epifanie Norocel, prin purtatorul de cuvint al Arhiepiscopiei, preotul Adrian Ionescu, sustine ca la Poiana Marului nu s-a intimplat nimic si nici nu se anunta in viitorul apropiat vreo schimbare. "La Poiana Marului nu se intimpla nimic momentan. Va vom comunica daca vom considera oportun orice schimbare apare. Parintele Macarie este acolo", ne-a declarat zilele trecute preotul Adrian Ionescu, responsabil cu comunicarea din partea Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Cu toate ca realitatea sustine contrariul, fetele bisericesti de la Buzau se caznesc sa para nevinovate. Dupa ce in 2009 P.S. Epifanie a avut prima tentativa de a schimba categoria lacasului considerat "Athos-ul Vrancei", in urma cu o luna a trimis o noua ceata de preoti inarmati de aceasta data cu o decizie de schimbare a celor patru calugari cu citeva maicute aduse de la Manastirea Cirnu din judetul Buzau. Parintele Macarie Besliu si-a exprimat dorinta de a ramine la Poiana Marului, chiar si in conditiile in care Episcopia intentioneaza sa treaca peste memoriul inaintat de cei sase primari din zona. Chiar si enoriasii s-au impotrivit vehement punerii in aplicare a oricarei decizii episcopale care sa schimbe rangul manastirii. "Conform hotaririi in vigoare, in Biserica Ortodoxa Romana orice schimbare in statutul manastirilor se face in Sinodul Metropolitan. Nu hotaraste nimeni altcineva", a adaugat pr. Adrian Ionescu, pentru a indeparta culpa de Episcopie si de conducatorul acesteia. In acest timp credinciosii au facut mai multe afise cu testamentul lasat la 1764 de Cuviosul Vasile, pe care le-au imprastiat in orasele din Vrancea. "Dar daca va indrazni cineva a strica dupa moartea mea aceasta legatura si asezamint al smereniei mele, sau va indrazni sa faca turburari si sminteli, unul ca acesta sa fie anathema, si partea lui si locul lui sa fie in tartar impreuna cu Iuda vinzatorul. Si am scris eu insumi cu a mea mina adevarat. Nevrednicul Staret Vasile in schitul Poiana Marului, 1764, Ghenarie, 3". (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 38 minute, 52 secunde
OARE?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.